Merengő Fórum

Fanfic fanatikusok gyülekezőhelye
Pontos idő: 2024 április 18 (csütörtök), 5:25

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 21 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 06 (szerda), 14:47 
Offline
Mesemondó

Csatlakozott: 2010 május 30 (vasárnap), 20:26
Hozzászólások: 282
Aremeh írta:
Egy olyan kérdésem lenne (ami lehet,hogy elég banális), hogy hol találom meg a felvételire való jelentkezési lehetőség leírását.

Szia Aremeh, ugyanebben a Hangosfic Fórumban, a hírek-információk topicnál. Hogy egyszerűbb legyen, átmásolom ide is. Örülök, ha nekifutsz, várom a leveled, üdv: teddyted


Felhívás a Népekhez Mesemondói rangság megszerzésére
A hangos fanficek megjelenése óta ígérjük – és sokan már jelezték is szándékukat - , hogy további Mesemondókkal szeretnénk bővíteni a Merengő stábját. Ennek megfelelően szólunk: akik kedvet éreznek hozzá, eléggé elszántak és bátrak, most jelezzék szándékukat, hiszen itt a remek lehetőség. (Kérünk mindenkit, hogy kövesse a felhívást – ha esetleg korábban már jelentkeztetek, akkor a leírtak szerint tegyétek meg ismét, mert csak ezt tudjuk érdemben fogadni.)


Amit előre kell bocsátani:

a Mesemondói tisztség nagy tisztesség. Tisztesség a Merengő Népének, hogy a Mesemondó tolmácsolásával új élményekhez, szórakozáshoz juthat – és tisztesség a Mesemondónak, hogy örömet okozhat, figyelnek rá és munkájára.

Mesemondónak lenni öröm és munka egyszerre. Ha valaki rászánta magát, várják és elvárják tőle, hogy komolyan is vegye. Tudnia kell, mire is vállalkozott – ezért nyúzzuk meg előzetesen.

Akkor és addig jó egy anyag, míg örömmel, érzéssel, lazán, görcsölés nélkül készül el – mint ilyen, jó buli, klassz móka annak is, aki csinálja. (Remélhetően a többieknek is…) Azonban felelősség is: nem ronthatja le mások írását, szórakozását, ideáit rossz, vagy trehány izékkel. Azután pedig: jöhetnek, és jönnek is az elvárások: kérések, ötletek, lehetőségek, amiket teljesíteni is illik. Amire pedig ígértél – tartsd is meg, vagy inkább ne vállald.

Ennyit most, ezekről. Ezután:



Jelen felhívásnak megfelelően a Merengő új Mesemondói tisztségeket szeretne betöltve látni. A leendő Mesemondóink irányultságuk, kedvük és tehetségük szerint ajánlottan a következő kategóriákat választhatják:

- univerzális Mesemondó, általában WVV, PD és általános kategóriában ( teddyted jelenlegi dolgaihoz hasonlóan többhangú felmondások, általában 5-60 perc közötti anyagok készítéséhez )

- Mesemondó angst, dark, és vers kategóriában ( a műfajhoz illően többnyire egyhangú – illetve ahol megengedhető-megoldható, teddyted anyagaihoz hasonlóan többhangú felmondások, általában 2-80 perc közötti anyagok készítéséhez )

- Mesemondó főként hosszú anyagok egyhangon történő felmondására ( ezek értelemszerűen többfejezetes regények, a felmondás általában fejezetenként történik – ha valaki a hosszú anyagok többhangú felmondását is fel meri és képes vállalni, azt külön is félkörbe állják és csodálják)

- Mesemondó SLASH kategóriában – ez önmagában egy műfaj, tisztelet annak, aki képes bevállalni.

- Mesemondó Twilight kategóriában – ez önmagában szintén egy műfaj, tisztelet annak, aki képes bevállalni.


Az egyes kategóriák alapvetően jellemezhetik az adott Mesemondót, de természetesen nem zárják ki a területek közötti átcsapongást sem. Kérjük, jelezzétek, melyik terület a legszimpatikusabb számotokra.


A leendő Mesemondók általánosan a következő rendszerben munkálkodnak:

- A felmondandó anyagok kiválasztása nagyNépi ajánlásra, teddyted és az AdminNép vadászatai alapján, illetve a Mesemondó saját javaslatára történhet.

- A kiválasztás menete minden esetben az, hogy vagy: teddyted az AdminNéppel konzultálva kiválasztja a felmondandó anyagot vagy: a Mesemondó jelez egy anyagot, amit teddyted az AdminNéppel konzultálva vagy elfogad, vagy sem.

- AdminNépek segítenek a szerzői engedélyek megszerzésében. Amíg azzal nem rendelkezünk, az anyag nem készülhet el, illetve nem kerülhet nyilvánosság elé. Ha az anyag kijelölésre került és az engedély rendben van, teddyted felkéri a munkára az adott Mesemondót, aki jelzi, hogy azt el tudja és akarja-e vállalni és várhatóan mikorra készül el vele.

- A munka során a Mesemondók Kuckójában folyamatos dologiránti és technikai terefere folyik, ahol szerencsétlenkedésnél teddyted és alkalmasint a többi Mesemondó is segít, ha szükséges.

- Ha egy anyag elkészült, a Mesemondó felteszi azt a megadott tárpufferbe és teddyted, valamint Adminék csekkelik az anyag minőségét. Ha rendben van, megy ki a Népek elé, továbbá a Mesemondó indulhat megdicsőülni.

- Különösen felhívatik a figyelem arra, hogy a határidőket a Mesemondóval egyeztetve jelöljük meg. (Annyiban mondjuk nincs szerencsétek, hogy teddyted véletlenül pontosan tudja, mennyi ideig tart valamit megcsinálni. Arra vállalkozzatok, amit be is tudtok tartani – az esetleges ismételt figyelmeztetések sima kizárással járhatnak, bármilyen jók is vagytok.)


A minőségről és a technikai háttérről:

- tudjuk, hogy ez központi kérdés lesz, de sajnos a minőséget nem szabadna túlzottan elengedni, így a felvételiztetésnél is, és a munka során is végig hangsúlyos lesz egy elfogadható hangminőség biztosítása. A jelentkezőknek teddyted szívesen ad tanácsot, leírást, mindenféle egyéb segítséget - mikrofont és helyettük történő feljavítgatást azonban segélyszolgálatunknak sajnos nem áll módjában osztogatni. Mivel a dolog már a jelentkezésnél látszani fog, hiszen azonnal próbamunkát is kérünk, a további bajságokat annak függvényében személyre szabottan igyekszünk majd túllépni.


A jelentkezés mikéntje:

- Jelentkezni kizárólag a hangfic@mailbox.hu rendkívül titkos címre írva tudtok. Írjátok meg, kik vagytok, mióta néztek-láttok-írtok-hallgattok fanficet, ( egyáltalán: van-e, amit hallottatok már), mi a kedvenc területetek, HP, PD, Twilight illetve Tekergő orientált dolgok érdekelnek-e inkább, milyen lehetőségekkel rendelkeztek, mennyi időt tudnátok a dologra szánni, illetve miért is szeretnétek Mesemondóvá válni. Külön kérjük, hogy jelezzétek: melyik fent megadott mesemondói kategória érdekelne leginkább.

- Aki jelentkezett, annak vissza is szólunk. Amennyiben ellepne minket a jelentkezők hada, akkor lehet némi torlódás, de azt úgyis jelezzük majd. Ezután már csak a felvételi jön - ha nem ájultunk el, kínlódtunk egymással kicsit, és mehet a dolog, a delikvens végül kap majd egy díszes hurrát és egy Mesemondói címet, onnantól kezdve pedig rockandroll.

- Ami fontos még: a jelentkezéseket kizárólag a fenti mélcímen fogadjuk, később részben ott, részben a zárt belső mesemondói fórumokon történnek majd az események: a próbák anyagai a mélen jönnek-mennek, a mesemondói fórumra bekerülés meghívásos, az már kissámlit jelenthet a Mesemondók Kuckójába is. Kérünk benneteket továbbá a megadott anyagok, tárhelyek és vállalási időpontok tiszteletben tartására.

- A jelentkezés folyamatos – ami nem jelenti azt, hogy egyrészt minden jelentkező automatikusan Mesemondóvá is válik, mert nem, másrészt azért valamilyen szakaszolt időskálát majd kitalálunk néha.


A felvételi dolgairól:

- A jelentkezésetekre történő visszajelzésünknél egyben egy próba-anyagot is kaptok, amit lehetőség szerint max. 15 napon belül kérünk visszaküldeni. Ez univerzális, az érdeklődési területeknek megfelelő írás lesz (természetesen engedéllyel), általában nem hosszabb 2-5 oldalnál, azaz normál esetben 5-15 percnél. (A visszaküldött anyagban persze majd kiderül, mekkora lesz.) Ha készen van, egy általunk eleve megadott tárpufferbe töltitek fel és a link küldésével jelzitek, hogy készen van. Teddyted és az Adminok Hada méltóztatnak meghallgatni nagy lapát füleikkel a készítményeket.

- Ha a próbaanyagtól kihevertük a fejfájást, a válaszban kaptok majd véleményt, javallatot és esetleges javítási lehetőséget, ha kell. E mellett minden jelentkező kapni fog teddytedtől egy általa felmondott, de nyers felvételű anyagot, ami cca 2-5 perces lesz. Utóbbival a teendő: technikailag átnézni és ütemre, ritmusra feljavítani, illetve az esetleges egyéb hibákat felfedezni és visszajelezni benne. Erre az egészre megint kaptok majd max. 10 napot.

- Tételezzük fel, hogy az első anyagokat sikeresen megcsináltátok – következő csapásként egy hosszabb, cca 15-40 perces anyagot kaptok felmondásra, amire ismét 15 napot kaptok. A későbbi önjavító lehetőség ez esetben 7 napos lesz ( hacsak valaki nagyon nem sírdogál ránemérés miatt, de ezzel ne éljetek vissza, ha nem muszáj.)

- Aki (velünk együtt) túléli a második kört, annak már csak egy minimálisan 10-15 perces (vagy hosszabb), kivételesen saját maga által választott anyag felmondása és megküldése marad hátra. (Itt az Adminok segítenek majd a szerzői engedélyeknél, ha érdemes és szükséges.) Ha és amennyiben ez is rendben van, akkor onnantól tisztelettel köszöntjük az új Mesemondónkat, és külön jellel ellátott kissámlit kap a Kuckóban.



Összességében ennyi az egész …


Sok bátorságot, kitartást, jó munkát és örömet kívánunk hozzá:
teddyted és az Adminok


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 06 (szerda), 12:11 
Offline
Szárnybontogató
Avatar

Csatlakozott: 2009 január 08 (csütörtök), 1:02
Hozzászólások: 94
Szia Teddy!

Egy olyan kérdésem lenne (ami lehet,hogy elég banális), hogy hol találom meg a felvételire való jelentkezési lehetőség leírását. Ugyanis valószínűleg én vagyok a béna, de sehol sem találom, és ha lehet meg szeretnék próbálkozni a felmondással, hátha sikerül. Persze csak ha még van rá lehetőség.

Előre is köszönöm
Aremeh

_________________
"A gonosz diadalához csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak."
/Edmund Burke/
"...már csak magamat benned, és magamban téged óvlak, ameddig célja volna még velünk a fönnvalónak." /Kányádi/


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 augusztus 30 (hétfő), 17:45 
Offline
Mesemondó

Csatlakozott: 2010 május 30 (vasárnap), 20:26
Hozzászólások: 282
Miután első alkalommal köszönthetünk új, lány Mesemondót: Kendrát, szólok, hogy akinek van kedve, ideje, a leírtaknak megfelelően továbbra is jelentkezzen bátran. Van értelme és nem ördöngösség a dolog :)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 július 26 (hétfő), 9:43 
Offline
Mesemondó

Csatlakozott: 2010 május 30 (vasárnap), 20:26
Hozzászólások: 282
Na, hát ez volt-van az én korábbi egyik kedves felvevő-szerkesztő programom:

http://www.softsea.com/review/NGWave.html

Érdemes ezzel is próbálkozni, könnyű a kezelése és elég sok mindent tud, elég komoly minőséggel. Igaz, ezt trial változattal hozza, de ... de.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 július 25 (vasárnap), 21:26 
Offline
Mesemondó

Csatlakozott: 2010 május 30 (vasárnap), 20:26
Hozzászólások: 282
redSiren írta:
Csak azt szerettem volna megkérdezni, hogy egy ilyen abszolút kezdőnek, mint én, melyik programot ajánlanád leginkább? (Windows XP van a gépemen)


Szia Siren,

tulajdonképp majdnem mindegy - szívesen javaslom az audacity-t, vagy az mp3mymp3-at, de a kristal sem rossz azok közül, amit belinkeltem nektek. Van mégegy progi, amit én magam részéről nagyon szeretek, annak holnap adom majd a dolgait. Korábban azt használtam, amíg a mostanira nem váltottam - de ezt, amit én most használok nem javaslom. Nem írígységből, hanem mert részben tényleg komplikált, részben meg... másért, na.

Üdv: teddy


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 július 25 (vasárnap), 12:47 
Offline
Zöldfülű

Csatlakozott: 2010 június 14 (hétfő), 15:19
Hozzászólások: 3
Tartózkodási hely: Island in the sea of dreams
Szia Teddy

Bár én sem csináltam sosem ilyesmit, és nem ismerem a programokat, de még mindig fenntartom, hogy szivesen megpróbálkoznék vele, mert érdekesen hangzik...

A többi meg... erre mondják, hogy a gugli a barátod! :-D

Csak azt szerettem volna megkérdezni, hogy egy ilyen abszolút kezdőnek, mint én, melyik programot ajánlanád leginkább? (Windows XP van a gépemen)

//közben elmegy, és letakarítja egy kicsit a gépet, hogy hely is legyen rajta

Előre is köszi:)

_________________
Én nem az a Siren vagyok, aki elcsábít...
...én az vagyok, aki hangos vijjogással felkelt!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 július 24 (szombat), 21:34 
Offline
Mesemondó

Csatlakozott: 2010 május 30 (vasárnap), 20:26
Hozzászólások: 282
Még annyi jótanács, és bátorítás a dolgokhoz, hogy az írásokat soha nem kell (és gyakran nem is lehet) 100% azonossággal, betűre-szóra pontosan elmondani. Más az írott és más a beszélt szöveg. Amit az írás magyaráz, azt a szó kikerülheti egy hangsúllyal - illetve van olyasmi is, amit olvasva lehet értékelni, átfogni - szóban csak körülírni, kerülgetni.

Ezt cca a szerzők is tudják. Általában a felmondóknak van kis szabadságfoka, hogy picit módosítson a leírt szövegen, gördülékenyebbé, közlékenyebbé, hangulatosabbá, gyorsabbá téve azt. Ez azonban tényleg minimális mozgástér, és soha nem érintheti az eredeti munkát lényegében, vagy alapjaiban. Gesztusokat, effekteket, hangzásokat hozzá lehet fűzni - sokszor érdemes is, mert jóval többet tudtok hozzátenni az anyaghoz egy-két apró hangzással, mint gondolni lehetne. (Elvenni a szövegből azonban csak rendkívüli indokolt esetben.)

Ezzel csak annyit szerettem volna jelezni, hogy a dolognak komoly mozgástere van, hiszen a felmondó Mesemondó mindíg maga is alkot valamit, ha más alkotásával dolgozik is. Érdekes és érdemes játék.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 július 24 (szombat), 17:32 
Offline
Mesemondó

Csatlakozott: 2010 május 30 (vasárnap), 20:26
Hozzászólások: 282
Fabyen írta:
már kisgyermek korom óta verselek és prózálok és nem egyszer mondtam már fel gépre, szalagra verset, prózát, tudom, hogy nem jó ha monoton, gyors, stb. de azért élvezet volt olvasni (:

viszont az utolsó bekezdés nagyon elvette a kedvemet. Azt hiszem ennek a dolognak búcsút mondhatok, tekintve, hogy ilyen programot még messziről sem láttam soha életemben. ):


Ha még azelőtt feladod, hogy megpróbálnád - akkor segíteni sem fogok tudni. Ha sportolsz esetleg, tudod az alapszabályt: összeesni teljesítmény UTÁN illik, nem előtte...

Neked is - mindenkinek még annyit: Azt tartom korrektnek, ha ismeritek a játékszabályokat, és azt, hogy mi mivel jár. A kiírás megfogalmazásakor fenti kérdések élesen előjöttek az Adminokkal folytatott beszélgetésekkor is. Két dologban megmakacsoltam magam: az egyik az előzetes tájékoztatás volt. Sokan mondták, hogy ez bizony elriaszt. Erre annyi a válaszom: nem riadozni kell, hanem ismerni a ránk váró feladatot, és nekigyűrkőzni - már, ha valóban akarja azt valaki. Visszariadni könnyű - megtanulni, megismerni valami újat: az kihívás, ráadásul még hasznos is lehet. Igaz, ez esetleg kisebbségi magánvéleményem, de vállalom.

Ugyanakkor ez az egész természetesen sem kényszer, sem rabszolgamunka - felszabadult örömnek kellene lennie. Mindenki mások és saját maga kedvére csinálja, ha van benne kedv, tehetség és kurázsi. A technika egy dolog - de sajnos hozzá tartotik. Nem ördöngösség az sem, és senki kezéről nem esik le az aranygyűrű. ha maga csinálja, de csináltathatja a technikai dolgot mással is, ha ezen múlik, vagy szerencsés, és van, aki felvállalja a segítést. Amíg nem láttuk, hallottuk, miről is beszélünk - addig még nincs mire mit mondani. Segíteni, tanítani pedig csak annak lehet, akit a dolog érdekel is, kíváncsi is - és maga is akarja.

Gondoljátok át a dolgokat ezek szerint is. Üdv: teddy


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 július 24 (szombat), 15:22 
Offline
Zöldfülű

Csatlakozott: 2008 április 18 (péntek), 17:19
Hozzászólások: 8
köszönöm a felvilágosítást, még ha csak az utolsó bekezdés tartalmazta is a választ a kérdésemre (:
ködös volt az a technikailag rész a felhívásban.

már kisgyermek korom óta verselek és prózálok és nem egyszer mondtam már fel gépre, szalagra verset, prózát, tudom, hogy nem jó ha monoton, gyors, stb. de azért élvezet volt olvasni (:

viszont az utolsó bekezdés nagyon elvette a kedvemet. Azt hiszem ennek a dolognak búcsút mondhatok, tekintve, hogy ilyen programot még messziről sem láttam soha életemben. ):

azért köszönöm (:


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 július 24 (szombat), 14:15 
Offline
Mesemondó

Csatlakozott: 2010 május 30 (vasárnap), 20:26
Hozzászólások: 282
Fabyen írta:
mit jelent az hogy ütemre, ritmusra feljavítani? programmal tudnám ezt megtenni? vagy ez hogy működik?


Szia Fabyen 8)

Hát akkor egy kis esszé-féle. Ez bizony a lelke a dolognak: ezen múlik szinte, hogy valami élvezettel és érzéssel-súlypontosan hallgatható-e, vagy "csak" egy lelkes, de monoton, vagy összemosódóan gyors, avagy lassú, szakadozott, követhetetlen - vagy bármilyen más lesz. Ugyan abból az írásból, ugyan abból a felmondásból lehet "gyártani" ilyet is, olyat is, sokfélét.

Ez a Mesemondó egyik legnagyobb feladata: saját hangjával, érzéseivel, szomorúságával, lelkesedésével, vidámságával, átélésével életet lehelni a leírt sorokba, oly módon, ahogyan magában "hallgatja", meséli, képzeli el az ember az olvasottakat.

Nem nagyon lehet magyarázni, erre rá kell érezni. Kicsit olyan, mint a főzés: van pontos recept, le lehet követni, precízen. Lesz egy pontos másolat, jó esetben. Ám hiányzik belőle az a picike kis plussz - a cseppnyi ecet, a plussz cukor, a kiskanálnyi tejföl, stb, stb...: ami te magad vagy, a te egyéni ízlésed.

A felmondás is mindíg szubjektív. Elég sok anyagot mondtam már fel, szerencsére általában tetszett a népeknek és magának a szerzőnek is. Viszont nem ritka az olyan visszajelzés, hogy: köszi, tényleg nagyon klassz lett, bár eredetileg teljesen másként képzeltem volna el ezt és ezt... Ez a mondat nem azt jelenti, hogy: hát azért köszi, hogy csináltad, valahogy elmegy, bár izé ... hanem azt, hogy ez az elkészült anyag egyszerűen kicsit más, más felfogású, mint az íróé volt eredetileg.

Ez most baj, vagy sem? Nem. Aki bármit is alkot, tisztában kell lennie azzal, hogy ahány ember találkozik az alkotásával, annyiféle benyomást tesz az rájuk. A lényeg, hogy meglegyen a saját karakterisztikája, vonala a dolgaidnak, ami rád jellemző, ahogy te látod, szereted. Ugyis kiderül: a többségnél ül-e ez, vagy sem. Tartsd az egyéniségedet, de mindíg kövesd a kritikát. Ne majmold - kövesd. Ne sértődj rajta, gondold át, ki mit és miért mondott. Ha magad is érzed, hogy van benne igaza - változtass. Ha nem - jelezd azt is.

Visszatérve az ütemre-ritmusra dologhoz: egy dalt is el lehet kárálni fél perc alatt gyorsan, vagy eldünnyögni kisóvodásként, esetleg eltalálva a helyesnek vélt ütemét és ritmusát, szépen elénekelni. A szövegfelmondással sincs másként. Kell hozzá érthető artikuláció, vagyis hogy megértsék azt, amit kimondasz. A hangszíned olyan, amilyen, azt valaki vagy szereti, vagy sem. A hanggal történő játék jó dolog, de nem mindenki tud ilyet csinálni, nem is elvárás ez végső soron. Elvárás ellenben az olvasási gyakorlat, vagyis hogy folyékonyan és hibátlanul menjen az olvasás, ráadásul gyorsan is, hiszen előre kell olvasnod a szemeddel, miközben a szád még az előző mondatot mondja ki. Megengedhetetlen dolog, ha egy felmondás teli van bakikkal, szó, vagy betűtévesztésekkel, bizonytalankodással, nekifutó nyögdécselésekkel. (Mondjuk, ennél az a rosszabb, ha a baki bent is marad, és egyhuzamban két-háromszor is nekifut a szerencsétlen... Hát fusson - de azt azért utólag szedje már ki a kész anyagból, egyébként egy idegesítő kabaré marad a dolog.)

Másik komoly hiba, ha nem hangsúlyozol: monoton, álmosító hangon ledarálod az egészet, ami pár perc múlva éppúgy követhetetlen a hallgató számára, mint az órán a tanárod motyorászása. Egy ideig próbálod követni valahogy, utána elkezded festegetni a körmeidet, mondjon, amit akar, kit érdekel ez a marhaság... Csakhát a mi célunk épphogy a figyelem fenntartása és az élmény átadása. Miféle élmény az, amibe két perc alatt beleunnak, vagy belefájdul a fejük?

Komoly gyakorlat, vagy kiváló érzék kell ahhoz, hogy az ember gyakorlatilag első felmondásra szinte pontos, tökéletes hangsúllyal, ritmussal és ütemben mondjon fel szöveget. Ugyanígy: rontani is lehet szövegmondás közben (néha magam is szoktam, vagy azért mondok újra egy mondatot, mert épp nem tetszett a hangsúly, hangszín ) - csakhát azt én utólag ki is szedem. Mint ahogy az ütemhibákat is javítom: picike tiszta hangrészt kivéve-betoldva a szavak, mondatok, párbeszédek közé, ahogy a visszahallgatáskor hallom a saját hibáimat. ( Vannak bizony, mint bárkinek.) Kvázi: ne akarjátok elsőre dirr-durr felcsapni, és meg sem hallgatva adni: KÉSZ ! Az ugyanis még nincs kész, csak egy,zajoktól és hibáktól hemzsegő, nem lehallgatott és javítatlan nyers felmondás. Magyarul: alapanyag, amit, ha nem kezelsz-csiszolsz tovább, csak egy alapanyag marad. Akár a gyémánt: nem szép tiszta csillivilli csiszolással jön ám le a bányából: tompa, alaktalan, formátlan alapanyag. Dolgoznak vele, hogy szép legyen - a végén azonban az lesz, ami.

Összegezve: a felmondások szinte kisebb része maga a felmondás. Az un. utómunkák, zajtisztítás, ütemjavítás, bakik, nem odaillő zajok, egyebek kiszedése piszmogi munka. Ha egy anyag mondjuk 15 perces, a felmondása lehet cca 18-25 is, a többit majd kiszedjük. A 15 perces anyagnál nem baj, ha az értékes 15 perc mondjuk sok nekifutással, csak félóra, vagy órák alatt van meg - úgyis javítjuk, és nem a ráfordítás, hanem a végeredmény: a kész, tiszta, érthető, szerethető munka a cél. A visszahallgatás, akár többszörös visszahallgatás, picike egységenkénti végigfésülés, javítgatás egy 15 perces anyagon is egy-két órát is igénybe vehet. Sorry, ezzel jár. Azonban CSAK ekkor van kész valami.

Ez most visszariasztó? Túl szőröző? Minek ez a sok marhaság? Lehet ám e nélkül is? ... Végtére is, mindent lehet - ám szeretnénk valamilyen minőséget fenntartani - pont Nektek, akik számára ez az egész készül.

( Mellesleg: ha rászoksz erre a tipusú és rendszer-követő munkára, gyorsan belejössz. Kis apróság csak, hogy sok egyébnél is tudod majd ezt a hozzáállást használni ... A ráfordított idő hamar lecsökken - és ha már nem kell odafigyelned a gyakorlati maszatolásokra, magad is sokkal jobba élvezed az egészet. Éppúgy, mint a zongorázásnál, főzésnél, szexnél, vagy bármi másban. )

Végezetül: igen, program kell hozzá. Ehhez kell a szerkesztő program, ami egyben a felvételt is készíti, és ezért kell, hogy a szerkesztő programot ismerd és megbízható, elég sokrétű, nagy tudású is legyen. Ha kész a felvétel - utána lehet előszedegetni a hanganyagot, hangkép szerint csúsztatgatva, tisztítgatva, próbálva a szűrést, vagy a tisztahang-cserét (pici jó tiszta hangot kimásolsz, és a recsegések, kattogás, egyebek helyére beteszed, besímitod..), mindeközben hallgatod: jó-e a párbeszédek gyorsasága, üteme, az érzelmi, egyéb mondanivalót nem kell-e kis hatásszünettel, vagy épp azt elvéve hangsúlyoznod... Ezt bizony gyakorolni kell, ha még nem csináltátok. Babramunka, de érdekes: ez az igazi csiszolása a nyersgyémántnak.

A használható, vagy jó mikrofon, a nem túl kerregő winyó, a jó hangkártya, a csendes környezet, sok egyéb a zajokat, környezeti zajszennyezést eleve lecsökkentik, egyébként takaríthatod magad után - a saját bakijaid, hibáid kiszedése, az élvezhető ritmusú hanganyag élesítése a saját alkotásod. Utolsó tanácsként pedig: felmondani csak nyugiban, lehetőleg csendes háttérrel érdemes. A mikrofon előtt pedig ne fogd vissza magad: senki nem néz bolondnak, ha hadonászol és hangosan veszekszel a látszólag semmivel, vagy ezerrel vigyorogsz hangosan, ha egyszer épp az illik oda... 8)

Bocsika. Röviden ennyi, erről, most. Üdv: teddy 8)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 július 24 (szombat), 11:02 
Offline
Zöldfülű

Csatlakozott: 2008 április 18 (péntek), 17:19
Hozzászólások: 8
Kedves teddyted,

csak egy dologot nem értek ):

"minden jelentkező kapni fog teddytedtől egy általa felmondott, de nyers felvételű anyagot... teendő: technikailag átnézni és ütemre, ritmusra feljavítani, illetve az esetleges egyéb hibákat felfedezni és visszajelezni benne"

mit jelent az hogy ütemre, ritmusra feljavítani? programmal tudnám ezt megtenni? vagy ez hogy működik?


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 július 23 (péntek), 15:34 
Offline
Mesemondó

Csatlakozott: 2010 május 30 (vasárnap), 20:26
Hozzászólások: 282
Carrow írta:
nekem olyan mikrofonom van, ami cincogossá teszi a hangot. Viszont nekem most olyan kéne, ami nem teszi, és valamennyivel jobb - nem recseg, nem változtatja meg a hangot. És lehetőleg nem több ötezer forintnál.


Tudom javasolni, hogy vagy fülest vegyél - 3-4ezer körül egész használható minőségűek vannak, nekem egy logitechem volt-van, illetve láttam egész normális áron USB mikrofont is. Nem csúcs, de elmegy az is.

Tanácsként: nem kell húdenevet keresni, mert ott sokszor azt fizettetik meg. A cuccok jó része amúgy is licensz kínai meg koreai, bármilyen név van is rajta. Márkás cucc pedig 30-50ezernél kezdődik, az igazán stúdió dolgok pedig 200 felett-től. Ezekkel nem kell foglalkozni. Nézek majd pár használhatót, kis türelmet, míg utánajárok.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 július 23 (péntek), 14:05 
Offline
Zöldfülű
Avatar

Csatlakozott: 2010 július 18 (vasárnap), 11:07
Hozzászólások: 34
teddyted írta:
Milyen az "olyan"? Illetve milyen tipusú, árfekvésű, rendszerű mikrofonra gondoltál - csak hogy azt ajánljam, amit szeretnél...?


Jaj, nem úgy gondoltam! Hogy nekem olyan mikrofonom van, ami cincogossá teszi a hangot. Viszont nekem most olyan kéne, ami nem teszi, és valamennyivel jobb - nem recseg, nem változtatja meg a hangot. És lehetőleg nem több ötezer forintnál.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 július 23 (péntek), 13:51 
Offline
Mesemondó

Csatlakozott: 2010 május 30 (vasárnap), 20:26
Hozzászólások: 282
Carrow írta:
Na, hogy végleg lezárjam a témát: hol lehet olan mikrofont találni, ami nem torzítja el a hangot? Mert nekem csak olyan van, és nem hinném, hogy szerencsés lenne azzal foglalatoskodni...


Milyen az "olyan"? Illetve milyen tipusú, árfekvésű, rendszerű mikrofonra gondoltál - csak hogy azt ajánljam, amit szeretnél...?


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 július 23 (péntek), 13:46 
Offline
Zöldfülű
Avatar

Csatlakozott: 2010 július 18 (vasárnap), 11:07
Hozzászólások: 34
Na, hogy végleg lezárjam a témát: hol lehet olyan mikrofont találni, ami nem torzítja el a hangot? Mert nekem csak olyan van, és nem hinném, hogy szerencsés lenne azzal foglalatoskodni...


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Carrow 2010 július 23 (péntek), 14:11-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 július 22 (csütörtök), 18:41 
Offline
Mesemondó

Csatlakozott: 2010 május 30 (vasárnap), 20:26
Hozzászólások: 282
Idézet:
Nekem csupán annyi lenne a kérdésem, hogy milyen programmal lehet felvenni a hangot? Sajnos én ilyenben nem vagyok jártas


A felvevő szoftverekről:

gondolom, PC-ről, vagy Laptopról szeretnétek dolgozni. Ezekben gyakorlatilag mindíg van beépített hangkártya. Ha belső felvevő softveren keresztül dolgoztok, az többnyire a hangkártyát használja a felvételhez. Kivétel ez azól az un. USB-mikrofon, ami közvetlen hangképzéssel dolgozik, kikerülve a hangkártyát - emiatt alacsonyabb a zajszintje és torzítása is, de drága. (Ehhez is kell a softver persze.)

Gondolom, az ingyenes lehetőségek az érdekesek. Ezekből a Neten cca 4millió oldalnyi letöltési lehetőség található, párat megadok, pár javasolt programmal együtt. A letöltésnél figyeljétek, hogy a teljes és ingyenes (free) verzió legyen, se share, se próbaidős, se demo - mert utána szaladhattok kódokért, crc-ért ami ugye csúnya dolog, vagy törölhetitek ki az egészet - szóval: figyelni, mit. Arra is, hogy a választott program fut-e az operációs rendszereteken a gépen: ami lehet XP, Vista, Linus, Apple, akármi. Utolsó dolog most, amire figyeljetek: az anyagokat mp3-ban kérjük majd, tehát a felvételi software-nek ezt illik tudnia, méghozzá minimálisan 128/44100 as paraméterekkel, ami laza CD minőség ( legfeljebb picit rosszabbal, de majd meglátjuk, ezt ugyis a felvételi rögzítéskor tudjátok beállítani majd.)

Akkor pár hazai elérhetőség:
http://ingyen.lap.hu/ingyenszoftver/11227574
http://www.downloads.hu/fajlok/kat/audio_szerkesztok/
http://www.ingyencenter.hu/search.html#results
http://szoftverbazis.hu/kategoriak/zenehanghang.html
külföldiek közül:
http://www.download3000.com/showarticles-5-0-date.html
http://www.freewarehome.com/index.html? ... sic_t.html
http://www.freewarezoom.com/archives/ca ... udio-video
és még ezernyi oldal, válogathattok akár az átlinkelésen keresztül, akár a google.hu-ba beütve: mp3 recorder free download - esetleg ingyenes letöltés :lol: .

Pár jó szoftver:
http://szoftverbazis.hu/szoftver/audacity.html
http://www.downloads.hu/letoltes/2294/k ... at&order=3
http://www.downloads.hu/letoltes/1168/m ... at&order=3
http://szoftverbazis.hu/szoftver/free_a ... 6.9.1.html
http://szoftverbazis.hu/szoftver/power- ... -OR13.html
vagy, ami szemeteknek-fületeknek kedves.


Másik kérdéshez: nincs szabályunk arra, hogy kinek mennyit kellene egy hónapban felmondani: mindenki annyit, amennyit becsülettel felvállal és teljesíteni is képes.


Végezetül, hogy nehéz-e a felvételi? Hát... nem nehezebb, mint maga az a dolog, amire vállalkoztok 8)

Igazis: a gép és a program önmagában nem elég - mikrofon is kell hozzá... Lehet fülessel is dolgozni, én az első anyagaimat azzal csináltam - azóta váltottam, a kisebb zaj miatt, de eleinte nézzük azt, ami van.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 július 22 (csütörtök), 15:50 
Offline
Zöldfülű
Avatar

Csatlakozott: 2010 július 18 (vasárnap), 11:07
Hozzászólások: 34
teddyted írta:
Szia,

a fejlődő hangszálak külön hangélményt jelent(het)nek 8) Jelentkezz bátran, ha van kedved hozzá, a többit majd úgyis meglátjuk. Üdv: teddyted


Na, akkor ez sem akadályoz meg a jelentkezésben. Az viszont még érdekelne, hogy egy hónapban minimálisan mennyi történet hangos változatát kell publikálni? Nagyon nehéz átmenni a teszten?


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 július 22 (csütörtök), 15:45 
Offline
Zöldfülű

Csatlakozott: 2010 január 01 (péntek), 14:15
Hozzászólások: 2
Tartózkodási hely: Tamási
Nekem csupán annyi lenne a kérdésem, hogy milyen programmal lehet felvenni a hangot? Sajnos én ilyenben nem vagyok jártas...


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 július 22 (csütörtök), 15:32 
Offline
Mesemondó

Csatlakozott: 2010 május 30 (vasárnap), 20:26
Hozzászólások: 282
Idézet:
..egy fiatalabb, még növőfélben lévő kamasz (fejlődő hangszálakkal) megpróbálná ezt az egészet?..


Szia,

a fejlődő hangszálak külön hangélményt jelent(het)nek 8) Jelentkezz bátran, ha van kedved hozzá, a többit majd úgyis meglátjuk. Üdv: teddyted


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 július 22 (csütörtök), 15:11 
Offline
Zöldfülű
Avatar

Csatlakozott: 2010 július 18 (vasárnap), 11:07
Hozzászólások: 34
Esetleg nem volna baj az, ha egy fiatalabb, még növőfélben lévő kamasz (fejlődő hangszálakkal) megpróbálná ezt az egészet? Lehetne lehetősége rá?


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Kérdések a felvételiről
HozzászólásElküldve: 2010 július 22 (csütörtök), 8:33 
Offline
Ó-nagy-admin "backstage"
Avatar

Csatlakozott: 2007 július 30 (hétfő), 20:22
Hozzászólások: 10887
Tartózkodási hely: Angyalföldön ^^
Kérdések, óhaj-sóhaj csak a felvételivel kapcsolatban.

_________________
wiiii ^^ * nyuff-nyuff: cukorkahangulaaat <3 *


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 21 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség