Merengő Fórum

Fanfic fanatikusok gyülekezőhelye
Pontos idő: 2019 június 18 (kedd), 18:35

Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 21 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Abrak a babra!
HozzászólásElküldve: 2013 január 24 (csütörtök), 13:42 
Offline
Zöldfülű
Avatar

Csatlakozott: 2013 január 21 (hétfő), 22:01
Hozzászólások: 5
sziasztok!
nekem ez a kedvenc receptem, a családom és az ismerőseim is imádják (van, aki külön kéri, hogy ilyet csináljak, ha jön hozzánk): tejszínes-sajtos pulykamell/csirkemell hagymával

- tetszőleges mennyiségű pulykamell/csirkemell
- 1 nagy kiszerelésű habtejszín
- fél kiló sajt
- 3-4 fej hagyma
- kevéske liszt

a pulykamellet kiolvasztom, lereszelem a sajtot és felkarikázom a hagymát. a húst nem szoktam elvagdosni, sem kiklopfolni.
a husit megforgatom egy kevés lisztben, és minimális olajban megpirítom, tényleg csak annyira, hogy a lisztes külseje elkezdjen megbarnulni. a hagymával ugyanígy járok el - lisztezés, pirítás.
ezután fogok egy magas falú tepsit, és egy negyed evőkanál olajat öntök az aljára - tényleg szinte csak leheletnyit - és a hagymát egy rétegben rápakolom, majd rá egy réteg húst, annak a tetejére megint a hagymát, és rá a reszelt sajtot, jó vastagon. az alapanyagok mennyiségétől függően még egyszer megcsinálom ugyanezt - hús, hagyma, sajt sorrendben, majd amikor kész, egy evőkanál olajjal meglocsolom felülről is, azután a habtejszínnel az egészet nyakon öntöm, figyelve hogy mindenhova jusson, egészen addig, míg majdnem ellepi.
előmelegített sütőben közepes fokozaton sütöm/párolom, majd amikor már biztos, hogy nem nyers a hús, teljes fokozatra állítom a sütőt és addig hagyom bent, míg az egész egységes, mélybarna-aranybarna nem lesz.
krumplipürével tálalom, kísérőnek vecsési savanyúval vagy céklával. :)

elkészítési idő: kb. 2, 5 óra, függően a sütő teljesítményétől.

_________________
Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Abrak a babra!
HozzászólásElküldve: 2013 január 24 (csütörtök), 13:17 
Offline
Szárnybontogató

Csatlakozott: 2012 március 09 (péntek), 9:58
Hozzászólások: 131
Tartózkodási hely: Valóságok határán...
Én is szoktam ilyen mikrós sütit csinálni. 3 percre teszem be a 700W-os mikróba, max teljesítménnyel (tehát nem olvasztás, meg ilyesmi). Az 1000-es mikrók esetében (az "új" mikrók többsége már ilyen) kb 2,5-2 perc a sütési idő. De nézegetni kell, nehogy kiszáradjon.

_________________
"Az 'M' betűs dolgok a legjobbak". Úgy, mint: Macskák, Mesék és Marhaságok...


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Abrak a babra!
HozzászólásElküldve: 2013 január 24 (csütörtök), 13:13 
Offline
Könyvmoly
Avatar

Csatlakozott: 2009 október 26 (hétfő), 17:38
Hozzászólások: 1277
Tartózkodási hely: A második csillagnál jobbra és egyenest reggelig!
shanon widow írta:
engem az érdekelne, hogy mégis hány percre teszed be a hozzávalókat, vagy egyáltalán milyen beállításon? :) mert valószínű mindenkinek más márkájú-képességű mikrója van - nekünk mondjuk épp többéves, asszem idén lesz 7-8 :D csak úgy kb mégis hogy néz ki a mikrózási folyamat? mert tetszik az öltet... közben kell kavargatni, vagy ott hagyhatom?




Én 3 vagy 3,5 fél percre szoktam betenni "sülni", és megmondom őszintén, hogy fogggalmam nincs milyen fokozaton, mert soha nem állítgattam a mikrón ilyen dolgokat, de az enyém is kiérdemli már a "néni" megszólítást, szóval nem egy hipermodern szerkezet.
Azért jó ez a süti, mert annyi idő alatt elkészül, amíg a "Kértek egy kávét, lefőzöm!" indokkal kiszaladsz váratlan vendégek esetében a konyhába, pont össze lehet dobni.
Amit lefelejtettem még a receptből, hogy én azért szoktam mélyebb (kuglóf alakú) tálba tenni, mert akkor ki lehet belőle fordítani (ha kivajazod előtte!), és ha egyenesre levágod az alját, akkor olyan kis helyes formája lesz. Rá lehet dobni a tetejére tejszínhabot, meggyet, csokireszeléket, mi szem szájnak ingere, és máris olyan, mintha foglalkoztál volna vele. Pedig nem!
;;) :-P

_________________
PROFIL | FICBLOG | KRITIKA KLUB
Kép
- She did not succumb to a disease precisely.
- Of what did she succumb?
- I drove a stake through her heart and cut off her head.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Abrak a babra!
HozzászólásElküldve: 2013 január 24 (csütörtök), 12:44 
Offline
Betűmániákus
Avatar

Csatlakozott: 2009 február 07 (szombat), 21:23
Hozzászólások: 5171
Tartózkodási hely: itt vagyok:)
c.l.a.r.e.y írta:


Mikrós süti
4 evőkanál liszt
1 mokkáskanál sütőpor
6 evőkanál porcukor - itt tetszés/ízlés szerint lehet helyettesíteni kakaóporral a mennyiséget
1 tojás
3 evőkanál tej
3 evőkanál olaj
Ezeket (ebben a sorrendben!) egy mélyebb tálban összekeverjük, majd 3 percre betesszük a mikróba. Érdemes gyorsan megenni, mert hamar kiszárad, és akkor inkább kalapácsnak jó, mint nyalánkságnak. Ennél a sütinél a lehetőségek tárháza tulajdonképpen végtelen. Én karácsonykor tettem bele egy kis kandírozott narancs és citromhéjat, plusz mellé egy kis mézeskalács fűszerkeveréket, és forralt bor mellé tálaltam váratlan vendégeknek. De csináltam már belőle kókuszos-csokis megoldást is, itt a liszt felét cseréltem le kókuszreszelékre, és belekockáztam egy kevés étcsokit, majd az egészet leöntöttem a végén csokimázzal. Ezen kívül kávés-baileyses variáció is született már, de szerintem ennek tényleg csak a fantázia és az ízlés szab határokat.


Remélem, valakinek a kedvében tudtam járni ezzel a néhány expressz édességgel.

C



engem az érdekelne, hogy mégis hány percre teszed be a hozzávalókat, vagy egyáltalán milyen beállításon? :) mert valószínű mindenkinek más márkájú-képességű mikrója van - nekünk mondjuk épp többéves, asszem idén lesz 7-8 :D csak úgy kb mégis hogy néz ki a mikrózási folyamat? mert tetszik az öltet... közben kell kavargatni, vagy ott hagyhatom?

_________________
Írófigyelő


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Abrak a babra!
HozzászólásElküldve: 2013 január 23 (szerda), 22:57 
Offline
Könyvmoly
Avatar

Csatlakozott: 2009 október 26 (hétfő), 17:38
Hozzászólások: 1277
Tartózkodási hely: A második csillagnál jobbra és egyenest reggelig!
Sziasztok!
Rám néha rámtör, hogy AZONNAL édességet kell ennem, ilyenkor szoktam a végtelenül egészségtelen, de annál gyorsabb mikro megoldáshoz fordulni. Ebből a három finomságból szoktam olyankor válogatni.

Brownie
1/4 csésze cukor
1/4 csésze liszt
2 evőkanál kakaó
csipet só
2 evőkanál olaj
3 evőkanál víz
Ezeket mind egy azon csészébe rakom, összekeverem és 40 másodpercre bedobom a mikróba.
Utána nagyon ronda, nagyon forró, de nagyon finom. Szoktam hozzá néha fagyit enni.


Tejbegríz
Egy mélytányérba beleteszem a grízt, amennyit kb. megennék, ráöntöm a tejet, hogy elfedje, pici cukor, mert én nem szeretem túl édesen, illetve én szoktam beletenni egy kevés rumot (ejnye! rumaromát). Aztán bedobom a mikróba és elkezdem "főzni". Arra kell figyelni, hogy a tej ne fusson ki, mert utána szívás a takarítás. 5-8 perc elég neki, ez mikro függő.


Mikrós süti
4 evőkanál liszt
1 mokkáskanál sütőpor
6 evőkanál porcukor - itt tetszés/ízlés szerint lehet helyettesíteni kakaóporral a mennyiséget
1 tojás
3 evőkanál tej
3 evőkanál olaj
Ezeket (ebben a sorrendben!) egy mélyebb tálban összekeverjük, majd 3 percre betesszük a mikróba. Érdemes gyorsan megenni, mert hamar kiszárad, és akkor inkább kalapácsnak jó, mint nyalánkságnak. Ennél a sütinél a lehetőségek tárháza tulajdonképpen végtelen. Én karácsonykor tettem bele egy kis kandírozott narancs és citromhéjat, plusz mellé egy kis mézeskalács fűszerkeveréket, és forralt bor mellé tálaltam váratlan vendégeknek. De csináltam már belőle kókuszos-csokis megoldást is, itt a liszt felét cseréltem le kókuszreszelékre, és belekockáztam egy kevés étcsokit, majd az egészet leöntöttem a végén csokimázzal. Ezen kívül kávés-baileyses variáció is született már, de szerintem ennek tényleg csak a fantázia és az ízlés szab határokat.


