Merengő Fórum

Fanfic fanatikusok gyülekezőhelye
Pontos idő: 2024 március 29 (péntek), 8:32

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 677 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 25 (csütörtök), 21:35 
Offline
Könyvmoly
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 15 (szombat), 20:48
Hozzászólások: 867
Tartózkodási hely: Szabad ég alatt :)
zsoo írta:
....


Ez a sakkos a tökéletes elmélet! :D

_________________
Vienna :-*
HP7 Epilógusom


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 21 (vasárnap), 19:35 
Offline
Fanficbúvár
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 30 (vasárnap), 19:35
Hozzászólások: 657
Tartózkodási hely: in the Pie Hole =]
Sarah Days írta:
Én úgy tudom, hogy a sakkban nem halt meg. Vagy igen? Ott nem úgy volt, hogy az ő vakmerőssége, vagyis inkább csapdába csalásával lyukat hagyott a védőfalon, ahol Harry lépett be. Tehát Bella nem veszi majd észre a csapdát, és ráharap a mézesmadzagra? Egy újabb terv. Ha igen, akkor ki dolgozza ki? Remus? Ő talán olyan...[/color]


De, jól tudod, én vagyok hülye :oops:

_________________
tudom, tudom.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 21 (vasárnap), 18:42 
Offline
Zöldfülű
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 21 (péntek), 16:45
Hozzászólások: 7
Tartózkodási hely: Örökkön Roxfortban
Remélem, nem baj, ha én válaszolok... először próbálom magyarázni eszerint a teória szerint a HP6 végét:

ĄRon lépett egyet, s a világos vezér azonnal odaugrott hozzá. Kőkarjával fejbe suhintotta a fiút, aki nyomban eldőlt, mint egy zsák. Hermione felsikoltott, de nem mozdult a kockájáról. A világos vezér félrevonszolta barátjukat. Úgy tűnt, Ron elvesztette az eszméletét.”

Lefordítva: Dp lépett egyet, vagyis talált egy horcruxot, de a halálfalók támadtak, a Bx által kierőszakolt eskü miatt jelképesen ő végez DPvel. Piton "sikolt", hisz fáj neki a saját kényszerű tette, de nem leplezheti le magát. Bx "félrevonszolta barátjukat": kiiktatta Dp-t, ez talán annyi, hogy kevesebb szerepe lesz(egy ideig nincs ott a táblán, és talán vissza se jön...),
Dp talán csak testben halt meg, hisz "Amíg hű marad hozzá valaki, nem hagyja el az iskolát". És felkészítette Harryt a továbbiakra... Ha jól emlékszem, 3 horcruxot kell majd elpusztítani, tehát a 3 balra lépés után "a világos király nyomban eldobta koronáját".

Szóval Bella nem hal meg, csak miatta maradhat Piton kémként és harry talán legfőbb szövetségeseként a halálfalók közt, tehát közvetve az ő "butasága" miatt fog elbukni Voldemort, hisz azzal, hogy az esküt betartotta Piton, Voldemort számára még értékesebb emberré válik, ha lehet ilyet mondani, vakon meg fog bízni Pitonban. És miért? Mert az önfeláldozó Dp és Bella révén "bizonyíthatott" Voldemort iránti elkötelezettségéről.

_________________
JKR, ejnye, folyton csak lopogatsz, mint Tom Denem picibabusként, csúnya néni, ezt nem tűrik el a Roxfortban, pedig te írtad!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 21 (vasárnap), 15:57 
Offline
Szárnybontogató
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 27 (csütörtök), 21:19
Hozzászólások: 171
Tartózkodási hely: valahol Ott
Júj, ez nagyon érdekes magyarázat. És igen okos. Ötletes, sőt, túl valóságos. Fájdalmas, hogy mindent ennyivel meg lehet magyarázni.
Én úgy döntöttem, hogy ezt elfogadom. Ez a magyarázat eléggé értelemszerű, és mivel én magam is sakkos emberke vagyok, elképzelhetőnek tartom a dologt. Jól beleillesztették az embereket, a személyiségeket a sakkba. Szép.

Egyébkénz zsofiy. Bella meghalna? Én úgy tudom, hogy a sakkban nem halt meg. Vagy igen? Ott nem úgy volt, hogy az ő vakmerőssége, vagyis inkább csapdába csalásával lyukat hagyott a védőfalon, ahol Harry lépett be. Tehát Bella nem veszi majd észre a csapdát, és ráharap a mézesmadzagra? Egy újabb terv. Ha igen, akkor ki dolgozza ki? Remus? Ő talán olyan...

_________________
Kép I'm a Black forever...
http://i45.photobucket.com/albums/f57/R ... oln/41.jpg <--- My love ^^
BMX
Sirius - One name. One legend.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 21 (vasárnap), 15:40 
Offline
Fanficbúvár
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 30 (vasárnap), 19:35
Hozzászólások: 657
Tartózkodási hely: in the Pie Hole =]
zsoo írta:
...

Ezt az elméletet anno én is elolvastam valahol, de ott Ron töltötte be Dumbledore szerepét, és a FH megjelenése után már világos pár dolog nekem is, hisz Ron-Dumbledore feláldozza magát - a hetedik könyvben talán meghal Bellatrix Lestrange?
Mindenesetre ez érdekes elmélet. Szeretem az elméleteket 8)

_________________
tudom, tudom.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 21 (vasárnap), 15:33 
Offline
Zöldfülű
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 21 (péntek), 16:45
Hozzászólások: 7
Tartózkodási hely: Örökkön Roxfortban
A sakkbábuk, hogy ki melyik bábunak felel meg?

a) Hermione => bástya = PITON

A bástya egyenes vonalban haladhat a sakktáblán, előre-hátra-jobbra-balra, és nem „ugorhat át” másokat. -- Ez Hermione/Piton viselkedésének felel meg: egyenes és szűklátókörű.
*A Vár és a Lovag között (= bástya és futó a sakkban) a középkori irodalomban és történelemben szimbolikus kapcsolat van. A Lovag megvédi a Várat, a Vár pedig mindennel ellátja a Lovagot (például: Lancelot és Ginevra). -- Ron és Hermione/ Piton és Dumbledore kapcsolata, bár gyakran veszekednek, hasonló: Ron/Dumbledore számtalanszor megvédi Hermionét/Pitont

*A bástyát általában a játszma végén használják, mivel a többi bábutól eleinte nem nagyon tud mozogni. A király gyakran helyet cserél vele, hogy a védelmébe kerüljön, majd a játszma vége felé a bástyával sok bábut le lehet ütni, ebben hasonlít a vezér bábujához (királynőhöz). – Hermione/Piton is ilyen: az elején (első években) nem merészkedik messzire, és követi a szabályokat, később azonban határozottan és erőteljesen „számol le ellenfeleivel

c) Harry = futó

*A futó átlósan haladhat egyenes vonalban, nem „ugorhat át”másokat. Nem úgy, mint a bástya, hanem rejtettebben, „indirekt”-en halad. -- Harryre, Hermionével ellentétben, mintha nem vonatkoznának a szabályok, olyan sokszor áthágja őket (és ezt gyakran megússza) (ezt Piton nagyon szereti hangoztatni).
*A futó (angolul: bishop= püspök) vallásos szimbólum is; egyetlen célnak kötelezi el magát, egész életében ezt tartja szem előtt. -- Az egész történet Harry naív kisfiúból felnőtt varázslóvá éréséről szól, miközben a fő célja legyőzni Voldemortot. „Nem élhet az egyik, míg él a másik”: azaz Harry nem foglalkozhat mással, amíg nem teljesítette feladatát.
*Ahogyan a bástya, a futó is a játszma vége felé válik erős figurává – így Harry is.

d) Ron/Dumbledore => huszár

*A huszár L alakban lép, összesen 3 mezőt, és „átugorhat”bábukat. Ez teljesen más, mint a többi bábu lépései. Nem egyenes vonalban halad, szeszélyesek a lépései.
*A játszma felénél vetik be általában, mert jól lehet vele manőverezni, amikor még sok bábu van a táblán. A játszma végén az a nagy hátránya, hogy nem tud egyszerre sokat lépni. A végén jobb, ha két futónk marad, mintha egy futónk meg egy huszárunk vagy két huszárunk lenne.
*A középkori lovag a harcos: bátor, hűséges, kissé vakmerő.

e) Voldemort = király

A Gonosz oldalát Voldemort irányítja, ha legyőzik, vége a háborúnak. A király bábuja a Játékos helyett áll, őt kell védeni, az ellenséges királyt pedig le kell győzni.

b) Sirius = huszár

Sirius az első fontos szereplő, akit megölnek, és a sötét huszárt ütik le először. Ez a párhuzam annyira hátborzongató, hogy a megfelelés egyértelmű.
Sirius hűséges, bátor és ugyanakkor vakmerő, akinek mint huszárnak a „lóugrásai”a játszma felénél jól jönnek, de a végén már nem.

c) Bellatrix = vezér (királynő)

*A vezér a legerősebb bábu, minden irányba bármennyit léphet. Így sok bábut le tud ütni. -- Bellatrix nagyon erős és kegyetlen boszorkány. A játszmában a világos királynő üti le a sötét huszárt, ugyanígy Bellatrix öli meg Siriust. ő volt Longbottomék megkínzóinak vezetője is, és ő Voldemort egyik leghűségesebb híve. Csak ő lehet a királynő. (Ha Piton valóban fekete bástya, akkor nyilvánvaló, hogy Dumbledore professzort közvetve Bellatrix öli meg: kikényszeríti a Törhetetlen esküt a bástyától…)

Draco/Lucius Malfoy=talán a fehér futó a két értelmezésben(Piton/Hermione)

Harry miért NEM a király?

*Hát mert a sakkban az egyik király nem adhat mattot a másiknak. -- Ezért fél Voldemort egyedül Dumbledore-tól, és Dumbledore maga ezért nem győzheti le Voldemortot.

*Harry viszont legyőzheti Voldemortot, ezért nem ő a király. Ezen felül Dumbledore-nak van egy tartalék futója, aki Neville, így elvileg Harry nélkül sincs még veszve minden.

_________________
JKR, ejnye, folyton csak lopogatsz, mint Tom Denem picibabusként, csúnya néni, ezt nem tűrik el a Roxfortban, pedig te írtad!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 21 (vasárnap), 15:27 
Offline
Zöldfülű
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 21 (péntek), 16:45
Hozzászólások: 7
Tartózkodási hely: Örökkön Roxfortban
Ha már a BK sakkjátszmája szóba került: Komplett elemzés van/volt a Lumoson erről, ami igen ésszerűnek tűnik. Bár ott csak az első 5 kötet alapján, úgyhogy itt néha beleszőttem saját gondolataimat is. És bocs a rengeteg idézetért, szinte csak kimásoltam a lumosról... Az most gyengélkedik, nem tudom, el lehet-e érni... de tényleg elgondolkodtató forgatókönyv...

Az alapgondolat:
A Harry Potter és a bölcsek köve végén a sakkjátszma, amit Harry, Ron és Hermione lejátszanak, a Voldemort ellen folytatott második háború metaforája, a hét kötet vázlata.
Szerz&otilde;k: ixchelmala és lizardlaugh, a forrás a Lumos

Köztudomású, hogy a sakk a háború metaforája. A Jó és a Gonosz er&otilde;inek harca, amely Dumbledore és Voldemort vezetése alatt folyik, a cselekmény egyik központi szála. A F&otilde;nix Rendjének utolsó fejezetének ez a címe: Az új harc kezdete (The Second War).
A Bölcsek kövében nem is egy, hanem két sakkjátszma volt – az els&otilde;t Mógus professzor játszotta, akiben ott volt Voldemort; a másodikat pedig a trió, ezek jelképezik a Voldemort elleni két háborút.
Ez az elemzés a trió játszmájáról szól. Ebben Ron, Harry és Hermione maguk huszárként, futóként és bástyaként játszanak.

A következ&otilde;kben a szöveget lépésr&otilde;l lépésre elemezzük aszerint, hogy a játszma mit jelent a játékosok számára, és a szerepl&otilde;k számára. (Bölcsek köve, 259-262.old.)

1)
„- Készen álltok? - kérdezte társaitól Harry, és megfogta a kilincset. Ron és Hermione bólintottak, mire Harry kitárta az ajtót.
A következ&otilde; teremben vaksötét volt. Mikor azonban beléptek, egy csapásra kigyúltak a fények, és bámulatra méltó látvány tárult a k&otilde;vadászok szeme elé.”

Harry az ajtó mögött egy sötét termet talál - ez annak a metaforája, hogy egészen addig egy sötét gardróbban élt. Amikor kilép a gardróbból, és belép a terembe, hirtelen világosság árasztja el - ez az, amikor megismeri a varázslók világát, és benne a saját helyét.

2)
„Egy hatalmas sakktábla szélén álltak, a sötét figurák háta mögött. A fekete k&otilde;b&otilde;l faragott bábuk egyt&otilde;l egyig magasabbak voltak, mint &otilde;k. Szemben velük, a terem túlsó oldalán sorakoztak a világos figurák. Harry, Ron és Hermione megborzongtak - a szoborszer&ucirc; bábuknak nem volt arcuk.”
A díszletek megvannak a színpadon, azaz az els&otilde; játszmát már lejátszották (Mógus, amikor behatolt a bölcsek kövéért). A trió szeme el&otilde;tt ott a sakktábla, a bábuk felállítva, kezd&otilde;dhet a játék - azaz a helyzet megérett a második háborúra, csak el kell indítani. A trió néz&otilde;pontját kapjuk - kicsik és tapasztalatlanok -, minden fenyeget&otilde;en hatalmas.
Lycoris (akinek majdnem ugyaez az elmélete) felhívta rá a figyelmünket, hogy a világos bábuknak nincsen arcuk - mint a halálfalóknak, akik arcát csuklya fedi. A sötét bábuk színe a Jó er&otilde;inek titokban való m&ucirc;ködését (vagyis a titkos F&otilde;nix Rendjét) képviseli.

3)
„- Itt mi lehet a feladat? - suttogta Harry.
- Egyértelm&ucirc; - felelte Ron. - Sakkcsatában kell eljutnunk a túloldalra.
A fehér figurák mögött újabb ajtót pillantottak meg. - De hogyan'? - kérdezte nyugtalanul Hermione.
- Szerintem nekünk is sakkfigurákká kell válnunk.”

A trió felismeri, hogy maguknak is be kell állniuk a játszmába, azaz harcolniuk kell a háborúban, hogy gy&otilde;zhessenek. ixchelmala éles eszével rájött arra, hogy ez azt jelképezi, ahogyan a három gyerek elfogadta a meghívást az iskolába. Harry nem tudja, mi vár rá, Ron számára nyilvánvaló, mert ezt várják el t&otilde;le, &otilde; ismeri a varázslók világát. Hermione elfogadja a meghívást, de azt kérdezi, hogy mit kell tennie. Hermionénak tudásra van szüksége; terv kell a cselekvéshez. Ez tipikusan Hermione.

4)
„Harry és Hermione nem szóltak, hagyták, hogy Ron végiggondolja a teend&otilde;ket.
- Ne sért&otilde;djetek meg, hogy kézbe veszem a dolgot - szólt a fiú -, de egyik&otilde;tök sem valami jó sakkban...
- Nem sértodünk meg - felelte gyorsan Harry. - Csak mondd, hogy mit csináljunk.
- Nos, Harry, te annak a futónak a helyére állj be, te pedig, Hermione a mellette álló bástya leszel.
- És te?
- Én az egyik huszárt váltom fel.
Úgy t&ucirc;nt, a sakkfigurák hallják, amit mondanak, mert ezekre a szavakra egy huszár, egy futó és egy bástya hátat fordítottak a világos bábuknak, és lesétáltak a tábláról. Harry, Ron és Hermione elfoglalták a helyüket.”


Ron irányít. Harry and Hermione pedig kérdezés nélkül követik az utasításait. A trió az els&otilde; háborúban harcoló James Potter (futó), Alice Longbottom (bástya) és Frank Longbottom (huszár) helyébe lépnek.
Az angol irodalmi hagyományban a lovag (sakkban: huszár, angolul: knight) védi a várat (bástya, angolul: castle vagy rook), amely cserébe &otilde;t védi, és ellátja mindennel. A lovag és a vár képei és fogalmai összetartoznak, mint a Longbottom házaspár és Ron és Hermione, a jóbarátok. A futó (püspök, angolul: bishop) egyedül áll, mint Harry.

5)
„- A sakkban mindig a világos kezd - magyarázta Ron a tábla túlsó oldalát fürkészve. - Igen... nézzétek...
Az egyik világos gyalog két kockát el&otilde;relépett.”

A világos kezd, egy parasztot kett&otilde;vel el&otilde;revisz - ez egy alaplépés a sakkban. Ez a paraszt ellenség, Voldemort harcosa. Valószín&ucirc;leg Mógus professzor két lépését jelképezi: betört a Gringottsba a k&otilde;ért, majd Halloweenkor a trollt szabadította az iskolára.

A következ&otilde; négy bekezdés kulcsfontosságú:

6-9)
„Ron sorban hadba küldte a fekete figurákat, s azok némán teljesítették utasításait. Harrynek remegett a térde. Mi lesz, ha veszítenek?”
Ron irányítja a sötét bábukat. Harry bízik Ronban, de fél a csata kimenetelét&otilde;l - Harry az els&otilde; években fél, hogy nem tud gy&otilde;zni.

„- Harry, menj négy kockát átlósan jobbra.”
Harryt elindítják. Jó döntést hoz, jobbra indul, amerre küldik, nem kérdez. Átlósan halad a célja felé.
Harry lépései több mindent is jelenthetnek. A 4 mez&otilde;nyi haladás lehet 4 jó döntés: jól dönt az els&otilde; négy emberrel kapcsolatban, akikkel els&otilde; útján Roxfortba találkozik.
De mégis inkább Harry els&otilde; néhány iskolaévére vonatkozik.

„Akkor döbbentek meg el&otilde;ször igazán, amikor levették a másik huszárukat. A világos vezér egyetlen csapással leterítette a lovast, majd levonszolta a tábláról. A leütött figura arcra borulva, mozdulatlanul hevert a földön.”
Az els&otilde; áldozatuk a másik huszáruk, akit a világos vezér (angolul: queen) üt le. Ez a harcban Sirius Black halálát jelenti. Bellatrix Lestrange pedig a vezér, aki megöli Siriust a Misztériumügyi F&otilde;osztályon.

„- Nem volt más választásom - csóválta a fejét Ron.”
Ron, a Játékos, aki irányít, mondja Harrynek, hogy a huszár föláldozása elkerülhetetlen volt. Áldozatok nélkül nem gy&otilde;zhetnek (sem sakkban, sem a háborúban).
Vessük össze ezt azzal, amit Dumbledore mond az irodájában, a F&otilde;nix Rendje végén:
„- Én tehetek róla, hogy Sirius meghalt – jelentette ki &otilde;szinte egyszer&ucirc;séggel Dumbledore.” (F&otilde;nix Rendje, 712.old.)

10)
„ - De így Hermione leveheti azt a futót. Menj, Hermione.”
Ezáltal válik lehet&otilde;vé, hogy Hermione leüsse a világos futót. Talán Draco Malfoyt? A történetben Draco Harry ellenfele.

11)
„Valahányszor védtelenül hagytak egy-egy figurát, a világos bábuk könyörtelenül leütötték. A megbénult feketék egyre növekv&otilde; halomban hevertek a fal mentén. Kétszer is el&otilde;fordult, hogy Ronnak csak az utolsó pillanatban sikerült megmentenie Harryt és Hermionét. &Otilde; maga lóugrásban száguldozott keresztül-kasul a táblán, és szorgalmasan irtotta a világos bábukat.”

Ebben a bekezdésben a bekövetkezend&otilde; halálokról olvasunk. Ezt Rowling többször említette már. Talán Molly Weasley okkal látja mumusként családját meghalni... Ronnak huszárként egyszerre kell világos bábukat leütnie és Harryt és Hermionét védenie.
Ronnak a Bölcsek kövében egy alkalommal, Halloweenkor a lányvécében „az utolsó pillanatban sikerült megmentenie Harryt és Hermionét”.
A második ilyen alkalom még nem érkezett el.
Aztán Ron kb. ugyanannyi világos bábut üt le, mint amennyit vesztettek. Ezután…

12
„- Közel vagyunk a célhoz - szólalt meg végül. - Lássuk csak... Hadd gondolkozzam...
A világos vezér feléje fordította üres arcát.
- Hát igen - szólt csendesen Ron. - Nincs más megoldás... Fel kell áldoznom magam.
- NE! - kiáltották kórusban barátai.
- A sakkban nincs kegyelem! - csattant fel Ron. - Valamit valamiért! Odalépek, és &otilde; levesz engem... de te, Harry, akkor mattot adhatsz a királynak!”


Ron rájön, hogy a játszmát hamar megnyerhetik. Ki van emelve, hogy gondolkodási id&otilde;t kér. Ron ezt kimondja, tehát ez egy fontos utalás kell, hogy legyen valamire, hiszen Ron nem híres arról, hogy gyakran gondolkodik.

A világos vezér, Bellatrix Black, Ron felé fordul: tudja, ha egy bizonyos módon cselekszik, leütheti &otilde;t. Tudja, hogy ha megtámadja Ront, akkor kiegyenlítheti Harry lépésel&otilde;nyét, és ezzel megnyerheti a játékot. A túlzott magabiztossága lesz Bellatrix veszte, mert tudomásunk szerint Harry jól megállja a helyét Ron leütése után.
Csakis úgy gy&otilde;zhetnek, ha Ron leütteti magát a világos vezérrel, hogy Harry így mattot adhasson a világos királynak. Ha ez egy metafora, akkor azt jelenti, hogy Ron fel fogja áldozni magát, és hagyja, hogy Bellatrix megölje.

13)
„- De hát. . .
- Meg akarod állítani Pitont, vagy sem?
- Ron...
- Ha nem sietsz, megszerzi a követ!”

Harry tétovázása ezen a ponton azt jelenti, hogy már nem teszi meg kérdezés nélkül, amit mondanak neki: azaz, Harry személyiségében változás következik be, ahogyan az 5.kötetben láttuk.
Ezen kívül kés&otilde;bb fontossá válhat a Pitonra, a cselekvés gyorsaságára és a k&otilde;re történ&otilde; utalás.

14)
„Mit volt mit tenni, bele kellett egyezniük.
- Készen álltok? - kérdezte Ron sápadtan, de eltökélten. Indulok. Ha gy&otilde;ztetek, azonnal menjetek tovább!
Ron lépett egyet, s a világos vezér azonnal odaugrott hozzá. K&otilde;karjával fejbe suhintotta a fiút, aki nyomban eld&otilde;lt, mint egy zsák. Hermione felsikoltott, de nem mozdult a kockájáról. A világos vezér félrevonszolta barátjukat. Úgy t&ucirc;nt, Ron elvesztette az eszméletét.”


Ebb&otilde;l megtudjuk, hogy valóban nincs más megoldás. Ron még huszárként megtett utolsó lépése el&otilde;tt is további utasításokat ad a játkosainak. Eltökélten véghezviszi a szándékát.
Kibírja a fejbevágást, és a világos vezér félrevonszolja. Vajon hova viszi Ront, miután megölte?
Rowling kiemeli, hogy csak úgy t&ucirc;nt, hogy eszméletlen…

15)
„Harry remegve elindult, és három kockát lépett átlósan balra.”

Ez Harry utolsó lépése. Szerintünk ez az utolsó 3 könyvet szimbolizálja. Harry els&otilde; lépése (4 lépés átlósan jobbra) az els&otilde; 4 könyvnek felelt meg. A futónak teljesen szabályos, hogy hetet lép a sakkban. Pont hétéves a Roxfort, és ennyi kötetb&otilde;l áll a sorozat.
Harry ötödik iskolaéve, azaz az ötödik mez&otilde; szerintünk, amely a balra történ&otilde; irányváltással sötétebb, komorabb irányt vesz.
Ez a lépés ki is egyensúlyozhatja az el&otilde;z&otilde;leg jobbra tett lépéseket.
Harry megváltozik küls&otilde;leg, hozzáálásában, és a háborúban bet&otilde;ltött szerepét illet&otilde;en is. Négy évig nem kérd&otilde;jelezett meg semmit, és nem sokat tudott. Most már tudja, hogy mi a szerepe. Még Dumbledore tekintélyét is megkérd&otilde;jelezi. Aktivizálja magát, megalkotja a DS-t, kirohanásai vannak, a tanáraival szemben kinyitja a száját, stb.
A jóslat megmagyarázza Harrynek, hogy miért halad arra, amerre.
A futó mint bábu a játszmában összesen hét mez&otilde;nyit haladt, négyet jobbra, hármat balra, és olyan helyen áll, ahonnan mattot adhat a világos királynak. Szerintünk tehát a hét mez&otilde; a hét iskolaévnek felel meg.

16)
„A világos király nyomban levette koronáját, és Harry lába elé dobta. A csatát megnyerték. A világos figurák meghajoltak és félrevonultak, utat nyitva nekik az ajtó felé. Harry és Hermione egy utolsó aggódó pillantást vetettek Ronra, azután kirohantak az ajtón, ahol újabb folyosó várta &otilde;ket. Hermione remegett az aggodalomtól.
- Mi van, ha szegény Ront.. .
- Magához fog térni - vágott a szavába Harry, és magában fohászkodott, hogy igaza legyen. - Mit gondolsz, mi lesz a következ&otilde; akadály?”


Sakk-matt. A trió megnyerte a játszmát. Még visszapillantanak Ronra, miel&otilde;tt továbbmennek, és azt találgatják, hogy mi történt vele. Itt Harry biztatja önmagát és Hermionét is, majd továbblép a következ&otilde; feladathoz.

_________________
JKR, ejnye, folyton csak lopogatsz, mint Tom Denem picibabusként, csúnya néni, ezt nem tűrik el a Roxfortban, pedig te írtad!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 21 (vasárnap), 13:50 
Offline
Könyvmoly
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 15 (szombat), 20:48
Hozzászólások: 867
Tartózkodási hely: Szabad ég alatt :)
:) Igazság szerint egyedül a tükör volt az én ötletem :)

_________________
Vienna :-*
HP7 Epilógusom


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 20 (szombat), 19:12 
Offline
Szárnybontogató
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 27 (csütörtök), 21:19
Hozzászólások: 171
Tartózkodási hely: valahol Ott
A boléyhoska dolog beárgós, a második kész röhely szerintem. A dementorokat nem a fénnyel, hanem a jó emlékkel lehet elűzni, csak az fényes dologként jelenik meg. Amikor a Merengőbe tesszük a gondolatainkat, emlékeinket, azok is ezüstös, fénylő szálak, tehát az emlék a fénylóő, nem magam a patrónus, vagyis a varázslat, tehát ez kilőve.

A repkedő kulcsok is eléggé dumás inkább. Törött szárnyú, persze, mert valaki már elkapta előttük, és akkor eltörhetett a szárnya. Az, hogy Peter ezüst kezet kapott hogy jön ide? Miért, aranyat kellett volna? Voldemort Mardekáros volt, ahol az ezüst/zöld a szín. Ezt is lehetnem mondani. Az aranyat utálhatja, hisz arany/piros a Griffendél színe. (Meg, lehet, hogy nem bírja a bőre :D én sem bírom, ezért hordok ezüstöt) Ráadásul az arany melegséget árszat, mert féylik és sárga, a szürge ezüst pedig hideget bla-bla. Dumálhatnék még.

A sakkjátszma érdekes, legalábbis azon oldalán, hogy Ron -Cedric. Ám az, hogy a játékon van a hangsúly... A Trimágus tusa csak egy ürügy lehetett inkább arra, hogy Harry megint különös helyzetbe kerüljön. Ron és Cedric is közel állt hozzá, idáig oké. De ezek után a sakktáblán nem volt több halott, de Dumbledore mégis meghalt!

A troll. Öhm, hát, ott azért nem volt dolguk vele, mert előttük valaki már elintézte, de a Főnix rendjében ezt nem mondhatnánk. Ott szó szerint nem volt semmi akadály, ott ők voltak az elsők, és utána jött az ellenség.

A bájital viszont elgondolkodtató. De ezt a négyesre is mondhatnánk, nem? Ott is, amikor Harryt kiválasztják, Ron teljesen elfordul tőle, Hermione, no comment. A tusán Cedric az egyetlen, aki megvédi Harryt, vagyis, úgy tűnik, de ő is meghalt, és Harry egyedül marad. Egyetlen segítői a lelkek. Újabb szerencsés fordulat, és kész. Érdekes, de mondom, ez azt jelentené, hogy Harry a hetedik könyven jóformán egyedül lenne, Hermione és Ron bele sem kerülnének a történetbe, mivel ez a heted PRÓBA jóformán, ahol a barátai és a segíteői részt nem vesznek. Persze, tudom, hogy benne lesznek, de mondom, max ez a dolog érdekes.

A tükör viszont oké. Miért kapta volna Harry, ha semmit sem ér vele? Egyébként is, meg lehet ragasztani nem? Egy reparoval biztosan. Vagy valami bonyibbal, de meg lehet, az szász. És valami lelkis izé lehetne vele, mert akkor semmi lényege nem lenne ennek a szálnak. Ráadásul JK azt mondta régebben, hogy Siriusnak még fontos szerepe lesz a történetben. Tehát, hajrá, valahol a hetesben bújkál az a rész.

_________________
Kép I'm a Black forever...
http://i45.photobucket.com/albums/f57/R ... oln/41.jpg <--- My love ^^
BMX
Sirius - One name. One legend.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 18 (csütörtök), 13:54 
Offline
Könyvmoly
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 15 (szombat), 20:48
Hozzászólások: 867
Tartózkodási hely: Szabad ég alatt :)
Lionela írta:
Canis Maior írta:
.....


Hm... szerintem ez már nagyon belemagyarázás. Vagy csak én érzem úgy?


Szerintem is... :D De egy elég érdekes belemagyarázás :-D

_________________
Vienna :-*
HP7 Epilógusom


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 18 (csütörtök), 13:41 
Offline
Ó-nagy-admin "backstage"
Avatar

Csatlakozott: 2006 január 19 (csütörtök), 21:59
Hozzászólások: 11671
Tartózkodási hely: Álmok Világa
Canis Maior írta:
.....


Hm... szerintem ez már nagyon belemagyarázás. Vagy csak én érzem úgy?

_________________
Macskák hatalmon!

Kép

MyAnimelist


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 18 (csütörtök), 9:37 
Offline
Könyvmoly
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 15 (szombat), 20:48
Hozzászólások: 867
Tartózkodási hely: Szabad ég alatt :)
A bölcsek kövét hét nehéz buktató után lehetett megszerezni. Ha ezt a hét próbát összehasonlítjuk következő regények eseményeivel, furcsa egybeeséseket találunk...

1. Bolyhoska: a háromfejű szörnyeteg a csapóajtót őrzi, ami alatt Voldemort rejtőzik. De ez a jelenet párhuzamban lehet a Titkok Kamrájával is, mivel a háromfejű kutyát zeneszóval sikerült kijátszani, a második könyvben pedig Fawkes bátorító éneke segíti Harryt. Ráadásul Bolyhoska is egy "kamrát" őriz...

2. Ördöghurok: Mikor ráugranak, még nem tudják, hogy veszélyes, akár Harry, mikor megtalálja Denem naplóját. Először ott sem lehetett sejteni, a veszélyét, sőt, Harry barátként tekintett Tom Denemre. Lehet, hogy ez már a harmadik könyvre is utalás: az ördöghurkot a fény segítségével győzik le, és a dementorokat is fényes patrónus segítségével űzte el Harry.

3. Repkedő kulcsok: A 3. feladatban az volt a lényeg, hogy olyan kulccsal juthattak tovább, ami ezüstből van, és törött a szárnya. A harmadik könyvben kiderül, hogy Peter Pettigrew miatt haltak meg Harry szülei. A törött szárnyú ezüst kulcs talán Peter Pettigrewra utalhat, aki később ezüst kezet kapott Voldemorttól, a törött szárny pedig a hiányzó ujjára.

4. Sakkjátszma: A sakk egy háború a világos és a fehér bábuk között. A negyedik könyv jelentős fordulópont: Voldemort újra visszanyeri erejét. A sakkjátszma áldozata Ron, a háború első áldozata Cedric. Az is lehet, hogy a hangsúly magán a játékon van: a Trimágus Tusa.

5. Troll: Ezzel a feladattal nem volt semmi probléma, hiszen Mógus már legyőzte helyettük a trollt. A Főnix Rendjében sem kellett volna Harrynek a minisztériumba rohannia, hiszen a Rend már intézkedett helyette.

6. Bájitalok: Meg kell fejteniük a rejtvényt, aminek során hét bájital között kellett választani. Hermione megissza a vissza bájitalt, Harry pedig az előre bájitalt, innen egyedül kell tovább mennie. Ez a feladat talán a hatodik kötettel állítható párhuzamba. Ez azt jelentheti, hogy Harrynek ezúttal a barátai segítsége nélkül, egyedül kell szembenéznie Voldemorttal.

7. JKR egyszer azt nyilatkozta, hogy a Siriustól kapott ikertükörnek még nagy jelentősége lesz. Mivel a hatodik könyvben nem volt, talán a hetedikben lesz - talán hasonló szerepet tölt majd be, mint Edevis tükre?

NEM MIND SAJÁT ÖTLET... de elgondolkodtató, nem?

_________________
Vienna :-*
HP7 Epilógusom


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 18 (csütörtök), 9:27 
Offline
Könyvmoly
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 15 (szombat), 20:48
Hozzászólások: 867
Tartózkodási hely: Szabad ég alatt :)
naravna írta:
ugyebár a Mardekár angolul Slytherin. és az angol "slithe" szó jelentése: "csúszik, csúszkál, megcsúszik, siklik" :D ki ismerte ezt a szót?


A Gryffindor-ban lévő Gryffin meg azt jelenti, "ígéretes újoncok". :-D

Sőt, Dumbledore ajtaján griffes kopogtató van, tehát ez egy griffes ajtó, Gryffin-door :-D Lehet, hogy valaha az volt Godric szobája? :roll:

_________________
Vienna :-*
HP7 Epilógusom


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 18 (csütörtök), 9:24 
Offline
Tollforgató
Avatar

Csatlakozott: 2006 január 19 (csütörtök), 21:51
Hozzászólások: 475
Tartózkodási hely: what d'ya think?
ugyebár a Mardekár angolul Slytherin. és az angol "slithe" szó jelentése: "csúszik, csúszkál, megcsúszik, siklik" :D ki ismerte ezt a szót?

_________________
Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 16 (kedd), 15:49 
Offline
Könyvmoly
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 15 (szombat), 20:48
Hozzászólások: 867
Tartózkodási hely: Szabad ég alatt :)
PureBloodPrince írta:
Hitler esetében az életrajzi adatokból leszűrhető, hogy nem úgy állt hozzá a dolgokhoz mint Voldi... Ugyanis ő anélkül képzelte magát nagy művésznek, hogy bármit is letett volna az asztalra. Denem meg tényleg nagy varázsló, persze a maga területén.


Azért Hitlerben is volt valami különleges, hiszen maga mögé állította egész Németországot, amit egy átlagember nem nagyon tudott volna megtenni...

_________________
Vienna :-*
HP7 Epilógusom


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 16 (kedd), 15:47 
Offline
Szárnybontogató
Avatar

Csatlakozott: 2006 február 20 (hétfő), 17:33
Hozzászólások: 96
Tartózkodási hely: London illetve, izé, Budapest
Hitler esetében az életrajzi adatokból leszűrhető, hogy nem úgy állt hozzá a dolgokhoz mint Voldi... Ugyanis ő anélkül képzelte magát nagy művésznek, hogy bármit is letett volna az asztalra. Denem meg tényleg nagy varázsló, persze a maga területén.

_________________
I ship D/H. Dumbledore/Hagrid.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 16 (kedd), 15:45 
Offline
Könyvmoly
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 15 (szombat), 20:48
Hozzászólások: 867
Tartózkodási hely: Szabad ég alatt :)
PureBloodPrince írta:
Ez a Voldemort-Hitler párhuzam már olyan rég óta téma... és valahogy erőltetettnek hat már. Főként azután, hogy a Félvér Hercegből kiderült, hogy Voldemort jellemének köze sincs a kis osztrákhoz.


Halkan megsúgnám, hogy Hitler igazi jelleméről ma már baromi keveset tudni, úgyhogy akár még olyan is lehetett, mint Voldemort...

_________________
Vienna :-*
HP7 Epilógusom


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 16 (kedd), 15:41 
Offline
Szárnybontogató
Avatar

Csatlakozott: 2006 február 20 (hétfő), 17:33
Hozzászólások: 96
Tartózkodási hely: London illetve, izé, Budapest
Ez a Voldemort-Hitler párhuzam már olyan rég óta téma... és valahogy erőltetettnek hat már. Főként azután, hogy a Félvér Hercegből kiderült, hogy Voldemort jellemének köze sincs a kis osztrákhoz. És Grindelwald is lehetett angol, ha a neve úgyanúgy alkotott név mint a Voldemort, hiszen ilyen alapon Denem is francia lenne. Bár nem sok értelmét látom, hogy valaki tönkölyerdőnek keresztelje magát...

_________________
I ship D/H. Dumbledore/Hagrid.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 14 (vasárnap), 21:36 
Offline
Billentyűzetgyilkos
Avatar

Csatlakozott: 2006 március 16 (csütörtök), 22:31
Hozzászólások: 7136
Tartózkodási hely: A hátad mögött
Visszatérve Hitlerre, én úgy tudom, volt viszonya egy zsidó nővel... Szabályokat állít, amiket ő maga is felrúg, ez olyan jellemző Voldemortra, nem? Ezzel nem arra akarok utalni, h össze fog jönni egy mugli származású vkivel, vagy ilyesmi, de pl. ez a szabályos dolog...
A nevekre visszatérve pedig gondolom itt mindenki olvasta a Roxfort titkait, nekem abban különösen Gilderoy Lockhart neve fogott meg... Nem emlékszem már, h hogy állt össze a név, de arra emlékszem, hogy valami olyasmit jelent, hogy olyan ékszer, ami aranynak tűnik, de csak aranyréteggel van bevonva, alatta olcsó fém van. Na, itt ki nem látja a párhuzamot?

_________________
Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 14 (vasárnap), 20:42 
Offline
Zöldfülű
Avatar

Csatlakozott: 2006 május 13 (szombat), 20:32
Hozzászólások: 42
Tartózkodási hely: Miskolc
hmmm, nem is tudom, nekem ez egy kicsit (nagyon) belemagyarázásnak tűnik...

_________________
"Álmodban zenét hallasz, hallani fogod még akkor is, mikor felébredsz, és sírás fojtogat majd, mert tudod, sosem lesz nyugalmad, míg újra meg nem hallod..." M. Z. Bradley

Az embernek eléggé dadaistának kell lennie, hogy saját dadaizmusával szemben dadaista álláspontra helyezkedjék.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 14 (vasárnap), 7:22 
Offline
Tollforgató
Avatar

Csatlakozott: 2006 január 23 (hétfő), 17:25
Hozzászólások: 465
Tartózkodási hely: Die ágya 8)
Canis Maior írta:
Más téma, mit gondoltok erről? Valami agylövött honlapon találtam.

A Főnix Rendjének angol verziójában egy szójáték található, ami megjósolja a regény végét. Amikor Mr Weasley-t látogatják a kórházban, végigmennek a Creature-Induced Injuries folyosón, majd bemennek a 'Dangerous' Dai Lleweyn Ward - Serious bites kórterembe. Namármost:

Creature-Induced Injuries
'Dangerous'
Dai Lleweyn Ward
Serious bites

Az első szavakat összeolvasva és a szavakat kiejtve megkapjuk, hogy "Kreacher dangerous, die Sirius". (Kreacher = Sipor)

Érdekes, nem?

:shock: Huh... ez tényleg érdekes! Nekem egy ilyen rejtett utalás sem tűnt fel. XD Ha tudtam volna előre, hogy meghal Sirius.... :(( Mondjuk tudtam, mert egy "kedves" ismerős elmondta, de akkoris....

Nekem még az a Hitleres sem tűnt fel. :D Olvastam, olvastam, de semmi párhuzamot nem vontam a kettő között. XD

_________________
Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 01 (hétfő), 19:57 
Offline
Tollforgató
Avatar

Csatlakozott: 2006 január 19 (csütörtök), 21:51
Hozzászólások: 475
Tartózkodási hely: what d'ya think?
Lionela írta:
naravna írta:
SIRIUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :(( :(( :(( :(( :((
bár azt nem tudom h JK néni honnan tudta, h nyomtatásban a 711. oldalon lesz az a szöveg :roll:


Utólag szerintem átírhatta a számot ha akarta, miután már látta a nyomtatható verziót...


igen, ezt a verziót kerestem :D ez tipikusan az volt, h tudtam, kell lennie valamilyen megoldásnak, csak nem tudtam rájönni :D

_________________
Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 01 (hétfő), 19:37 
Offline
Fanficbúvár
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 30 (vasárnap), 19:35
Hozzászólások: 657
Tartózkodási hely: in the Pie Hole =]
ez azért érdekes összefüggés :o

_________________
tudom, tudom.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 01 (hétfő), 19:33 
Offline
Ó-nagy-admin "backstage"
Avatar

Csatlakozott: 2006 január 19 (csütörtök), 21:59
Hozzászólások: 11671
Tartózkodási hely: Álmok Világa
naravna írta:
SIRIUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :(( :(( :(( :(( :((
bár azt nem tudom h JK néni honnan tudta, h nyomtatásban a 711. oldalon lesz az a szöveg :roll:


Utólag szerintem átírhatta a számot ha akarta, miután már látta a nyomtatható verziót...

_________________
Macskák hatalmon!

Kép

MyAnimelist


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 01 (hétfő), 19:32 
Offline
Tollforgató
Avatar

Csatlakozott: 2006 január 19 (csütörtök), 21:51
Hozzászólások: 475
Tartózkodási hely: what d'ya think?
SIRIUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :(( :(( :(( :(( :((
bár azt nem tudom h JK néni honnan tudta, h nyomtatásban a 711. oldalon lesz az a szöveg :roll:

_________________
Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 28 (péntek), 21:55 
Offline
Könyvmoly
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 15 (szombat), 20:48
Hozzászólások: 867
Tartózkodási hely: Szabad ég alatt :)
Sarah Days írta:
Igen, azt hiszem ez látszik rajtad...

Canis Maior... Mrs. Sirius Black

Most eszembe jutott, mi lenne, ha valaki, Madam Padfootnak hívná magát XD Bocs, ez lehet, hogy gonosz volt, de... Meg is változtatom az avim. Emlékezzünk Siriusra. *öt perc néma csend neki.*

Heh, kár, hogy felhős az ég...


Madam Padfoot... B-)

Ennél már csak a Mrs Snuffles jobb! :wink:

_________________
Vienna :-*
HP7 Epilógusom


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 28 (péntek), 21:47 
Offline
Szárnybontogató
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 27 (csütörtök), 21:19
Hozzászólások: 171
Tartózkodási hely: valahol Ott
Igen, azt hiszem ez látszik rajtad...

Canis Maior... Mrs. Sirius Black

Most eszembe jutott, mi lenne, ha valaki, Madam Padfootnak hívná magát XD Bocs, ez lehet, hogy gonosz volt, de... Meg is változtatom az avim. Emlékezzünk Siriusra. *öt perc néma csend neki.*

Heh, kár, hogy felhős az ég...

_________________
Kép I'm a Black forever...
http://i45.photobucket.com/albums/f57/R ... oln/41.jpg <--- My love ^^
BMX
Sirius - One name. One legend.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 28 (péntek), 21:31 
Offline
Könyvmoly
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 15 (szombat), 20:48
Hozzászólások: 867
Tartózkodási hely: Szabad ég alatt :)
Sarah Days írta:
Ez szemétség!

Ez nem, nem, nem... Miért?!

Most eszembe jutott, hogy meghalt. Hol egy pzs?... *fújja az orrát*
Ez annyira nem fair, hogy az csak na.
Ezért még megfizet Rowling, de még mennyire. *öklét rázza*
Bosszút állok.


Nyugi, nyugi!!!!

Én is elszomorodtam, amikor ezt leírtam... de én amúgy is folyton gondolok Rá...

_________________
Vienna :-*
HP7 Epilógusom


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 28 (péntek), 21:23 
Offline
Szárnybontogató
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 27 (csütörtök), 21:19
Hozzászólások: 171
Tartózkodási hely: valahol Ott
Ez szemétség!

Ez nem, nem, nem... Miért?!

Most eszembe jutott, hogy meghalt. Hol egy pzs?... *fújja az orrát*
Ez annyira nem fair, hogy az csak na.
Ezért még megfizet Rowling, de még mennyire. *öklét rázza*
Bosszút állok.

_________________
Kép I'm a Black forever...
http://i45.photobucket.com/albums/f57/R ... oln/41.jpg <--- My love ^^
BMX
Sirius - One name. One legend.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 28 (péntek), 21:15 
Offline
Könyvmoly
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 15 (szombat), 20:48
Hozzászólások: 867
Tartózkodási hely: Szabad ég alatt :)
Még egy hajmeresztő izé:

Sirius Gringotts-beli széfje a 711-es számot viseli. Ez Az azkabani fogoly utolsó fejezetében lévő levélből egyértelműen kiderül.

Akinek megvan a Főnix Rendje angolul (az angol kiadás, aminek egy főnix van az elején), lapozzon csak bele, és nézze meg, melyik oldalon esik be szegény dráááága a boltív mögé?

Na, megvan?

711. oldal...

_________________
Vienna :-*
HP7 Epilógusom


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 19 (szerda), 16:17 
Offline
Könyvmoly
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 15 (szombat), 20:48
Hozzászólások: 867
Tartózkodási hely: Szabad ég alatt :)
Reee írta:
Na igen így már tényleg érthetőbb.....de akkor lehet bele se rakta volna a könyvbe.....nah mind1 most már nem érdekel Hitlerre utal-e vagy sem... :-D :-D


Hát, végülis tökmindegy... :roll:

_________________
Vienna :-*
HP7 Epilógusom


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 19 (szerda), 16:16 
Offline
Tollforgató
Avatar

Csatlakozott: 2006 február 07 (kedd), 8:18
Hozzászólások: 380
Tartózkodási hely: Szeszprém
Na igen így már tényleg érthetőbb.....de akkor lehet bele se rakta volna a könyvbe.....nah mind1 most már nem érdekel Hitlerre utal-e vagy sem... :-D :-D


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 19 (szerda), 16:09 
Offline
Könyvmoly
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 15 (szombat), 20:48
Hozzászólások: 867
Tartózkodási hely: Szabad ég alatt :)
Reee írta:

:-D :-D :-D ok


Na, azért kicsit kiegészítettem :wink:

_________________
Vienna :-*
HP7 Epilógusom


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 19 (szerda), 16:09 
Offline
Tollforgató
Avatar

Csatlakozott: 2006 február 07 (kedd), 8:18
Hozzászólások: 380
Tartózkodási hely: Szeszprém
Canis Maior írta:
Mittudomén...


:-D :-D :-D ok


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 19 (szerda), 16:08 
Offline
Könyvmoly
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 15 (szombat), 20:48
Hozzászólások: 867
Tartózkodási hely: Szabad ég alatt :)
Mittudomén...

Talán azt kérték, hogy ne keverjen politikát egy alapvetően ifjúsági(nak szánt) regénybe...

_________________
Vienna :-*
HP7 Epilógusom


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Canis Maior 2006 április 19 (szerda), 16:09-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 19 (szerda), 16:06 
Offline
Tollforgató
Avatar

Csatlakozott: 2006 február 07 (kedd), 8:18
Hozzászólások: 380
Tartózkodási hely: Szeszprém
Peeeersze... Szerintem direkt megkérték, hogy ezt mondja... ez túl egyértelmű... :wink:[/quote]


lehet igaza van...de ha ilyen véleményen lenne miért kérnék tőle, hogy tagadja?


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 19 (szerda), 15:59 
Offline
Könyvmoly
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 15 (szombat), 20:48
Hozzászólások: 867
Tartózkodási hely: Szabad ég alatt :)
Reee írta:
Ez volt egy interjúban és ott Jo néni azt mondta, hogy nem szándékos és, ohgy nem Hitlerre utal benne.....bár először nekem is az ugrott be...


Peeeersze... Szerintem direkt megkérték, hogy ezt mondja... ez túl egyértelmű... :wink:

_________________
Vienna :-*
HP7 Epilógusom


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 19 (szerda), 15:54 
Offline
Tollforgató
Avatar

Csatlakozott: 2006 február 07 (kedd), 8:18
Hozzászólások: 380
Tartózkodási hely: Szeszprém
Canis Maior írta:
Olvasgattam a régebbi hozzászólásokat. Ezt a hitleres párbeszédet én sem hagyhatom szó nélkül...

Rowling egy igen jópofa kifejezésmóddal közli a regényben, hogy mi a véleménye Hitlerről. Bölcsek köve, vonat, Harry a Dumbledore-ról szóló csokibéka-kártyát olvassa:

Albus Dumbledore. (...) Legdicsőbb tetteként azt tartják számon, hogy 1945-ben legyőzte Grindenwaldot, a sötét varázslót.

Hehe, egy német sötét varázsló, aki 1945-ben purcant ki... kicsit se egyértelmű :D



Ez volt egy interjúban és ott Jo néni azt mondta, hogy nem szándékos és, ohgy nem Hitlerre utal benne.....bár először nekem is az ugrott be...


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 19 (szerda), 15:46 
Offline
Könyvmoly
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 15 (szombat), 20:48
Hozzászólások: 867
Tartózkodási hely: Szabad ég alatt :)
Anonymous írta:
Szerintem hátborzongatóan zseniális, ha szándékosan írta bele, és nem véletlenül. Imádkozzunk, hogy Jo néniből ne legyen terrorista, különben jaj nekünk ;) Mondjuk én személy szerint a Dai-t déjnek mondtam volnam. Szentem csak valami tájszólásban ejtik dájnak. :-? Szerintetek?


Lehet, bár szerintem a 'déj' a tájszólás... nem tudom... :?

_________________
Vienna :-*
HP7 Epilógusom


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 19 (szerda), 13:24 
Canis Maior írta:
Más téma, mit gondoltok erről? Valami agylövött honlapon találtam.

A Főnix Rendjének angol verziójában egy szójáték található, ami megjósolja a regény végét. Amikor Mr Weasley-t látogatják a kórházban, végigmennek a Creature-Induced Injuries folyosón, majd bemennek a 'Dangerous' Dai Lleweyn Ward - Serious bites kórterembe. Namármost:

Creature-Induced Injuries
'Dangerous'
Dai Lleweyn Ward
Serious bites

Az első szavakat összeolvasva és a szavakat kiejtve megkapjuk, hogy "Kreacher dangerous, die Sirius". (Kreacher = Sipor)

Érdekes, nem?


Szerintem hátborzongatóan zseniális, ha szándékosan írta bele, és nem véletlenül. Imádkozzunk, hogy Jo néniből ne legyen terrorista, különben jaj nekünk ;) Mondjuk én személy szerint a Dai-t déjnek mondtam volnam. Szentem csak valami tájszólásban ejtik dájnak. :-? Szerintetek?


Vissza a tetejére
  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 16 (vasárnap), 18:00 
Offline
Tollforgató
Avatar

Csatlakozott: 2006 január 19 (csütörtök), 21:51
Hozzászólások: 475
Tartózkodási hely: what d'ya think?
komoly ez a die Sirius :D de mekkora csalódás lehet JK-nek, ha telerakja ilyenekkel, csak nem sokan veszik észre :D

_________________
Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 16 (vasárnap), 10:49 
Offline
Szárnybontogató
Avatar

Csatlakozott: 2006 március 29 (szerda), 10:09
Hozzászólások: 67
Tartózkodási hely: Budapest, Csepel city
De jó, hogy ennyien írtatok...*örül*

Olyanokat mondtatok, amit én észre se vettem ez a "Szipor veszélyes, meghal Sirius" eszméletlen, meg kell keresnem... köszönöm nektek... ja, és ez a Hitler se semmi...huhh... hát, igen, ilyen egy jó író, azt mondom...na pusszanat...

_________________
Ne piszkálj, nem kell a süket duma,
se felelősségrevonás, az anyám joga!

Fogadd el az egyensúly-tiszteld a változást!

Tudni, merni, akarni, hallgatni!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 15 (szombat), 22:34 
Offline
Könyvmoly
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 15 (szombat), 20:48
Hozzászólások: 867
Tartózkodási hely: Szabad ég alatt :)
Olvasgattam a régebbi hozzászólásokat. Ezt a hitleres párbeszédet én sem hagyhatom szó nélkül...

Rowling egy igen jópofa kifejezésmóddal közli a regényben, hogy mi a véleménye Hitlerről. Bölcsek köve, vonat, Harry a Dumbledore-ról szóló csokibéka-kártyát olvassa:

Albus Dumbledore. (...) Legdicsőbb tetteként azt tartják számon, hogy 1945-ben legyőzte Grindenwaldot, a sötét varázslót.

Hehe, egy német sötét varázsló, aki 1945-ben purcant ki... kicsit se egyértelmű :D

_________________
Vienna :-*
HP7 Epilógusom


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 15 (szombat), 22:25 
Offline
Zöldfülű
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 15 (szombat), 19:17
Hozzászólások: 18
Tartózkodási hely: Baja
Lionela írta:
Canis Maior írta:
Más téma, mit gondoltok erről? Valami agylövött honlapon találtam.

A Főnix Rendjének angol verziójában egy szójáték található, ami megjósolja a regény végét. Amikor Mr Weasley-t látogatják a kórházban, végigmennek a Creature-Induced Injuries folyosón, majd bemennek a 'Dangerous' Dai Lleweyn Ward - Serious bites kórterembe. Namármost:

Creature-Induced Injuries
'Dangerous'
Dai Lleweyn Ward
Serious bites

Az első szavakat összeolvasva és a szavakat kiejtve megkapjuk, hogy "Kreacher dangerous, die Sirius". (Kreacher = Sipor)

Érdekes, nem?


Ez tök érdekes... Főleg ha még direkt is volt...


Úristen ez nagyon jóó! :D:D:D:D Merre mennek a Félvér hercegben? :D
Bár sztem ez ott is működött Trelawney kártyáival, csak az nem ennyire rejtélyes:D

_________________
mind így kezdi ha esőre vár vigyázzban él
csak amit élvezni fog csak azt érzi meg és érezte most is amikor a hátára vett \::Hiperkamra::/


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 15 (szombat), 22:23 
Offline
Fanfic-faló
Avatar

Csatlakozott: 2006 január 21 (szombat), 22:48
Hozzászólások: 3334
Tartózkodási hely: DE ÁOK, a nap 24 órájában :D
Lionela írta:
Canis Maior írta:
Más téma, mit gondoltok erről? Valami agylövött honlapon találtam.

A Főnix Rendjének angol verziójában egy szójáték található, ami megjósolja a regény végét. Amikor Mr Weasley-t látogatják a kórházban, végigmennek a Creature-Induced Injuries folyosón, majd bemennek a 'Dangerous' Dai Lleweyn Ward - Serious bites kórterembe. Namármost:

Creature-Induced Injuries
'Dangerous'
Dai Lleweyn Ward
Serious bites

Az első szavakat összeolvasva és a szavakat kiejtve megkapjuk, hogy "Kreacher dangerous, die Sirius". (Kreacher = Sipor)

Érdekes, nem?


Ez tök érdekes... Főleg ha még direkt is volt...


Biztos nem véletlen. Rowling annyi utalással teszi tele a könyveket... Csak meg kell találni őket. :)

Nem hiszem, hogy nála egy ilyen dolog véletlen lenne. Ahhoz túl tudatos a dolog. Ennyire azért nem lehet belemagyarázni. :)

_________________
Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 15 (szombat), 22:19 
Offline
Ó-nagy-admin "backstage"
Avatar

Csatlakozott: 2006 január 19 (csütörtök), 21:59
Hozzászólások: 11671
Tartózkodási hely: Álmok Világa
Canis Maior írta:
Más téma, mit gondoltok erről? Valami agylövött honlapon találtam.

A Főnix Rendjének angol verziójában egy szójáték található, ami megjósolja a regény végét. Amikor Mr Weasley-t látogatják a kórházban, végigmennek a Creature-Induced Injuries folyosón, majd bemennek a 'Dangerous' Dai Lleweyn Ward - Serious bites kórterembe. Namármost:

Creature-Induced Injuries
'Dangerous'
Dai Lleweyn Ward
Serious bites

Az első szavakat összeolvasva és a szavakat kiejtve megkapjuk, hogy "Kreacher dangerous, die Sirius". (Kreacher = Sipor)

Érdekes, nem?


Ez tök érdekes... Főleg ha még direkt is volt...

_________________
Macskák hatalmon!

Kép

MyAnimelist


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 15 (szombat), 22:17 
Offline
Könyvmoly
Avatar

Csatlakozott: 2006 április 15 (szombat), 20:48
Hozzászólások: 867
Tartózkodási hely: Szabad ég alatt :)
Más téma, mit gondoltok erről? Valami agylövött honlapon találtam.

A Főnix Rendjének angol verziójában egy szójáték található, ami megjósolja a regény végét. Amikor Mr Weasley-t látogatják a kórházban, végigmennek a Creature-Induced Injuries folyosón, majd bemennek a 'Dangerous' Dai Lleweyn Ward - Serious bites kórterembe. Namármost:

Creature-Induced Injuries
'Dangerous'
Dai Lleweyn Ward
Serious bites

Az első szavakat összeolvasva és a szavakat kiejtve megkapjuk, hogy "Kreacher dangerous, die Sirius". (Kreacher = Sipor)

Érdekes, nem?

_________________
Vienna :-*
HP7 Epilógusom


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 15 (szombat), 22:03 
Offline
Könyvmoly
Avatar

Csatlakozott: 2006 január 23 (hétfő), 12:22
Hozzászólások: 870
Tartózkodási hely: Szavakba öntött álmok között, valahol a lelkedben...
SzJ írta:
jan collie írta:
és tééényleg!! :D Fleur=virág. na ezen jót vigyorogtunk, anita, a francica lány nem értette, hogy mit röhögünk évával, mondom neki: ááá, csak egy HPs szeretplő, Fleur Delacour. mire anita: a szív virága?

azt jelenti Fluer neve, csak máshogy kéne írni. asszem: Fleur de la couer... nem tom, valami hasonló. de tök jó, nem? :D a szív virága=Fleur Delacour.


Ha jól emlékszem akkor az udvar virága, mert így kiejtés alapján stimmelne a szív virága is, de akkor vmi spéci francia betű szerepelne a Delacourban, ami viszont láthatóan nem történik. Asszem Jo néni oldalán olvastam, de vhol mindenképpen, mert magamtól nem jönnék rá ilyesmire, főleg, hogy a bonzsúron kívül egy büdös kukkot nem tudok franciául! :D


a szív úgy tudom, h "coeur", mindenesetre latinul "cor".

- Apa, hogy van helyesen: La coeur vagy Le coeur?
- EGyik sem. Likőr.

_________________
Kép

"Biztos Krisztusnak se üvöltözték folyamatosan a partról, hogy Figyelj, öreg, vízen jársz!, mert akkor tutira elsüllyedt volna." (Anita Blake)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 11 (kedd), 20:27 
Offline
Szárnybontogató
Avatar

Csatlakozott: 2006 január 22 (vasárnap), 20:49
Hozzászólások: 131
Tartózkodási hely: monitor előtt, általában komáromban
jan collie írta:
és tééényleg!! :D Fleur=virág. na ezen jót vigyorogtunk, anita, a francica lány nem értette, hogy mit röhögünk évával, mondom neki: ááá, csak egy HPs szeretplő, Fleur Delacour. mire anita: a szív virága?

azt jelenti Fluer neve, csak máshogy kéne írni. asszem: Fleur de la couer... nem tom, valami hasonló. de tök jó, nem? :D a szív virága=Fleur Delacour.


Ha jól emlékszem akkor az udvar virága, mert így kiejtés alapján stimmelne a szív virága is, de akkor vmi spéci francia betű szerepelne a Delacourban, ami viszont láthatóan nem történik. Asszem Jo néni oldalán olvastam, de vhol mindenképpen, mert magamtól nem jönnék rá ilyesmire, főleg, hogy a bonzsúron kívül egy büdös kukkot nem tudok franciául! :D

_________________
Létezik egy olyan pillanat, amikor kettesben maradunk egy férfival, és ennek mindketten tudatára ébredünk. Ketten együtt, és ez mindig lehetőségeket rejt magában. Belénk hasít egymás jelenléte. Ez zavarhoz, szexhez vagy félelemhez vezethet, pasastól és helyzettől függően. / az egyetlen, az igazi: Anita Blake/


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 11 (kedd), 17:55 
Offline
Tollforgató
Avatar

Csatlakozott: 2006 január 19 (csütörtök), 21:51
Hozzászólások: 475
Tartózkodási hely: what d'ya think?
a fleurt tudtam, de ez a szív új volt :D töök jóóó ^^ ezek szerint JK tud egy csomó nyelven... néhány szót legalább :D

_________________
Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 677 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség