GY.I.K., avagy Gyakran Ismételt Kérdések

1. Elfelejtettem a jelszót vagy a nicknevemet/Elírtam az e-mailcímet a regisztrációkor/Nem jött meg a regisztrációs levél? Mi a teendõ?
Ne regisztrálj újabb néven.
Ha elfelejtetted a jelszavad, kérj egy újat a bejelentkezés alatti jelszóemlékeztetőnél vagy keress meg egy adminisztrátort, aki szintén adhat neked újat.
Ha elrontottál valamit regisztráláskor, vagy ha elfelejtetted a nickneved, nincs más dolgod, mint írni az egyik adminisztrátornak. Írd meg a Merengõn használt felhasználóneved (vagy helyzettől függően az e-mailcímed) és a problémádat (amennyiben a feltöltéssel akadtak problémák, a történet és a fejezet címét is). Az adminisztrátor majd intézkedik.
Ha nem érkezett meg a levelünk, még mielõtt írnál (fõleg, ha citromailes vagy) nézd meg a spameket, hogy nem keveredett-e véletlenül oda.

2. Kik azok az adminisztrátorok?
Az adminisztrátorok (adminok) fő feladata, hogy az írók által feltöltött fejezeteket, történeteket felkerülés elõtt ellenõrizzék. Õk döntik el, hogy az adott írás megfelelõ-e, felkerülhet-e az oldalra, és ennek függvényében kapsz tõlük elfogadó vagy elutasító e-mailt. Az admin nem egyenlõ a bétával (lásd lejjebb az "Ismeretlen fanfices kifejezések" témánál), tehát amennyiben elutasító e-mailt kapsz, ne várd, hogy az összes hibád felsorolja, kijavítsa helyetted.
Ezenkívül az adminok felelnek a Merengő írott és íratlan szabályainak betartatásáért, az országos találkozók és táborok lebonyolításáért, és a felhasználói problémák megoldásáért.
Bátran keress minket, mindig igyekszünk segíteni.

3. Hogyan léphetek kapcsolatba az oldal adminisztrátoraival?
A Merengõ adminisztrátorait szemrevételezheted a fõoldalról elérhetõ "Merengõ", azon belül is az "Adminok" menüpont alatt. Itt megtalálhatod mindegyikük e-mailcímét is. Ha nem kifejezetten egy-egy admin segítségét kérnéd, akkor látogass el a Merengõ fórumára (http://fanfic.hu/meriforum), ahol az "Adminrendszer" topikon belül mindannyiuk számára leírhatod kérdéseidet/problémádat.

4. Nem jó a helyesírásom. Mit tehetek?
Több megoldás is van:
a.) A legfontosabb, hogy használd a szövegszerkesztõd helyesírás-ellenõrzõjét. Nem szúr ki minden hibát, de a legfontosabbakat megtalálja.
b.) A fõoldalon az "Íróasztal" menüponton belül megtalálhatod a Merengõrõl merengõknek címû segítõ jellegû írást, amelyet az adminok és az oldal felhasználói állítottak össze. Az írás felhívja a figyelmet a történetekben leggyakrabban elõforduló hibákra, és segítséget nyújt azok javításához.
c.) A fõoldalon fut a "Nefeleddgömb", amely szintén olyan problémákra hívja fel a figyelmet, amelyek gyakran elõfordulnak a ficekben.
d.) Kereshetsz magadnak egy ún. bétát/lektort. A béta feladata, hogy feltöltés elõtt átolvassa és kijavítsa a történeted. Megkérheted egy jó helyesíró ismerõsödet, hogy bétázzon neked. Avagy ennek hiányában itt az oldalon is kereshetsz segítséget. A fõoldalon az "Íróasztal" menüpont alatt megtalálod a "BetaPiac - Keres, kínál" menüpontot, amely elvisz a fórum béta topikjába. Itt kérhetsz segítséget, avagy megkeresheted a bétázást vállaló felhasználókat.
e.) Végül, de nem utolsósorban érdemes behatóbban tanulmányozni a Magyar Helyesírás Szabályai nevû kiadványt, amelyet bármelyik boltban, könyvtárban, de akár az interneten (http://mek.oszk.hu/01500/01547/index.phtml) is megtalálsz.

5. Milyen történetet nem engednek fel az adminok?

Az oldalon adminrendszer mûködik, azaz minden írás felkerülése elõtt adminisztrátorok döntik el, hogy egy írás megfelel-e a legfontosabb követelményeknek.

Van pár alapszabály, amelyet nem árt megjegyezni.
- Házi feladatok, naplók, MSN-es sztorik, viccgyûjtemények, listák, aranyköpések, dalszövegek nem számítanak történetnek, így nem kerülhetnek fel a Merengõre, valamint személyes blogbejegyzések(nek minősülő, néhány soros szösszenetek), emlékszemelvények sem.
- Színtiszta PWP (Porn Without Plot = Cselekménynélküli pornó) sem kerülhet fel.
- Pedofil tartalmú írás sem kerülhet fel (a szereplõd, aki szexuális viszonyba kerül, legyen legalább tizennégy éves).
- A nemi erõszakos, kínzásos és incest (vérfertõzést taglaló) sztorikkal is vigyázni kell, mert nehezen engedik fel az adminok az oldalra. Csak azok kerülhetnek fel, amelyek rendkívül jól vannak megírva, nagy hangsúlyt fektetve a lélektani hatásokra.
- Semmilyen politikai jellegû írás/megnyilvánulás nem lehet az oldalon. Az ilyen jellegû történetek/kritikák/fórumhozzászólások törlésre kerülnek.
- Az indokolatlanul durva vagy trágár írások/kritikák hasonlóan törlésre kerülnek. Ide tartozik minden olyan megnyilvánulás/fórumhozzászólás is, amely bárkit neme, faja vagy vallása miatt sért, illetve bárkit személyében sért.
- Szintén nem toleráljuk a más tollával való ékeskedést. Azokat a felhasználókat, akik mások írását a saját nevük alatt akarják feltölteni véglegesen töröljük.

6. Hogyan lehet történetet feltölteni?
Az oldalon történeteket publikálni csak érvényes regisztrációval lehet, szóval, ha írni szeretnél, de még nem regisztráltál, tedd meg. Bejelentkezés után az "Íróasztal" menüpont, majd azon belül a "Saját beállítások" menüpont alatt tölthetsz fel új történetet/fejezetet, vagy módosíthatod a már meglévõket. Új történet esetén kattints az "Új történet feltöltése" menüpontra, és az utasításokat követve, a megadott mezõket kitöltve publikálhatod a történeted.

7. Mire kell figyelni egy történet feltöltésénél?
- Fontos, hogy a feltöltendõ fejezeted elõre meg legyen írva, és legyen elmentve a gépedre, hogy a feltöltéskor csak át kelljen másolni a megfelelõ szövegdobozba. Sokan követik el azt a hibát, hogy feltöltés közben kezdik el kitalálni és begépelni a történetüket. Ez sok idõt vesz igénybe, az oldal viszont néhány perc tétlenség után kilépteti a bejelentkezett felhasználókat, így a feltöltés közben újra be kell jelentkezni, és elvész a begépelt történet.
- Fordítások csak és kizárólag az eredeti szerzõ engedélyével publikálhatók. Ezen kívül a leírásban, vagy a történet elsõ fejezetében meg kell adni az eredeti szerzõ nevét, a mû eredeti címét és a linket, ahol az eredeti nyelvû történet megtalálható.
- Az adminokra való tekintettel (merthogy õk is csak emberek, nem robotok) naponta legfeljebb három-négy fejezetet tölts fel. Ezek lehetnek egy történet fejezetei, vagy akár különálló fejezetek, novellák.
- Nagyon fontos, hogy ha figyelmeztetést kíván a történet (pl.: van benne kínzás, gyilkosság, trágár beszéd, erotikus tartalom stb.), akkor azokat tedd ki a legelsõ fejezetnél. A figyelmeztetések, a korhatár, a jellemzõk, amelyeket egy regény elsõ fejezeténél bejelölsz, nem csak arra az egy fejezetre vonatkoznak, hanem az egész történetre. Persze meglehet, hogy a regényed elsõ fejezetében még nincs kínzás, csak késõbb lesz, de akkor is be kell jelölni. És amikor elérkezel ahhoz a fejezethez, ahol a kínzás realizálódik, akkor is be kell jelölnöd a fejezet feltöltésénél.
- Slash esetén a legalacsonyabb korhatár 12-es, vagyis nincs olyan, hogy korhatár nélküli, csak ha valamelyik szereplõ nagynénjének/barátjának/szomszédjának említés szintjén elõkerülõ, saját neméhez vonzódó nagynénje/barátja/szomszédja lesz egy röpke bekezdés erejéig téma.
- Ha erotikus tartalom, gyilkosság, kínzás vagy nemi erõszak van a ficben, 18-as korhatárt kell választanod. Ha csak súrolod ezeket a jellemzõket, ha nem mászol beléjük nagyon, akkor elég a 16-os. Ha csak trágár beszéd van a ficben, akkor 14-es kell. Ha pedig nincs benne semmi "nehezen emészthetõ" elem, akkor 12-sel tedd fel, vagy nem korhatáros jellemzõvel.
- Nagyon fontos, hogy az írásod a megfelelõ kategóriába sorold.


A fic szövegérõl:
Nem mindegy, hogy milyen formát ölt a történeted, így kérünk, olvasd el ezt a részt, amely a helyes, elfogadható ficek formai követelményeit ismerteti:
- A fejezetenkénti minimum terjedelem: 2000 szó Microsoft Wordben (kb. 3,5-4 oldal, tördelés nélkül). Kivételek a versek, egyperces novellák és a drabble-ök, amelyek lehetnek rövidebbek.
- Mi az a tördelés? Kihagyott üres sor. Ha minimális terjedelmû ficet írsz, vagyis körülbelül négy oldalnyit, akkor azt legalább négy-öt helyen meg kell törnöd egy-egy kihagyott üres sorral. Miért fontos ez? Monitoron való olvasás közben sokkal hamarabb elfárad a szem, a nagyobb üres hézagok könnyítik az olvasást; egybefüggõ betûhalmazt nagyon nehéz átlátni.
- Az oldalra nem lehet Word vagy más komolyabb szövegszerkesztõ dokumentum formátumú fájlt feltölteni (pl.: .doc, .rtf stb.). A Merengõ csak .txt formátumú szöveget tud elfogadni. Vagyis ha kész vagy a fejezettel, inkább jelöld ki történet szövegét, nyomj egy jobb klikket, válaszd a másolást, majd újabb jobb klikk - beillesztéssel illeszd be a "Történet szövege" dobozba. (Ctrl+C majd Ctrl+V ugyanúgy megteszi).
Másik lehetõség még, hogy a szöveget txt formátumban mented el (a Jegyzettömben, vagy magában a Wordben is menthetsz ilyen kiterjesztésben), és ezt töltöd fel.
- Elvárás minden feltöltésnél az alapvetõ helyesírási és stilisztikai szabályok betartása.
- A szöveg ne tartalmazzon emotikonokat, szmájlikat, ne legyen zsúfolva írói kommentárokkal, és lehetõség szerint messzire kerülendõek a szlenges szavak/kifejezések.

Szövegformázásról: a html kódok
Úgynevezett html kódokkal tudsz dõlt, vastagon szedett vagy aláhúzott betûket létrehozni a Merengõn publikált történetedben, illetve a középre zárást is így érheted el (vagyis hogy a lap közepén szerepeljen a szöveg, ne balra zárva).
Alapvetõen hogy néz ki egy html kód? Két részbõl áll, mindkettõt ezek < > a jelek veszik körül. Ezekben a jelekben szerepel egy betû, attól függõen, hogy hogyan szeretnéd formázni a szöveget (lásd lentebb). Az elsõ ilyen kód megkezdi a formázást, a másik lezárja. Annyiban különbözik a két kód, hogy a lezáróban van egy perjel (/). Ezt ne hagyjátok le, mert akkor nyitva marad a html kód, és nem csak az a szó/szószerkezet/mondat/szövegrész lesz formázva, amit szerettetek volna, hanem az egész utána következõ szöveg.
Dõlt betû eléréséhez az kódokat kell használnod, mégpedig úgy, hogy a kód tagjai közé írod azt a szövegrészt, amit szeretnél, hogy dõlt betûvel íródjon. Pl.: nagyon
Félkövér betû: - ugyanez a kódokkal
Aláhúzott betû: - ugyanez kódokkal
Középre záráshoz:


Amennyiben úgy döntesz, használni fogod ezeket a kódokat, ne alkalmazd õket az egész fejezetedre, csak azokra a kisebb egységekre (szavakra, mondatokra, esetenként bekezdésekre), amelyeket ki szeretnél emelni. Számolnod kell azzal, hogy hosszabb dõlt betûs vagy középre rendezett szöveg olvasása kellemetlen a szemnek, hamarabb fárad.

Fontos, hogy fejezetfelöltésnél a leírásban kerüld a html kódokat, ugyanis néha megzavarodik tõlük a Merengõ, és eltorzíthatják a fõoldalt. Ha mégis elõfordulna ilyen, és az író elsiklik a probléma fölött, az adminok figyelmeztetés nélkül kivehetik a kódokat a leírásból.


Kategóriák
Mit takarnak a különbözõ kategóriák?

Főkategóriák

Original: Minden olyan történet gyűjtőhelye, amely olyan háttérvilágba íródik, ami a te fejedből pattant ki, vagy a jogai nálad (és csak nálad és a társszerzőidnél) vannak.
Fanfiction: Minden olyan történet gyűjtőhelye, amely valamilyen fandomhoz (meglévő, nem általad kitalált háttérvilághoz) íródott. Lásd bővebben az „Ismeretlen fices kifejezések” részt lentebb.
Crossover: A legalább két vagy több fandomot ötvöző írások gyűjtőhelye. A crossoverekről lásd bővebben az „Ismeretlen fices kifejezések” részt lentebb.

Ha egy fandomból készült film, sorozat és könyv (stb.) is, akkor igyekeztünk a legelső megjelenését vagy kivételes esetben a legismertebbet alapul venni a besorolásnál. Tehát pl. a Trónok harcát és a Harry Pottert a Könyvek közt keressétek, a Bosszúállókat a Képregények közt, míg a My Fair Ladyt a Filmnél.

Szent Mungó: "Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel..." Azaz ebben a kategóriában ne várj zseniális mûveket. A Merengõ "leghibásabb, legszörnyûbb" történetei vannak itt rácsos ajtók mögött. Azok az írások kerülnek ide, amelyek ellentmondanak az oldal alapvetõ szabályainak, és íróik többszöri figyelmeztetés ellenére sem voltak hajlandóak javítani.
A Szent Mungó zárt kategória, ide nem tudod feltölteni a történetedet, ide csak az adminok utalhatnak be pácienseket. (A félreértések elkerülése érdekében: Minden mungós szerző beleegyezett abba, hogy Mungóba csukjuk, és tisztában is voltak vele, mit vállalnak. Egy időben trenddé vált direktmungós történeteket írni, ezért ma már nagyon ritkán bővül a zártosztály.)

Kihívások: A Merengő minden évben rendez kihívásokat, pályázatokat és játékokat. Ide kerülnek az ezekre íródott írások, ahonnan a történeteket később átmozgatjuk a végleges kategóriáikba.

"Kategóriára vár": Ez az a kategória, ahová csak akkor lehet feltölteni, ha még nincs kész kategóriája a történetednek, és szeretnél hozzá kategóriát és szereplőlistát.
A történet leírásába írd bele egyértelműen, milyen fandomot (és esetleg szereplőt) szeretnél.
Amint elkészül az új kategória, az időközben ide felengedett történetet átmozgatjuk a lt Ha ide töltesz fel, mindenképp olyan e-mailcímed legyen, amit gyakran olvasol, mert előfordulhat, hogy felvesszük veled a kapcsolatot!

Figyelmeztetés: Lustaságból ne élj vissza a Kategóriakérővel, mert nem szeretnénk megvonni ezt a lehetőséget tőletek.

Nagyobb, nevesített alkategóriák

Vannak olyan nagy történetszámú, nevesített kategóriák, amelyek az oldalátalakítás előtt főkategóriaként vagy nagy alkategóriaként is működtek.

Nagyterem: Általános témájú Harry Potter ficek gyûjtõhelye. Ha a történetedre nem jellemzõ, hogy kifejezetten romantikus, sötét vagy humoros lenne, hanem mindegyikbõl van benne, akkor itt a helye. Vagyis ide kerülnek azok a sztorik, amelyek a többi kategóriába nem passzolnak.
Madam Puddifoot Kávézója: Romantikus HP történetek vannak itt minden mennyiségben. Szerelem, csókok, szakítás, heves érzelmek, párosítások.
Weasley Varázsvicc Vállalat: Humorosok, teljesen komolytalan sztorik, paródiák kollekciója. Szintén HP univerzum.
Sötét Varázslatok: Ha történeted drámai, komoly, nyomasztó, misztikumokkal fûszerezett, horror, esetleg angst, akkor itt a helyed. HP univerzum.

Forks: Általános történetek a Twilight fandomban.
Esme szigete: Romantikus történetek a Twilight fandomban.
La Push: A vicces, humoros történetek gyűjtőhelye a Twilight fandomban.
Volterra: A sötét történetek helye szintén a Twilight fandomban.

Privet Drive: Egy régi kategórianév, amely ma már nem létezik, de talán még hallhatod a régi felhasználóktól. Régen ide kerültek az olyan témájú írások, amelyek nem kapcsolódtak a Harry Potter könyvekhez, lehettek más fandomhoz tartozó fanfictionok és original írások is.

Figyelem! A kategóriák további alkategóriákra oszlanak, leginkább aszerint, tartalmaz-e a történet slasht (lásd lentebb az "Ismeretlen fanfices kifejezések" témánál), illetõleg párosítások, mûfaji jellemzõk szerinti csoportosítás is elõfordulhat.


Ismeretlen fanfices kifejezések:

AU: Alternatív univerzum. Az eredeti HP világtól eltérõ világleírást takar. Pl.: ha a Fõnix rendjének cselekménye után játszódó fictionödben Sirius él, az AU, mivel Rowling megölte õt, és azzal, hogy "feltámasztod", az eredeti HP világot nagyban torzítod, alternatív univerzumot hozol létre. Leggyakoribb AU-k pont az ilyen feltámasztások, illetve az idõutazós, másik dimenziós sztorik.

Angst: Drámai, erõs érzelmeket kiváltó sztorikra jellemzõ. Olyasmi, amitõl egyesek hajlamosak depresszióba esni, sírni, mások meg szimplán imádják. Az ilyen történetben inkább a szomorú/fájdalmas elemek vannak túlsúlyban.

Béta/Lektor: Az író segítõje, aki formailag, nyelvtanilag, helyesírásilag, logikai szempontokból átnézi az elkészült mûvet (fejezetet), mielõtt az publikálásra kerülne. A cselekmény alakulására csak javaslatot tesz.

Crossover: Két különbözõ film, könyv stb. keverésével létrehozott fanfic (pl. A Gyûrûk Ura és a Harry Potter szereplõinek találkozása, felcserélése, és ebbõl adódó bonyodalmak).

Drabble: Félperces. Vagyis nagyon, nagyon, nagyon rövid írás. A valamivel hosszabb, de még így is csak egy szusszanásnyi történetet egypercesnek nevezzük. A drabble ennek a fele.

Fanfiction: Fan=rajongó; fiction=kitalált történet. Vagyis rajongók által kreált írás a rajongás tárgyáról. A Harry Potter fanfiction HP rajongó tollából született írás (regény, novella, vers stb.), amely a Harry Potterrõl szól, azt veszi alapul. Egyéb megnevezései: fanfic, fic, fiction, ff.

Femslash: lásd "slash"

Fluff: Rózsaszín, cukros-habos történet. Ez az a kategória, ami annyira romantikus, hogy olvasatán heveny cukorbetegséget kap szerencsétlen olvasó.

Függõvég/Cliffhanger: Egy szál, vagy probléma megoldatlanul hagyása a fejezet végén, amely felspannolva hagyja a kedves olvasókat.

Hurt/Comfort: Az angst egy alkategóriája. Akkor beszélünk H/C-rõl, mikor két szerelmes folyton megbántja egymást, majd kibékülnek, és vigasztalják egymást. Akkor is H/C-rõl beszélünk, ha az egyik szereplõ valami nagy lelki traumán esett át, ezért folyton angstol, a másik pedig õt babusgatja, vigasztalja.

Incest: Vérfertõzést taglaló történetre mondjuk, vagyis ha családtagok (apja-fia, testvérek, stb.) közötti szerelemrõl, testiségrõl van szó.

Mary Sue: Ki az a Mary Sue? Mary Sue egy karaktertípus általános neve. A Mary Sue-k hetyke, okos, segítõkész tinédzser boszorkányok, akik a fanficekben olyan eredendõ természetességgel lógnak együtt a fõ karakterekkel, mintha mindig is JKR világához tartoztak volna. A Mary Sue történetben mindenki szereti Mary Sue-t, mert Mary Sue mindenben jó. Mary Sue zseniális boszorkány, remek barát, jó vezetõ, ravasz és tehetséges párbajozó, valamint lélegzetelállítóan gyönyörû. Az ilyen karakter neve gyakran megegyezik a fic írójának nevével, legyen az valódi-, írói-, vagy becenév. A történet végén a Mary Sue karakter szenvedélyes csókban forr össze az író imádott karakterével, általános rajongás fogja övezni, esetleg elhalálozik, a szereplõgárda mélységes fájdalmára, s a világ gyászba borul mögötte. Mary Sue szinte az összes "elsõ ficem"-ben felbukkanó, önkényesen bevitt, saját szereplõ gúnyneve. Ha fiú a fent említett hihetetlenül tökéletes szereplõ, akkor Gary Stu-nak nevezzük.

Mentor: Perselus a fiú védelmezõje, mentora, tanítja és sikeresen dolgoznak együtt, de mentor-diák, és barátság viszonyán túl nem jutnak. Nem kerül sor örökbefogadásra vagy ehhez hasonlókra.

MPreg (Male Pregnancy): Olyan történet, amelyben férfi(!) szereplõ esik teherbe.

OOC (Out Of Character): Olyan szereplõábrázolás, amely eltér a JKR-i jellemtõl.

PWP: Vagyis Porn Without Plot, vagyis cselekménynélküli pornó. Nincs különösebb cselekmény, bevezetés, bonyodalom, tetõpont, megoldás, csak a bubuzás ezerrel :) .

Sevitus: Piton és Harry között apa-fia viszony van, vér szerint vagy örökbefogadás útján, és egyúttal szexuális kapcsolatot is fenntartanak. Ez egyféle eltúlzott kettõs viszony.

Severitus: Perselus vér szerinti apja Harrynek, ezt az író olyan úton módon vezeti elõ, ahogy jólesik neki. Ugyancsak ide tartoznak azok a történetek, melyek egy fokozatosan kialakuló apa-fia kapcsolatról szólnak, nincs vérszerintiség, ellenben örökbefogadással végzõdik, vagy csak Perselus magához veszi a fiút, és apjaként neveli. Tehát a tisztán családi viszonyok.

Shipping/Ship: Vagyis párosítás. Elnevezésük legtöbbször a két szereplő keresztnevének valamilyen formájú összevonásával keletkezik. Ha nem összevonással, akkor egy /-jellel vagy x-szel jelzik a „shipelést”.
Milyen shipek vannak?
D/Hr vagy Dramione (Draco/Hermione)
R/Hr (Ron/Hermione)
H/G (Harry/Ginny)
SS/HG vagy Snanger (Piton/Hermione)
Drarry (Draco/Harry)
Snarry (Piton/Harry)
Merthur (Merlin/Arthur)
Sterek (Stiles/Derek)
Johnlock (John Watson x Sherlock Holmes)
Destiel (Dean x Castiel)
stb.

Slash: Azonos nemû szereplõk közti szerelmi viszony. A slash alapvetõen a fiú-fiú kapcsolatot taglaló történetet jelenti. A lány-lány szerelmet leíró sztorira is lehet mondani, bár annak pontosabb megnevezése a femslash.
A tévhitekkel ellentétben a slashtörténetek nem feltétlenül tartalmaznak szexuális cselekményt: ahogy a hetero írások, a slashek is szólhatnak csak az érzelmekről. A slash műfaja mára olyan zsánerré nőtte ki magát, mint amilyen ma a sci-fi vagy a fantasy, komplett irodalma és egyre markánsabban kirajzolódó elvárásrendszere van.
Létezik olyan, hogy pre-slash, vagyis amikor a történet arra az időre koncentrál, amikor a karakterek még nem jöttek össze és az író maximum csak sejteti, hogy a szereplők később érdeklődni fognak egymás iránt.
Itt kell megemlíteni még a bromance műfaját, amikor két azonos nemű (férfi) szereplő közt olyan erős és mély a barátság, hogy nehezen eldönthető, tényleg csak barátok vagy ha kimondatlanul is, de már több van köztük érzelmileg. Ennek megfelelően a hetero és a slash műfaj határán mozog, és az írók-filmkészítők sokszor játszanak rá az olvasó/néző fantáziájára, mert egyszerre szolgálja ki a slasher és a slashsel nehezen barátkozók táborát. A bromance tehát nem slash, csak a legszorosabb barátság, de ha akarjuk, gondolhatjuk slashnek is.

Spoiler: Olyan történeti elem, amelynek elõzetes elmondása/leírása a történet élvezeti értékét jelentõsen csökkenti. Úgynevezett "poén-lelövés".Felhívjuk a figyelmedet arra, hogy a Merengõ egy nyilvános, mindenki számára hozzáférhetõ honlap.
Épp ezért a feltöltéssel egyúttal vállalod, hogy a történetedhez mások is hozzáférhetnek: elolvashatják, lementhetik maguknak forrásmegjelöléssel ellátva, és írhatnak rá kritikát, pozitívat és negatívat egyaránt.

A fórumon létezik egy Adminlét fénypontjai nevû topic, amelybe az adminok beidézhetik a feltöltött történetek részleteit, azokat, amelyeket humorosnak találnak. Ezek általában vicces elgépelések, vesszõhibákból vagy nyelvtani bakikból fakadó mosolyfakasztó helytelenségek. Ezeken a többi merengõs is jót derülhet, mindamellett pedig tanító jellege is van, hiszen ezek mind hibás ficrészletek, legkönnyebben pedig a hibákból tanul az ember.
Tehát, ha feltöltöd az írásodat a Merengõre, számolj azzal, hogy egy-két mondatoddal találkozhatsz a fénypontok között. Ha így adódna, ne ess kétségbe, és gondold azt, hogy rosszul írsz. Ezek csak bakik, amelyeket mindenki követ el. Az idézetek szigorúan név nélkül, kizárólag szórakoztató/nevelõ célzattal szerepelnek az oldal fórumán, semmiképp se sértés/büntetés gyanánt.