Remélem, valakinek a kedvében tudtam járni ezzel a néhány expressz édességgel.

C

_________________
PROFIL | FICBLOG | KRITIKA KLUB
Kép
- She did not succumb to a disease precisely.
- Of what did she succumb?
- I drove a stake through her heart and cut off her head.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Abrak a babra!
HozzászólásElküldve: 2013 január 23 (szerda), 13:02 
Offline
Szárnybontogató

Csatlakozott: 2012 március 09 (péntek), 9:58
Hozzászólások: 131
Tartózkodási hely: Valóságok határán...
Vasárnap ilyet csináltam.

Kedvem lett volna egy kis rizskoch-hoz, de lusta voltam rizst főzni.
Ezért megcsináltam a tejbegrízes verziót.

Hv:

1 liter tej
20 dk dara
fél kocka margarin
4 tojás
15 dk cukor
zsemlemorzsa az edény kiszórásához

A tejbegrízt megfőzzük, belekeverjük a cukrot és a margarint (még forrón, hogy elolvadjanak). Amíg hűl a cucc, kikeverjük a 4 tojás sárgáját, habbá verjük a fehérjét. A már kihűlt tejbegrízt hozzákeverjük a tojássárgájához, majd óvatosan beleforgatjuk a habot. Egy edényt margarinnal kikenünk, megszórjuk zsemlemorzsával, és a masszát beleöntjük. Forró sütőben fél óra alatt kész, szerintem hidegen jobb, mint frissen.
El tudok bele képzelni gyümölcsöt (főleg meggyet), vagy akár csokidarabkákat is...

_________________
"Az 'M' betűs dolgok a legjobbak". Úgy, mint: Macskák, Mesék és Marhaságok...


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Abrak a babra!
HozzászólásElküldve: 2012 november 25 (vasárnap), 18:42 
Offline
Írópalánta
Avatar

Csatlakozott: 2012 szeptember 19 (szerda), 14:28
Hozzászólások: 304
Tartózkodási hely: Eger, Hungary
Egy családi klasszikus: Szíves krumpli
Olyan, mint a krumplifőzelék, csak feldarabolt sertésszívdarabokkal együtt főzzük:) (A szív mérete lehetőleg minél kisebb legyen, hogy könnyebben megpuhuljon) (mennyiség ízlés szerint) (elkészítési idő: 4-5 óra)

_________________
~Halenka~
Kép
"I hate everything about you, why do I love you?
You hate everything about me, why do you love me?"

Hős a sötétben ficblog profil


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Abrak a babra!
HozzászólásElküldve: 2012 november 15 (csütörtök), 4:08 
Offline
Szárnybontogató
Avatar

Csatlakozott: 2011 május 19 (csütörtök), 10:26
Hozzászólások: 102
Nem tudok aludni, feljöttem, és eszembe jutott, hogy szóba került régen egy receptes topic. Gondoltam hozom az egyik saját receptemet. :-D
Kivi-krémleves
Hozzávalók:
1 doboz kivi
1-1,5 liter tej – én inkább az utóbbit ajánlom.
1 tejszín ízű pudingpor
Szegfűszeg, fahéj, vanília, rum – ízlés szerint
Kivit megpucolás és feldarabolás után – nem kell annyira apróra vágni – feltesszük főni. Érdemes néhány karikát félretenni, hogy tálaláskor azzal díszíthessük.
A vízét szegfűszeggel, fahéjjal, vaníliával és rummal ízesítjük. Jó tanács, ha turmixolás előtt nem akarsz fahéjdarabkákra, meg társaira vadászni a puhára főtt gyümölcsdarabok között, akkor mindenből az őrölt verziót válaszd. Rummal evidensen nem lesz gond, mivel folyékony. :) Ha puhára főtt, akkor öntsd le a víz nagy részét, de egy kevés maradjon a lábos alján, ezután kézi botmixer segítségével pépesítsd össze. Elvetemültebbek használhatnak krumplinyomót, esetleg villát is.
A pudingport csomómentesre keverjük a tejjel, majd a kivihez keverve felfőzzük. (Megjegyzés: anyukám szerint a pudingot külön kell feltenni, de szerintem csak edénypazarlás. Ugyanolyan isteni lesz így is. :) )
Főzzük, amíg krémállagú levest nem kapunk belőle, majd melegen vagy hidegen tálaljuk. Kivi darabok mellett díszíthetjük akár pirított mandulával is.
További megjegyzések:
- Akinek túl sűrű, az nyugodtan tehet még hozzá tejet/vagy vizet.
- Édesíteni is lehet cukorral, de az én ízlésvilágomnak speciel az már sok lett volna, ezért cukornélküli a recept.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Abrak a babra!
HozzászólásElküldve: 2012 szeptember 28 (péntek), 9:59 
Offline
Szárnybontogató

Csatlakozott: 2012 március 09 (péntek), 9:58
Hozzászólások: 131
Tartózkodási hely: Valóságok határán...
Ma reggel jutott eszembe: hamis túrógombócot fogok csinálni.

Házi tejből lehet kizárólag készíteni. Ha észreveszem, hogy savanyú a tej, csinálok belőle egy sűrű tejbegrízt a szokott módon, cukrot adok hozzá, kihűtöm. Ha lehűlt, gombócokat csinálok belőle, és ezután úgy "kezelem" mint a normál túrógombócot. (pirított morzsa, tejföl, cukor stb.) Főzni nem kell, hiszen a tejbegríz meg van főzve. Ez csak alap, bármilyen gyümölcsöt lehet a gombócokba tenni, pl epret, mazsolát stb.

_________________
"Az 'M' betűs dolgok a legjobbak". Úgy, mint: Macskák, Mesék és Marhaságok...


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Abrak a babra!
HozzászólásElküldve: 2012 szeptember 21 (péntek), 18:57 
Offline
Betűmániákus
Avatar

Csatlakozott: 2009 augusztus 11 (kedd), 17:53
Hozzászólások: 4240
Tartózkodási hely: Sohacsodaország
Cilindrán, ne is mondd, apám vagy 10 kg almát adott, hogy együk meg négyen az albiban... Szerintem a lányok eddig egy darabot sem ettek, így ma én is almás sütit csináltam:

A tetejére
4 evőkanál porcukor
4 evőkanál keserű kakaópor
5 dkg Rama
8-10 evőkanál víz

A tésztához
20 dkg kristálycukor (méz is lehet)
3 csomag főzni való vaníliaízű pudingpor (12 dkg)
50 dkg háztartási keksz (ha lehet, akkor szögletes forma)
8 dl víz
1,25 kg alma

Elkészítés

Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Lábasba rakjuk, 5 dl vizet ráöntünk, a cukorral ízesítjük, 8-10 perc alatt puhára főzzük (ha mézzel készítjük, akkor azt a már puha almához keverjük). Közben a vaníliaízű pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, az almához öntjük, és kevergetve 2 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik. Egy kb. 28 x 23 cm-es tepsi alját keksszel kirakjuk (a hagyományos kerek is jó hozzá, amit szintén a tepsibe rakunk, az üres helyekre pedig kis darabokat tördelünk belőle). A meleg almakrémet egyenletesen rákenjük. A tetejére szép sorban keksz kerül (kerek kekszek esetén az üres területeket tört darabokkal kitöltjük). A kakaóport a porcukorral és a 8-10 evőkanál vízzel kevergetve felforraljuk, a tűzről levéve a Ramát hozzáadjuk, majd ezt a mázat a süteményre, pontosabban a keksz tetejére kenjük. Jól behűtjük, ezalatt nemcsak összeérik egy kicsit, hanem össze is áll, így lehet majd szeletelni.

A pucolást leszámítva gyorsan elkészül, csak ne kellene kivárni, hogy megdermedjen :P

_________________
Jöhet bármilyen Alkonyat, Harry Potter mindörökre fennmarad :!: :D
Dracoista papnő :x Ficblogom


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Abrak a babra!
HozzászólásElküldve: 2012 szeptember 10 (hétfő), 10:31 
Offline
Szárnybontogató

Csatlakozott: 2012 március 09 (péntek), 9:58
Hozzászólások: 131
Tartózkodási hely: Valóságok határán...
Mivel almadömping van, és már eléggé unjuk, hogy mindenkitől azt kapunk (+ a lány a suliban is - mindennap), kitaláltam egy gyors almáspite-receptet.

Hozzávalók:
4 DECI liszt
1 tojás
15 dkg margarin
tej vagy tejföl, amennyitől kellemesen gyúrható és nyújtható tésztát kapunk
ízlés szerinti mennyiségű alma (kb 5-6 szem)
fahéj, cukor az almához
zsemlemorzsa
porcukor a tetejére

A lisztet és a margarint összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást. Újabb morzsolást követően a tejet, majd a tésztát két részletben kinyújtjuk.
Az almát lereszeljük. Aki szereti, tehet rá citromlevet, hogy "ne barnuljon" szvsz sütés közben úgyis meg fog, úgyhogy teljesen mindegy neki.
A kinyújtott tésztát margarinnal gyengén kikent tepsibe tesszük (nálam a favorit a 19X32-es kistepsi, ebbe ekkora adag pont belefér), majd megszórjuk zsemlemorzsával, hogy az alma leve ne áztassa el a tésztát. Egyenletesen elosszuk benne az almát, fahéjjal és cukorral ízesítjük, majd ráborítjuk a másik felét a tésztának. Megböködjük villával, majd előmelegített sütőben közepes lángon kb 30 percig sütjük. A tetejének nem szabad sötétnek lennie: akkor jó, ha gyengén vajszínű, de lehet "látni" a tésztán, hogy már nem nyers. Megszórjuk porcukorral a tetejét, és már kész is.
Szerintem körtével is érdemes megpróbálni...

U.i.: Anyám szerint ez nem pite, hanem lepény, de nekem mindegy, a lényeg, hogy elfogy az alma is meg a süti is...

_________________
"Az 'M' betűs dolgok a legjobbak". Úgy, mint: Macskák, Mesék és Marhaságok...


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Abrak a babra!
HozzászólásElküldve: 2012 augusztus 26 (vasárnap), 17:14 
Offline
Betűmániákus
Avatar

Csatlakozott: 2009 augusztus 11 (kedd), 17:53
Hozzászólások: 4240
Tartózkodási hely: Sohacsodaország
Engem tegnap elkapott a süthetnék, és mivel valami gyorsat és finomat akartam, az ananászos-kókuszos muffinra esett a választás.

Hozzávalók:
2 tojás
2 bögre liszt
1 bögre kókuszreszelék
1/2 bögre sűrített tej (én simát használtam + 2 evőkanál cukrot)
3 teáskanál sütőpor
1 kk szódabikarbóna
3/4 bögre tej
egy konzerv ananász és a leve

Elkészítés: A kókuszt, a sűrített tejet és a tojásokat összekeverem, hozzáadom az ananászt és a levét is. Egy másik tálba a lisztet a sütőport és a szódabikarbónát összekeverem, ezt hozzáadom a kókuszos masszához, hozzáöntöm a tejet, összekverem és mehet a muffonformába. 190 fokon kb 15 percig sütöttem.

Nagyon finom lett, de máskor kipróbálom, hogy csokit is rakok hozzá :)

Úú, ezt a kürtőskalácsot ki kell majd próbálnom! Biztos nagyon finom lehet.

_________________
Jöhet bármilyen Alkonyat, Harry Potter mindörökre fennmarad :!: :D
Dracoista papnő :x Ficblogom


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Abrak a babra!
HozzászólásElküldve: 2012 augusztus 25 (szombat), 5:46 
Offline
Zöldfülű
Avatar

Csatlakozott: 2012 augusztus 24 (péntek), 10:23
Hozzászólások: 4
Én kürtőskalácsot csináltam már többször itthon, házilag, nagyon finom, nálunk mindenki szereti.

Hozzávalók a tésztához:
1 kg liszt,
2 db tojás,
14 dkg cukor,
10 dkg olvasztott vaj, vagy annyi olaj, hogy ne ragadjon (én ezt szoktam használni, kevésbé macerás)
1 dkg só,
3 dkg élesztő,
0,5 l tej,
1 citrom héja,
1 vanília cukor

A tejet pár kanál cukorral melegítsd fel (ne forrjon), zárd le és morzsold bele az élesztőt, majd az összes hozzávalót gyúrd teljesen össze (nem két perc ;) ).
Hagyd kelni a tésztát, addig elkészítheted a formákat.

Ebből a mennyiségből körülbelül 25 db jön ki nekem.

Hozzávalók a formákhoz: szedjétek össze az összes wc-papír gurigát a lakásban, (akinek ez undi, az vágja félbe a papírtörlő gurigáját. Ezeket vonjátok be alufóliával, legalább kétszer, és a végein maradjon amit majd bele tömködhettek a guriga belsejébe. (A papír ne lógjon ki sehol sem, a belseje sem.)

Nyújtsátok ki a tésztát kb. fél centi vékonyra és csíkozzátok fel egy centi vastagságúra. Ezeket tekerjétek fel a gurigákra. (A tészta végét dugdos be a tészta alá, ez mindig legyen vékonyabb, én késsel vágok le darabokat belőle). Ha fent van a formán, ecsettel vizezzétek be a tésztát és ízlés szerint forgassátok bele, amibe szeretnétek. ( cukros-fahéj, cukros-kakaó, dió, mogyoró, stb.)
Állítva tegyétek őket rá a tepsire. Közepes lángon süssétek (kb. 150-17 fok) addig, amíg szép piros nem lesz.
Ha kivettétek, egy pillanatnyit hagyjátok csak hűlni, hogy le tudjátok húzni a formákról. Ha elszedtétek, a formákat ki kell hűteni, hogy a következő adagot rá tudjátok tekerni. ( Nekem elég kicsi a munka felületem, és amíg kinyújtom köv. adagot, addigra ki is hűl.)

(Én eddig csak fahéjasat csináltam, mert azt nem kellett darálni, vagy apróra vágni ;) )

Jó étvágyat!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Abrak a babra!
HozzászólásElküldve: 2012 augusztus 24 (péntek), 21:37 
Offline
Szárnybontogató

Csatlakozott: 2012 március 09 (péntek), 9:58
Hozzászólások: 131
Tartózkodási hely: Valóságok határán...
Na itt van egy pofonegyszerű lasagne-recept. Utálok bolti lasagne-tésztát venni, majd 3x annyiba kerül, mint ha házilag csinálom, ráadásul a háziban tudom, mi van.

Hozzávalók:
Tésztához:
20-25dkg liszt
1-2 tojás (méretfüggő)

annyi víz, hogy kellemesen gyúrható tésztát kapjunk.

Töltelék:
1 vöröshagyma
olaj/zsír
egy jó 30-40dkg darált hús
fűszerek: só, bors, pirospaprika (annyi, hogy pörköltes színe legyen) + még ki mit szeret...
3-4 szem jó nagy paradicsom (de minél több annál jobb), vagy paradicsompüré + fél l víz
kis pohár tejföl
legalább 25 dkg sajt (ebből se elég soha :))

Elkészítés
Tészta:
Liszt és só összekeveredik, belemegy a tojás, alaposan elkeverjük, hogy egyenletesen morzsalékos legyen. Ha jó, hozzáadjuk a vizet, összegyúrjuk és lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk.

Töltelék:
Az apróra vágott hagymát olajon/zsíron megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst. Fűszerezzük. Ha van paradicsom, 3-4 nagyobb darabot beteszünk a mikróba (de minél több, annál jobb) 1-2 percre és könnyen lehúzható a héja. A parit összetörjük, a húshoz adjuk. Paradicsom hiányában egy nagyobb konzerves paradicsomsűrítmény is éppen úgy megfelel, de akkor mindenképpen adjunk hozzá vizet. Az húsnak bő paradicsomos szaftja kell, hogy legyen, nagyjából egy sűrű parilevesnek megfelelő állaggal.

Összeállítás:

A paris szaftból teszünk egy keveset egy tűzálló tál aljára (minél kevesebb hús legyen a szaftban). Ráterítünk egy réteg tésztát, aztán egy sor jó husis töltelék, egy réteg tészta. Nekem általában három lap tészta szokott lenni ekkora mennyiségből, de függ attól is természetesen, ki milyen vékonyra nyújtja. A lényeg, hogy a tetejére hígabb paris szaft kerüljön, rá szétszórva tejfölcseppek, arra pedig a reszelt sajt. Előmelegített sütőben 40 perc alatt sül meg, én teljes gázon szoktam sütni, aztán lezárom és még 20 percig bennt hagyom. A sajt így nem olvadt lesz, hanem finom ropogósra sül. Ha valaki az olvadt sajtot szereti, természetesen később is ráteheti a sütés folyamán.

A tölteléket lehet akármivel gazdagítani, gombával, zöldségekkel is nagyon jó. Jó étvágyat, és sok sikert a próbálkozóknak!

_________________
"Az 'M' betűs dolgok a legjobbak". Úgy, mint: Macskák, Mesék és Marhaságok...


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Abrak a babra!
HozzászólásElküldve: 2012 augusztus 07 (kedd), 14:42 
Offline
Betűmániákus
Avatar

Csatlakozott: 2009 augusztus 11 (kedd), 17:53
Hozzászólások: 4240
Tartózkodási hely: Sohacsodaország
No, ha már itt vagyunk legyen egy kis süti is. Én tavaly nyáron találtam rá a kondéros keksz receptjére, azóta is nagy kedvenc itthon. Szerencsére egyszerű, hasonlóan készül a muffinhoz:

Hozzávalók:
28 dkg liszt, 21 dkg cukor, 3,5 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só, 7 dkg Rama, 2,5 dl tej, 1 teáskanál vaníliaaroma, 3 tojás, 3/4 teáskanál őrölt fahéj, késhegynyi őrölt gyömbér

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
A tojást, a cukrot, a Rama-t, a fahéjat, a gyömbért és a vaníliát összekeverjük, majd kézi mixerrel két percig keverjük. A maradék hozzávalókat elkeverjük a tejjel, és a tojásos-cukros masszához adjuk. Egy muffinformát kibélelünk kapszlikkal, majd mindegyikbe kanalazunk a tésztából. Ne sokat, mert ezek alapvetően lapos formák.25 percig sütjük. Kínálhatunk mellé mézet - én baracklekvárral szoktam, szerintem úgy még finomabb :)

_________________
Jöhet bármilyen Alkonyat, Harry Potter mindörökre fennmarad :!: :D
Dracoista papnő :x Ficblogom


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Abrak a babra!
HozzászólásElküldve: 2012 augusztus 05 (vasárnap), 14:26 
Offline
Írópalánta
Avatar

Csatlakozott: 2008 december 30 (kedd), 21:35
Hozzászólások: 272
Zöldséges-tésztás pulyka

No kérem alássan! A mai cél kajaügyileg ez volt: Maggi Csirkés-fűszeres pirított tészta. Hát, kérem, nem az lett. :lol:

Először is. Csirke helyett pulykát vettem, mert az volt az olcsóbb. Csontozott pulykacomb… Tegnap előre feldaraboltam, meg kivágtam az oda nem illő részeket, de az eltartott addig, hogy nem akartam utána már kezdeni vele semmit. Szóval legközelebb vagy csirkemell, vagy pulykamell.

Másodszor: Megvettem ugye ezt a maggis mizériát, gondoltam kipróbálom. Soha többet. Kiderült ugyanis, hogy gyömbér van benne, és mikor vettem, voltam olyan hüle, és valamiért nem néztem meg az összetevőket. Egy hiba, amit nem szokásom elkövetni. Mivel anyukám is vett, és ma ő is ezt főzött (egy fedél alatt élünk, de külön háztartás/konyha) megkóstoltam, mire számítsak, milyen lesz. Mondanom se kell, nem nyerte el a tetszésem, de ugye ízlések és pofonok. Ám ott a hús, ott a tészta, amit a maggi adott. (Hála az égnek a fűszer külön zacsiban van benne.) Szóval, gondoltam, majd a fűszert én hozzáadom házilag. De ettől függetlenül az elkészítésnél se követtem a leírást, nem szentírás az. :P Lássuk akkor:

Hozzávalók:
Pulykahús (én egy majd’ 1 kilós csomagot vettem, és mivel húst hússal szeretem, nem spóroltam, beletettem mind)
Póréhagyma 100g (én egy tesco-s 2db-os csomagot vettem, és abból használtam el az egyiket)
Répa 1db
Fűszerek: só, bors, paprika, fokhagyma-granulátum, csili, oregano, pulykasült fűszervarázs. Ízlés szerint.
Tészta (ami ugyebár nálam ezúttal a 2 csomag zacsiból jött)
sacc 1 liter víz, attól függ, ki mennyi húst és zöldséget tett bele. Nem leves lesz!

Elkészítés:
1. Kockázzuk fel a pulykát, és a zöldségeket. (a póréhagymát apróra vágtam, a répát pedig a hámozóval vékony kicsi szeletkékre)
2. Egy kellően nagy lábasban melegítsünk olajat, majd tegyük bele a húst. (Mivel én előző nap kockáztam fel, és hűtőbe tettem, főzés előtt átmostam, így elég vizes volt, szóval a víznek el kell főnie. De ezalatt a hús kényelmesen megpuhult kicsit)
3. Ha a hús megfőtt/pirult, tegyük hozzá a zöldségeket és a fűszereket, kevés vízzel elkeverjük. Ha összeforrt, öntsük hozzá a többi vizet is, és forraljuk fel.
4. Tegyük bele a tésztát, és időnként megkeverve főzzük, míg a víz el nem fő.
5. Abrak a babra! :-> Kész!

http://static.fotoalbum.hu/pictureprevi ... 150957.jpg

Fiam elkezdte enni, majd kijelentette: „Még a tejberizsnél is jobb!” :shock: Meg hogy mostantól ez a második kedvenc kajája (az első a paprikás-csirke tésztával). Isteni finom lett, de levontam, amit le kellett, többet ilyet nem veszek, megy ez nekem házilag is. :-D

Jó étvágyat!

Bye
Rv

_________________
Reszelt vizet mindenkinek!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Abrak a babra!
HozzászólásElküldve: 2012 augusztus 02 (csütörtök), 22:38 
Offline
Billentyűzetgyilkos
Avatar

Csatlakozott: 2009 május 07 (csütörtök), 14:52
Hozzászólások: 6107
Tartózkodási hely: amottan
Szép estét! :)

Már most látom, hogy szeretni fogom ezt a topicot, Shanon receptjét ki is fogom próbálni.

(és hogy valami értelmeset is írjak)

Ti ismeritek a hamis húslevest, ami tök belsejéből készül? Nem tudom, mennyire népszerű kaja, mifelénk egyedül anyukám szokott ilyet főzni. Ha nem mondják meg, mi az, az életben nem jön rá senki, nagyon finom :D Nálunk azért jött "divatba", mert így kevesebb dolog megy a kukába, és még az is megeszi, aki amúgy utálja a tököt (én).

_________________
"self care is drinking sixteen glasses of champagne and setting off a chain of events that comes to a head with you getting engaged to your celebrity athlete boyfriend in spain."


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Abrak a babra!
HozzászólásElküldve: 2012 augusztus 02 (csütörtök), 20:14 
Offline
Betűmániákus
Avatar

Csatlakozott: 2009 február 07 (szombat), 21:23
Hozzászólások: 5171
Tartózkodási hely: itt vagyok:)
én meg addig unalmaskodtam a répával, amíg ki nem jött egész jó - a családban azóta igen kedvelt (értsd: nekem nem hagynak...) - valami belőle.
nem kell hozzá konyhai tapasztalat, mert szájíz kérdése az egész... az is lehet, hogy van hasonló recept valahol a millióban, nem tudom :oops: én nem néztem sehonnan :-)

a répát feldarabolom minél vékonyabbra - mikor-hogy sikerül. néha karika, néha félkör, néha ahogy esik. utána vajon, olajon elkezdem dinsztelni, ameddig jól esik, én pl megvárom, amíg összeesik vagy valamennyire megpuhul. közben fűszerezem sóval, vegetával, borssal és gyömbérrel, esetleg petrezselyemmel, majd ezzel is sistereg egy ideig. közben csinálok egy egyszerű tej+tejföl+kevés liszt "cuccot", majd amikor úgy látom, ráöntöm... párolom tovább, amíg szükséges, és ennyi.

közben ajánlott kóstolgatni, mint minden mást.
én mondjuk ropogósan szeretem, jól esik, ha a répának megmarad a zamata, de ha valaki netán nem rajongana érte, vagy fogbajai vannak, azok előtte főzzék meg bátran, vagy csak félig, és a művelet ugyanaz.

hús mellé, de még magában is finom :)

_________________
Írófigyelő


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Abrak a babra!
HozzászólásElküldve: 2012 augusztus 02 (csütörtök), 19:18 
Offline
Fanfic-faló
Avatar

Csatlakozott: 2010 december 01 (szerda), 16:04
Hozzászólások: 3408
Tartózkodási hely: In my dreams
Reszeltvíz írta:
Üdv!

Én mint keresztanya...
Nos, nem ígérem, hogy sűrűn fogok erre járni, mert nem szoktam már a saját topicomat se frissíteni. De talán ha főzök valami "különlegeset", akkor elhozom. Ha netán valamit feltennék, és kérdés van, és jó ideig nem válaszolnék, nos, meg lehet találni, még ha nem is itt. :)

Jó kotyvasztást mindenkinek!

Bye
Rv


Drága,
szerintem élből hozhattad volna annak a csodás tortának a receptjét, amire többen is csorgattuk tegnap a nyálunkat fészen. *.*

Nekem van egy köret receptem, nem bonyolult az elékszítése. Annyi a lényege, hogy ha krumplit sütök, akkor azt teszem úgy, hogy hagymát, paprikát, paradicsomot és cukkinit is kockázok mellé, az egészet egyben befűszerezem grill vagy gyros fűszerrel, kinek mi tetszik, és így sütöm ki tepsiben. Mennyei, főleg most, a grillezős szezonban, próbáljátok ki. ;)

_________________
Fórumszabályzat

Kép
Csillámnyusz


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Abrak a babra!
HozzászólásElküldve: 2012 augusztus 02 (csütörtök), 9:38 
Offline
Írópalánta
Avatar

Csatlakozott: 2008 december 30 (kedd), 21:35
Hozzászólások: 272
Üdv!

Én mint keresztanya...
Nos, nem ígérem, hogy sűrűn fogok erre járni, mert nem szoktam már a saját topicomat se frissíteni. De talán ha főzök valami "különlegeset", akkor elhozom. Ha netán valamit feltennék, és kérdés van, és jó ideig nem válaszolnék, nos, meg lehet találni, még ha nem is itt. :)

Jó kotyvasztást mindenkinek!

Bye
Rv

_________________
Reszelt vizet mindenkinek!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Abrak a babra!
HozzászólásElküldve: 2012 augusztus 02 (csütörtök), 1:51 
Offline
Ó-nagy-admin "backstage"
Avatar

Csatlakozott: 2007 július 30 (hétfő), 19:22
Hozzászólások: 10872
Tartózkodási hely: Angyalföldön ^^
Az OFF-sztrádában korábban felvetett, és most megvalósuló
Merengős sütő- és főzőklub, konyhai analfabétáknak is. :D

Képeket lehetőleg linkelve vagy kis méretben kérnénk,
valamint csak olyan recepteket és ételleírásokat várunk, amelyeket már mi magunk is kipróbáltunk, vagy épp kipróbálás alatt állnak.
Élménybeszámolók minden mennyiségben jöhetnek.

Süssünk, főzzünk, együnk, igyunk, és legyünk S.O.S./E.D.E.S. segítői egymásnak és a konyhai kezdőknek! $star
Mert írni is csak tele hassal jó. :mrgreen:



A főzőklub nevének keresztanyja: Reszeltvíz. :)

_________________
Kép Kép
wiiii ^^ * nyuff-nyuff: cukorkahangulaaat <3 *


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 21 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség