Merengő Fórum

Fanfic fanatikusok gyülekezőhelye
Pontos idő: 2020 augusztus 05 (szerda), 4:15

Időzóna: UTC + 1 óra
Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 2 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Szabályzat
HozzászólásElküldve: 2011 szeptember 09 (péntek), 21:30 
Offline
Ó-nagy-admin "backstage"
Avatar

Csatlakozott: 2006 január 19 (csütörtök), 20:59
Hozzászólások: 11670
Tartózkodási hely: Álmok Világa
Az olvasók/szavazók tudnivalói, a szavazás szabályai


1. A szavazó figyelembe veszi és elfogadja a szavazás szabályait, és ahhoz tartja magát. Nem szavazhat egy történetre kétszer, még más néven sem.

2. Csak regisztrált, és azon belül is csak a 2011. szeptember 12-e előtt regisztrált nicknévvel lehet szavazatot leadni a történetekre.

3. A szavazó tudomásul veszi, hogy szavazata akkor érvényes, ha legalább csapatonként (El-Arneb, Intergalaktikus Csokoládé Mousse) minden stílusból (fantasy, sci-fi, történelmi, real-life) legalább egy-egy művet pontoz, azaz összesen minimum 8 szavazatot ad le.

4. A végeredményt a bírói és az olvasói szavazatok döntik el, mégpedig a következő módon:

bírók pontjai + olvasók pontjainak átlaga

Összességében az olvasók egy plusz bíra szerepét töltik be.

5. A „Bestseller”-díjat viszont kizárólag az olvasói szavazatok döntik el, és az olvasók véleménye alapján, a legtöbb pontot kapott mű nyeri el.

6. Fontos szempont a kihívásban a névtelenség. Ha bárki bármi miatt felismerné az adott mű (lehetséges) íróját, ne árulja el az illető író nevét! Semmiféle módon!
Ne jelezzétek a ficblogban, ne írjatok az író személyére rávezető szövegeket, ne tegyetek megjegyzést fórumhozzászólásban.

Ha valaki egyszer elszólná magát, hozzászólása rögtön törlendő. Másodszori elszólás esetén az olvasó elveszti szavazati jogát, harmadik eset után pedig már komoly szankciókat foganatosítunk ellene (mint pl. a kihívás idejére a Merengőről való teljes kitiltás).

7. Nem fogadunk el olyan szempontból született lepontozást, aminek az indoklása az, hogy az illető nem kedveli az adott műfajt.

Tessék figyelembe venni, hogy az adott történet írója is pontosan ugyanannyit dolgozott, mint a másik műfajban tevékenykedők, és a műve is lehet pontosan olyan jó, vagy jobb is, mint egy jobban kedvelt kategóriában íródó.
Eleve megkülönböztetéssel indulni egyáltalán nem fair.


8. Ha már elolvassa valaki a történetet, amelyet írója sok munkával és befektetett energiával megalkotott, illik szavazni, vagy legalább egy kritikát hagyni, és nem egyből a képernyő jobb sarkában bujkáló kis x-ecskére kattintani.
Nem kötelező rögtön novellányi véleményt bepötyögni a művekről a felkerülés napján. Főleg nem egy fárasztó, gondokkal teli nap után. Vissza lehet jönni, pihentebben, vidámabban, és mikorra már „megérett” bennetek a történet.
Ha úgy érzitek, eltelítődtetek, várjatok egy napot, és csak aztán olvassatok tovább. Sehol nincs megírva, hogy most, azonnal, rögtön, máris rohanni kell, amint megjelent az újabb történet, és máris pontozni, még ha rendesen fel sem fogtuk a történteket.
Az utolsó mű felkerülése után még plusz 10 nap áll rendelkezésetekre az olvasásra/szavazásra. Ezen 10 napban még rengeteg időtök lesz akár újra átolvasni a korábban csak átfutott történeteket is. Hiszen éppen erre van az az időszak.
Ráadásul minden 50 oldal feletti műnél további egy nap „pihenőt” iktattunk be a megjelenítésbe a kényelmesebb olvasás érdekében.

9. Végül a kihívás résztvevőire vonatkozó szabály.
A kihívásban résztvevő írók sem a saját, sem a másik csapat műveit NEM véleményezhetik, nem pontozhatják, nem írhatnak rá kritikát. Egyedül a saját csapatfórumon belül, egymás közt beszélhetik meg azokat, de a kihívás végeztéig szigorúan tilos az alkotásokat nyíltan véleményezni, tekintve hogy az befolyásolja az olvasókat.
Természetesen az eredményhirdetés után szabadon lehet kritikázni, és osztani az áldást :)A szavazás rendje


Hét kérdésben kell pontozni egy 1–től 10–ig terjedő skálán (1 a legrosszabb, 10 a legjobb pontszám), az adott történet kritikáiban, a következő szempont szerint:

1. Kulcsok felhasználása

Mennyire felelt meg a történet a mesterkulcsnak? (tényleg arra épült-e, megfelelően szerepelt-e)
A többi 4 kulcsot is felhasználta-e az író? Mennyire megfelelően?

Megjegyzés: Az íróknak nem kellett szó szerint venniük a kulcsokat. Bármi módon megjeleníthették azokat a műveikbe, amely módnak csak a képzeletük szabott határt.
Ezen rész pontozásánál tehát fokozottan kell figyelni, mert attól, hogy valami nincs az olvasók arcába tolva, lehet ott van.

2. Szereplők

Mennyire jól dolgozta ki a szereplőket? (azok illeszkednek-e az adott világba, mennyire „szerethetőek”, mennyire sajátságosak)


3. Világ

Mennyire felel meg a világ az adott stílusnak/kategóriának? Milyen jól kidolgozott? Mennyire egyedi/átgondolt?


4. Cselekmény

Milyen jól dolgozta ki a cselekményt? (mennyire sikerült felépíteni a történetet, milyen a történetvezetés, fordulatok/bonyodalmak és azok megoldása)


5. Stílus/nyelvhasználat (ide értve a helyesírást is)
Milyennek érzed az adott író stílusát? Megfelelő-e a forma? Megfelelő-e a helyesírás?


6. Élvezhetőség
Mennyire tetszett a történet? (minden mástól független, szubjektív vélemény, hogy akár az adott hibáival együtt is mennyire esett jól olvasni a történetet, mennyire sikerült jól és hogy tetszett)


7. Összességében

Összességében mi a véleményed a műről? Mindent szempontot figyelembe véve hány pontot érdemel?


A pontozást mindenki indokolja meg érthetően, tisztán, (akárcsak címszavakban is), nem csupán a hibákat emlegetve.


A fentieken kívül további vélemény, megjegyzés természetesen hozzáfűzhető az adott kritikához.


És ne feledjétek:

Az olvasó összes szavazata érvénytelen, ha nem szavazott mindegyik történetnél, de legalább csapatonként (El-Arneb, Intergalaktikus Csokoládé Mousse) minden stílusból (fantasy, sci-fi, történelmi, real-life) legalább egy-egy műnél, azaz összesen nem ad le minimum 8 szavazatot.

_________________
Macskák hatalmon!

Kép

MyAnimelist


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Szabályzat
HozzászólásElküldve: 2011 június 24 (péntek), 16:33 
Offline
Ó-nagy-admin "backstage"
Avatar

Csatlakozott: 2006 január 19 (csütörtök), 20:59
Hozzászólások: 11670
Tartózkodási hely: Álmok Világa
SZABÁLYZAT

A szabályzathoz való segítségnyújtásért köszönjük a segítséget Lilyanjudythnak és mellonsnak a Hungarian Witches Sabbath megalkotóinak.


Az írók tudnivalói:

1. Mindenki vésse be a naptárába, hogy a felkészülés ideje 66 nap, a történetét ez alatt az idő alatt kell megalkotnia. Nem 1 nappal később, nem 1 héttel később, stb…
A határidő be nem tartása nem megengedett, és pontveszteséggel büntetett.
Ahogy az is fontos, hogy a csapatoknak a kihívás kezdete előtt 3 nappal csapatonként már legalább egy darab leadott művel kell rendelkezniük.


2. A résztvevő tudomásul veszi, hogy a versenyre csak ez alatt a 66 nap alatt született történetét nevezheti, amit ekkor, a megfelelő kulcsszavakra írt meg. Tehát egy már meglévő, esetleg máshol már publikált mű beküldése nem megengedett. Amennyiben mégis ilyen írással nevezne, a versenyből kizárható.


3. Mindenki vegye figyelembe azt a tényt is, hogy a megírandó történet minimális terjedelme 10 ezer szó (kb. 20 Word-oldal), maximális hossza nem meghatározott.

Az írók emellett igyekezzenek, hogy befejezett történeteket tudjanak leadni.


4. Az író tisztában van azzal, hogy művét a 4 nagy kategória egyikében kell megírnia.
Ezen kategóriák a következőek:
- Fantasy
- Történelmi
- Sci-fi
- Real-life


5. A megadott kulcsokat a csapaton belül a tagok úgy osztják el, hogy minden főre különböző kulcsszó jusson, és mindenkinek legyen mind a 4 fajta kulcsból egy. Ezen felül az írók kapnak majd egy ötödik kulcsot a szervezőktől, amelyet szintén kötelező felhasználniuk.

Tehát egy író „kulcskészlete” a következőkből áll össze:
- 1 db „helyszín”-kulcs
- 1 db „mondat”-kulcs
- 1 db „esemény„-kulcs
- 1 db „kép”-kulcs
- 1 db „extra”-kulcs, amelyet a szervezők adnak meg

Az íróknak ezen kulcsok közül ki kell választani egy „mester-kulcsot”, ami a történetében nagy hangsúlyt kell, hogy kapjon, ami köré felépíti a történetet. Ezen kulcsnak az események szerves részeként kell megjelennie, nem pusztán említés szintjén, egyetlen mondat erejéig.
A maradék 4 kulcsnak szintén szerepelnie kell a történetben, de nem kötelező annak hangsúlyos részévé tenni.


6. Amennyiben a történetben idézet szerepelne, avagy dalszöveg, az írónak figyelnie kell rá, hogy ezen részletek nem haladhatják meg a teljes történet egynegyedét. Songfic esetén, ha a dalszöveg angol, az idegen nyelven nem értők számára elvárható, hogy azt magyarul is megosszák az olvasókkal.


7. Az író hangulatkeltés céljából, színesítésként, ha jónak látja, használhat történeten belül képet, amennyiben tisztában van vele, hogy az nem tartozik a minimális terjedelem alá, tehát anélkül kell a történetnek elérnie a minimumot. Ha ez a kép fanart, természetesen elvárjuk, hogy annak felhasználója engedélyt kérjen erre az adott rajz készítőjétől. Pluszpont elbírálása alá nem tartozik.


8. A történet írásjel használata, tördelése az átlagos könyvek kinézetével, tördelésével azonos legyen. Felesleges üres sorok beszúrásával nem növelhető az oldalak száma a minimális terjedelem elérése érdekében. Ha valaki „felesleges“ – olvasást könnyítő – üres sorok alkalmazásához ragaszkodik, az elfogadható, de minimális terjedelem meghatározásánál e sorokat figyelmen kívül hagyjuk. A fejezetek, külön álló történetrészek, elválasztójelek használatával természetesen megtörhetők.


9. Az írók ügyeljenek a történetek korhatár besorolására, a figyelmeztetések kitételére!
A kihívásra PWP történetek (cselekmény nélküli pornó) nem írhatók.


10. A résztvevő tudomásul veszi, hogy ha művét valamely más történet feldolgozásával készítette, avagy egy másik író sztoriját teljes egészében átírta, annak bebizonyítása után a bírák kizárják a versenyből.


11. Az író tudomásul veszi, hogy a kihívás alatt nem árulhatja el a csapaton kívül, hogy melyik történet az övé, vagy, hogy mely kulcsszóra született.


12. A külön csapatban szereplő írók a verseny során nyilvánosan, az oldalon nem véleményezhetik egymás történetét, mert az olvasók számára ez befolyásoló erővel bírhat. Amennyiben már minden szerző műve felkerült, a csapatok azon tagjai, akik szükségét látják, már írhatnak a másik csapat íróinak története alá véleményt. Addig azonban más oldalakon se hirdessék véleményüket. Értsd: sem az LJ-jükben, sem blogukban nem tesznek megjegyzést. A verseny lezárása után mindent szabad. Amennyiben ezt a szabályt nem tartják be, először figyelmeztetéssel, majd végső esetben kizárással számolhatnak.


13. Az író, miután elkészült művével, azt az eredményhirdetés előtt más oldalakon nyilvánvalóan nem publikálhatja.
A kihívás lezárultával a művek természetesen szabadon felhasználhatóak.


14. Ha az író a vállaltakkal ellentétben nem küld be elkészült történetet, akkor a szervezők kizárják a következő kihívásról, amelyen nem vehet részt. Amennyiben más néven tér vissza, nem szólva erről az adminisztrátornak, az szintén kitiltással jár az adott kihívásról. (és feltehetően minden egyéb, az oldalon bonyolított kihívásból)
A kihívás menete

– A jelentkezési idő két hét. Ez idő alatt az író eldönti, elvállalja–e a versenyt.
Mindenki alaposan gondolja végig, és a jelentkezéskor linkelje be eddigi írásait, hogy láthassuk, mit alkotott eddig, és valóban bízhatunk abban, hogy nem hagyja cserben a későbbi társait.
A szervezők fenntartják a jogot, hogy a jelentkezéseket nyomós indokkal elutasítsák.

– Az írók 66 nap időt kapnak a felkészülésre.

– A kihívás addig tart, amíg minden író műve fel nem kerül. Ezután még 10 nap adott a lehetőség, hogy az olvasók alaposan átgondolják szavazataikat, és bepótolják, amit még nem tudtak elolvasni ill. értékelni. A szavazás zárása pontosan az utolsó mű feltétele után 10 nappal, éjfélkor történik.

– Az eredményhirdetés után az írók szabadon publikálhatják írásukat.

_________________
Macskák hatalmon!

Kép

MyAnimelist


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 2 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Ugrás:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség