Új basic dizájnok
Kedves Merengők!

A választható dizájnok listája bővült két basic kinézettel: a Sunlight egy világos alap a hosszú napközbeni olvasásokra, míg a Moonlight egy szembarát éjszakai olvasós felület. A dizájnok Lhora keze munkái.

A régi és új dizájnokat a Saját beállítások/Személyes adatok szerkesztése menüpont alatt tudjátok átváltani, ha be vagytok jelentkezve.

Jó olvasgatást!
(Az admincsapat - 2019.04.17 - 18:20)

Gratulálok, nagyon szép lett! (Akkor is ha én elfogult vagyok a kékkel szemben😊. Mármint rengeteg kék ruhám,és egyebem van) - Wiharvesz Anyo (2019.04.17 - 18:39)

Ne haragudjatok, de az eddigi csodaszép, kidolgozott kinézetekhez képest ez olyan rém egyszerű, hogy bántja a szemem. Nem állítanátok vissza Kasei egy munkáját alapnak, hogy ez meg választható legyen? Pedig a színvilága nem rossz, de az utóbbi időben hozzászoktattatok minket a sokkal szebbhez és részletgazdaghoz. Meli - Pozson (2019.04.17 - 19:05)

Az új verziónál még ennyi lehetőségünk sem lesz a dizájnt szépítgetni (egy fejléckép, egy háttérkép és a betűszínek lesznek csak), ezért gondoltuk azt, hogy ezekkel a dizájnokkal közelítünk a puritánabb új verzió felé. Így talán nem lesz olyan drasztikus a váltás majd. :) - G Lamaro (2019.04.17 - 19:59)

A puritán lefedi, amit éreztem. Sajnálom, ha a meri bármilyen új verziója magával hozza a kinézetbeli visszafejlődést is. Bár nem igazán értem, hogy egy elvileg jobb dolog miért hoz magával rosszabbat. Sok jó hír nem volt mostanában itt. De akkor hagyom is. Köszönöm a reagálást. Meli - Pozson (2019.04.17 - 20:09)

A kérdésedre a válasz roppant egyszerű: az efiction v3.x verziók így lettek megalkotva, hogy könnyebb legyen azokat a telefonokhoz is hozzáigazítani. Sajnos a responsive dizájnok nem nagyon tűrik a díszítést, így a két cél egymással ellentétes és ütik egymást. Hidd el, mi is szeretnénk hasonló szép dizájnokat az új verzióban is, de egyelőre úgy néz ki, hogy nem lehetséges. A jelenlegi verzió pedig több sebből vérzik, ezért muszáj váltani. - G Lamaro (2019.04.17 - 20:21)

Sziasztok, nem lehetne a háttérbeállítást úgy megoldani, ahogy annak idején a Heliopáth-nál tették? Nem kellett belépni a háttér módosításához, egy ikonra kattintva lehetett választani a lehetőségek közül, és ha később ismét az oldalra léptünk a legutóbb kiválasztott töltődött be. Vagy ha ez nem lehetséges, legalább ne léptessen ki magától a rendszer. Kasei annyi gyönyörű, évszakokhoz, ünnepekhez kötődő hátteret készített, kár hogy csak macera árán érhetők el. - luxor (2019.04.17 - 20:29)

A program ezt nem teszi lehetővé, és durván át kellene írni hozzá, hogy megoldható legyen. Azt pedig inkább nem vállaljuk hetekkel a verzióváltás előtt. - G Lamaro (2019.04.17 - 20:42)

Ne haragudjatok, amiért nem értem, de egy elvileg fejlettebb verzió miért hozna magával visszalépést? Ha az elavult rendszerben Kasei tudott varázsolni, az újnál tényleg csak ennyi telik majd? Már nem ajánlóztok, egy csomó jó admin elment, és még az eddig még legalább szép kinézetet is lebutítjátok. Minden valahogy visszafelé halad. Remélem legalább az elvileg új verzió hoz majd valami jót. - Lasasko (2019.04.17 - 21:13)

Erre korábban már válaszoltam. A jelenlegi Meri dizájnja több, mint egy tucat képet tartalmaz. Az új verzióban lesz összesen három darab kép, ebből kettővel nem lehet nagyon variálni. Ez erősen le fogja csökkenteni a lehetőségeket a díszítésre.
Ami jót hoz az új verzió, az a stabilabb működés, jobb ellenállás a feltörések (spambotok) ellen, több lehetőség a történetek feltöltésénél (pl. sorozatok létrehozása), jobban alkalmazkodik a telefonos használathoz, stb.
Tehát a szépség a használhatóság javára fog csorbulni. - G Lamaro (2019.04.17 - 21:57)

Halihó!
Nekem a nappali nagyon tetszik, az éjszakait még szoknia kell a szememnek, de nekem bejönnek ezek az egyszerűbb hátterek is. Komolyabbnak tűnik tőle az oldal. Örülök a fejlesztéseknek, várom mi jön még. :) És köszi mindenkinek, aki dolgozik rajta. :) - birokatalin (2019.04.18 - 07:23)

Sziasztok! Nem lehetne, hogy az eredeti papiruszos legyen az alap? Sajnos ettől majd kifolyik a szemem és ez a sötét megjelenés... Depressziós, kicsit olyan, mint egy 10-15 évvel ezelőtti gportálos zughonlap.:( Bocsi, hogy leírtam, nem bántásból tettem, de nekem így az oldal élvezhetetlen.:( - Rawena (2019.04.18 - 07:30)

10 évet vissza az időben, ahogy Rawena is írta. Sajnálatos. Szerintem ez a sötét nagyon zavaró. Pedig annyira örültem, hogyha fejlesztéseket nem is kaptunk... a kereső is még mindig rémálom, legalább látszott hogy a kinézettel igyekeztek. Ezért is szomorú. Ha olyan sokba kerül egy új, normális honlap, szervezzetek gyűjtést vagy valami. - Mirabelle (2019.04.18 - 08:01)

És az sem megoldható, hogy ne dobjon ki a rendszer olyan hamar? Ha gyűjtést szerveztek, szívesen támogatom az oldalt. - luxor (2019.04.18 - 08:52)

Sziasztok!

Lhorát kifejezetten egyszerű dizájnok készítésére kértük fel, hogy lassan átevezzünk a következő felület letisztultabb és egyszerűbb világába. Az új dizájnok a mostani basiceknél kidolgozottabbak és részletesebbek lesznek az új oldalon, de nagyjából ezen a vonalon megyünk tovább. Tudjuk, hogy ezt nem lesz egyszerű megszoknotok annyi szép, már klasszikussá vált és klasszikusan szép kinézet után - a nagyobb stílusváltások korábban is vegyes fogadtatást kaptak, talán vannak, akik emlékeznek még.
Sajnos minden jel arra mutat, hogy Kristie, Lilyanjudith és Kasei kinézetei nem lesznek kompatibilisek az új oldallal, ezért tényleg bátorítanánk mindenkit, akinek a Moonlight sötét vagy túl egyszerű: kérlek, jelentkezzetek be, és használjátok ki a lehetőséget a cserére a saját beállításoknál, váltogassátok a régi kedvenceket, amíg lehet.

Luxor: Megnézzük, mit tudunk kezdeni az automatikus kijelentkeztetéssel, de úgy emlékszem, hogy ezt Kristie már próbálta bűvölni, sikertelenül... Szerinted mi lenne az ideális bejelentkezve maradási idő? (Mások válaszát is várjuk!)


Mirabelle: Az új felület egy átmeneti platform lesz, fejlettebb, mint a mostani, de még mindig nem az Új Meri, amiről olyan régóta álmodunk. Nyár közepéig egy dupla költözésünk lesz (ha TheGuyInTheChair csodát tesz, akkor csak egy), amiből a második már egy nagy adatbázis átalakítást is magával von, ez a Meri legsérülékenyebb része. Ha ezen baj nélkül túljutottunk, lesz majd gyűjtés is, meg sok más, de addig még sok jogi hercehurcával kell szembenéznünk. :)
A kereső: ha az új efictionön is problémás lesz, mindenképp keresünk jobb megoldást hosszútávra.
- Lilyana (2019.04.18 - 10:10)

Ha 4-5 óra megoldható lenne nem bánnám. Én a gépe(i)met csak magam használom, tehát számomra az sem lenne probléma, ha egyáltalán nem dobna ki a rendszer. - luxor (2019.04.18 - 10:32)

És azt nem lehetne megtenni, hogy a sunlight az alap? Ettől is ég a szemem, de százszor jobb, mint a sötét. Szerintem sokan olvasnak itt olyanok, akiknek nincs regisztrációjuk, vagy szimplán nem akarnak bejelentkezni. Ez a fekete iszonyatosan komor, és ha én most tévednék ide, akkor el is rémülnék innen. Nekem tényleg nem a szépséggel van a bajom, hanem a színvilággal. - Rawena (2019.04.18 - 10:48)

Tényleg nagyon örülnék minden fejlesztésnek, mert igen, érezhető, hogy igazán eljárt az idő a meri rendszere fölött. Az ao3 olyan szinten sokkal többet tud, hogy elképesztő. Elhiszem, hogy tesztek érte, de kérlek akkor ne kerüljétek ki, amit mi írunk. Persze, nem minden tetszhet mindenkinek, de nem is az egyszerű, vagy letisztult felülettel lenne a probléma. Sőt, azzal semmi probléma nincs, hogyha ÚGY van megcsinálva. Nem mindenáron a mintákat hiányoljuk, hanem az odafigyelést és kidolgozottságot. Nagyon sok oldal néz ki profin egyszerű designnal is, nem pedig úgy, mint egy gportál oldal. Visszalépésnek érezzük, szerintem ez baj. És mostanában túl sok kedvencem ment el az oldalról. - Pozson (2019.04.18 - 10:54)

Azt azért tisztázzuk, hogy nem jókedvünkből, és nem kiszúrásból történnek a fejlesztések. A Merengő egy immáron 15 éves holnapmotoron működik. Ezen gondolkodjunk el egy kicsit. 15 éve hol volt a technika, hol van most. Ennek megfelelően a védelme egy nagy nullával egyenlő. Rendszeresen az ilyen olyan támadás a honlap ellen.
1-2 hónapon belül tárhelyszolgáltatót kell váltanunk. Jelen állapotában nincs az a tárhelyszolgáltató aki vállalná a honlap működtetését. Mivel nem szeretnék, hogy a merin keresztül támadják a többi tárhelyükön lévő honlapot. Ha el is vállalnák, hátha alapon a merengő tárolását, az első adandó támadás során kapcsolnák le az egész merengőt úgy ahogy van. És a jelenlegi támadási sűrűség mellett gyakrabban lenne egy épp lekapcsolt állapotban lévő honlapunk, mint épp működő.
Szóval akkor a félreértések elkerülése végett: Vagy felfejlesztjük a Merengőt az efiction új rendszerére, vagy nem lesz Merengő. Ez a két lehetőség van jelenleg. És mindezt valahogy 1-2 hónapon belül meg kell oldani, úgy hogy a Merengő adatbázisa egy 15 éves rendszer, ami semmi mai rendszerrel nem kompatibilis.
Az hogy auz új efiction milyen dizájnnal működik, nem mi határozzuk meg, hanem a honlapmotor. A dizájnkezelése teljesen más, mint a mostaninak, nem ad akkora lehetőséget a variálásra. Cserébe reszponszív lesz a honlap, azaz teljesen mobiltelefon kompatibilis (most valljuk be kínszenvedés mobilról merengőzni), és egyéb új funkciók lesznek benne.
Ám az elsődleges célunk továbbra is a stabil működés biztosítása.
A változást van akik nem viselik jól. Ez érthető. De legyen az is érthető, hogy a változásra jelenleg szükség van, ha akarjátok, hogy legyen egyáltalán Merengő.
Ha meg nem akarjátok ezt, nincs rá igényetek, most szóljatok, és nem öljük be azt a több száz óra munkaórát a fejlesztésbe, és költözésbe, hanem megvárjuk, hogy akkor lekapcsoljon a Merengő és kész.

UI: A dizájn továbbra is teljesen egyénileg beállítható arra, amit szeretnétek bejelentkezés után. Nem kötelező azt használni, ami alapnak be van állítva.

- Lionela (2019.04.18 - 10:56)

Luxor: köszi, megnézzük, mit tehetünk :) a ki nem jelentkezés nem biztonságos, de a 4-5 óra sztem is ideális lenne

Rawena: egy kattintással be tudsz hozni feher hatterű nyomtatási nézetet, ha rákattintasz a Kritika felirat melletti kis nyomtató ikonra jobb felül - ez minden történetnél működik, és a legtöbb mobilos kijelzőn is reszponzívan működik, böngészőtől függően.

Pozson: valóban tavasz van és napfény, szóval mindjárt szavazasra bocsátjuk, h a Moonlight v a Sunlight legyen az alapbeállítás :) egy kis turelmet, míg megbeszeljuk milyen platformon menjen
- Lilyana (2019.04.18 - 11:20)

Bocs, a szavazós hsz meg Rawenara reakció, csak vonaton ulve potyogok

Pozson: ahogy írtuk, a kidolgozottságban nem lesz hiany az uj feluleten
Nagyon sajnalom ha sok kedvenced elment az oldalrol :( - Lilyana (2019.04.18 - 11:23)

És Lionela ki is tette a szavazást, a főoldalon találjátok! Hajrá! :) - Lilyana (2019.04.18 - 12:00)

Köszönöm szépen, hogy figyelembe vettétek a problémámat/problémánkat. Remélem, hogy a többség is így látja, de természetesen elfogadom, ha ők a sötét háttérvilágot kedvelik.:) (Bár szerintem nem véletlen, h az ffneten és AO3 felületén fehér az alap:) - Rawena (2019.04.18 - 12:17)

Rawena: Nem véletlen, valóban, mert kutatások is alátámasztják, hogy hosszútávon a fehér alapon könnyebb olvasni, mint a feketén, de éjjel kiégeti az ember szemét :) sokak szemét viszont alapból a fehér fárasztja. ezért is lavíroztunk korábban is úgy, hogy sötét-világos dizik váltakoztak, egyszer egy ilyen, egyszer egy olyan jött ki. Lilyanjudyth és Kasei nagyon sokat próbálgatták a Papiruszt is, mert általános kinézetként nem volt mindegy az árnyalata. Végül világosabb lett a korábbi Pergamenhez képest. :) De kifejezett éjszakai dizájnnal még adósok voltunk, a Halloween túl tematikus a hétköznapokra. :) - Lilyana (2019.04.18 - 12:41)

Én utáltam mindegyik sötét kinézetet, és alig vártam, hogy csere legyen. Nekem eddig mindig a papirusz jött be legjobban, nagyon eltalálták. Messze a legolvashatóbb színvilág.:) - Rawena (2019.04.18 - 12:48)

Sziasztok!

Ha már vélemények, élek a lehetőséggel, és én is megosztom veletek a sajátomat.

Nagyon szeretem a Merengő Fanfiction honlapot, és az itteni közösséget. Közel tíz éve vagyok a csapat tagja, én még Kristie alkotásával, a pergamen designnal ismertem meg a Merengőt.
Azóta rengeteg kisebb-nagyobb változáson esett át az oldal és az egyéb kapcsolódó felületei (Fórum, Facebook oldal, Facebook csoport, Twitter fiók, Discord szerver, Merengő Tábor, Országos Merengő Találkozó, Altertalik, úristenmithagytamki…?).
Szerintem a változások a megvalósításuk pillanatában jó ötletnek tűntek, sokak kérésére történtek, szükségesek voltak – tetszőlegesen választhatóak az előbbi jelzők és persze kombinációik is.

Azonban egy dolog mindegyikben közös volt: teljes mértékben vegyes fogadtatásban részesültek.
Az „Imádom, megőrülök érte, eddig miért nem így volt?! Királyak vagytok, csak így tovább!” -tól a „Tetszik, maradjon.” -on és a „Hát… majd csak megszokjuk.” -on át az „Úristen, ki volt az a hülye, aki ezt kitalálta?! Utálom, azonnal csináljátok vissza, különben soha többé nem jövök a honlap közelébe se!!!” skálán mozogtak a vélemények.
Aztán a visszajelzések alapján van, amin lehetett utólag még csiszolgatni, van amin nem. Sajnos a szükséges változtatások az a kategória, amit nem lehet megúszni.

A Merengő Fanfiction honlapot 2004. július 03-án hozta létre Kristie, most pedig 2019. április 18-át írunk. Az eltelt majd’ 15 évben emberek jöttek és mentek, sokan, akik most aktív merisek, még meg sem születtek, amikor a honlap elindult. Sokan pedig felnőttek közben, vélemények és ízlések alakultak ki, alakultak át, tűntek el, változtak meg. És ez a kulcsszó, a változás.

A leglátványosabb változás pedig kétség kívül a honlap megjelenésének átalakítása, mindig ez kapja a legtöbb véleményt. 2004-ben egy sötétkék háttéren, hagridos, roxfortos felsőképpel jelent meg a Merengő Fanfiction és formálódott rajta (és persze az akkori Fórumon) a merengős közösség. Mikor Kristie megalkotta a pergamen design-t óriási felháborodás volt belőle, hogy milyen lehangoló ez a barna szín, semmi kép, egyáltalán minek ez nekünk… és persze akkor is voltak, akiknek tetszett, akik örültek a változásnak. Mások csak elfogadták, megint másokat nem érdekelt, és sokan a maiak közül már nem is emlékeznek a kék hátteres, hagridos, roxfortos Merengőre.

Hosszú éveken át ez a pergamen design volt az alapértelmezett beállítás (eddig magasan a leghosszabb ideig), majd újra felmerült az igény a változtatásra, valami újra, és megszületett a papirusz design. Összhatásában még a pergament idézi, de világosabb, másabb hangulatú. Aztán jöttek sorban az utóbbi évek designjai, szintén vegyes fogadtatással – nagyon szép, szemkápráztató, jól kidolgozott; túlzsúfolt, zavaró, csicsás, olvashatatlan, lassan tölt miatta az oldal, szétesik mobilon. Most érkezett egy új design, szintén vegyesek a vélemények. Pár hónap múlva jönni fog egy következő, kávézacc nélkül is le merem fogadni, hogy szintén vegyes lesz a fogadtatása.

Mégis, én személy szerint szükségesnek tartom a változtatást, jót és rosszat egyaránt, mert ezen kérdésekben a jó és a rossz teljesen szubjektív fogalmak, és a Merengő egy nagyon változatos, lendületes, sokszínű, alkotó közösség, én örülök neki, hogy időről időre mindenki találhat benne a kedvére valót.
Nekem sikerült, remélem nektek is fog!

u.i.: Én minden designt végigpróbáltam amikor kijött, és a mai napig a pergamen a személyes beállításom. Időnként guminyulakkal.
- Chris (2019.04.18 - 13:19)

Sziasztok!

UI deisgnerként mindenképpen támogatom a változást, és a puritánabb megjelenést. Minden újítás esetében vannak fanyalgók, és vannak olyanok, akik meg pozitívan állnak hozzá, de a szükségszerűsége nem vitatott. Körbenézel a neten, és nagyon nem látni már ilyesmi jellegű/stílusú oldalakat (a mobilbarát verzió hiányáról már nem is beszélve, pláne egy olvasásra szakosodott oldal tekintetében). Minden komolyabb site esetében a material design, az egyszerűsített formák és két-három színnek a kontrasztja megy. A háttéről (kódokról) nem is beszélve. A Google nevetne rohan el egy olyan site-ról, ahol képekként vannak betéve a főbb menüpontok, és ez csak a legalsó szint. Nagyon örülök annak, hogy újítás lesz minden szinten. A jelenlegi rendszer nagyon sérülékeny (hallottam fejlesztőtől, hogyan van összetéve az eFiction rendszer...), mindenképpen örülök a fejlődésnek. :) Plusz szerintem örülni és megköszönni kell, hogy egyáltalán a felhasználó tudja/tudta módosítgatni a kinézetet. Ezt ma már nem sok helyen engedik meg. Okkal... :) - mirechyn (2019.04.18 - 14:53)

Nekem egyik új design sem nyerte el a tetszésem. Egyszerűen csúnyák. Sajnálom, ha ezzel bárkit megbántottam, de ez a véleményem. Inkább a régiek közül válogatok. - Andro (2019.04.19 - 17:45)

Szerintem nincs azzal baj, ha eltérnek a vélemények, mindenkinek más az ízlése, de azért a stílusra odafigyelhetnétek picit, ki hogyan tálalja a mondandóját. Eléggé elment a dolog abba az irányba, hogy "Kasei annyival szebbeket készített", szerintetek Lhorának ezt hogy esik olvasni? Nektek hogy esne, ha bármilyen alkotásotokat máséhoz hasonlítgatnák, hogy az mennyivel jobb a tiéteknél? Ismétlem, véleménye mindenkinek lehet, ezt közölni is jogotok van, csak a tálalásra lehetne jobban figyelni. - Esmi (2019.04.19 - 17:55)

Nekem nincsen különösebb bajom az új designokkal, bár tény és való, hogy a régebbiek nekem is jobban tetszenek. A Moonlight nekem túl kontrasztos (szerintem fehér helyet mondjuk világoszöld, vagy világoslila, vagy ilyesmi jobb lett volna betűszínnek),emiatt örülök, hogy lett egy szavazás arról, melyik téma legyen az alap. Viszont szerintem nem a kinézet a fő (jó, nyilván kellemesebb ránézni egy szépen kidolgozott, díszes designra, mint egy egyszerű, minden giccset nélkülözőre), hanem az, hogy maga az oldal megfelelően tudjon majd működni. Szóval ha ennek az az ára, hogy mostantól ilyen nagyon leegyszerűsített lesz az oldal kinézete, akkor szerintem bőven megéri, és nem nagy ár érte. Amúgy nekem a Moonlight még tetszene is, ha a nagy kontraszt nem bántaná a szememet. Lhora meg azt a feladatot kapta, hogy készítsen két egyszerű designt, ami kompatibilis lesz az új e-fictionhöz, ennek eleget téve meg ez az egyszerű, és ezáltal mindenképpen szokatlan kinézet lett az eredménye, amit igen, mindenképpen szokni kell még. A változásoknak meg személy szerint örülök, jó látni, hogy kezdenek haladni a dolgok, és fejlődik az oldal. :) - Saszta (2019.04.19 - 18:41)

Én pl. kifejezetten régóta vártam egy olyan alap dizájnra, mint amilyen a moonlight. De én ugye mindenhogy éjszakai életet élek (munka, szabadnapok), így nálam a Merengő mindig sötétben van nyitva. Nekem nagyon tetszik az új éjszakai olvasásra kitalált alap sablon. Laptopon iszonyú kellemes szemnek (nem úgy, mint a legtöbb sablon) és telefonon sem rossz olvasni. Nekem nem szükségletem a csiricsáré dizájn, sőt sokszor inkább bántja is a szememet, emiatt volt, hogy órákra be kellett zárnom a Merengőt. Sokkal jobb ez a letisztult, egyszerű stílus. Jóval olvasóbarátibb, mint a többi. Jó döntés volt. Akinek meg nem tetszik, az a Beállításoknál át tudja állítani arra, ami számára a legmegfelelőbb. Nem is értem, hogy miért megy a nyafogás. :) - Picur bogyo (2019.04.19 - 23:50)

Sziasztok. Köszönjük az új háttereket, tudjuk sok munka van vele. Én inkább a nappali híve vagyok. A sötétkék visszahozza az évezredekkel ezelőti merengőt, csak ott még a betűk is feketék voltak :D
Na, meg olvasni jár ide az ember, a betűk meg betűk maradnak, ha a fejünktetejére állunk is :D LunaT - LunaT (2019.04.20 - 15:12)

Nekem a moonlight jobban tetszik Ż\_(ツ)_/Ż Mondjuk én amúgy is mindenemet sötét módban használom, ez előtt meg végig a halloween volt betéve, szóval kissé elfogult vagyok :D - Thomas Daniel Bones (2019.04.20 - 18:02)

Hello!

A sunlightot nem néztem meg, de csak azért, mert leragadtam a moonlightnál. Eléggé érzékeny vagyok a túl sok fényre és világos dolgokra, szóval nekem már ezért is bejön. Meg kedvelem az egyszerűséget is, úgyhogy be is állítottam magamnak alapértelmezettként. Köszi Lhora! - Aquilotto Argento (2019.04.21 - 08:30)


Ha hozzászólást akarsz küldeni, be kell jelentkezned.