Merengő Fórum

Fanfic fanatikusok gyülekezőhelye
Pontos idő: 2024 március 19 (kedd), 4:27

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]




Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 1 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Feltöltési szabályzat
HozzászólásElküldve: 2018 október 12 (péntek), 11:25 
Offline
Billentyűzetgyilkos
Avatar

Csatlakozott: 2009 július 14 (kedd), 22:24
Hozzászólások: 6248
Kedves Merengők!

Az évek során többször is módosult a feltöltési szabályzatunk, hoztunk be új dolgokat, aktualizáltunk régieket, ám ezeket sajnos nem egy helyen gyűjtöttük, így a szabályzat egyes részei a Merengő bizonyos almenüiben, míg mások a fórumon, különböző topikokban találhatóak meg. Habár az aktualitásokat mindig hírül adtuk a főoldalon és a facebookos oldalunkon is, most egységesítettük a feltöltési szabályzatot és a gyakran ismételt kérdéseket. A lentebb olvasható információk egyike sem újonnan behozott dolog, habár (de reméljük, nem így van) lehetnek benne újdonságok.

A moderálási idő általában 1-3 nap, de ez vizsgaidőszakban, ünnepi időszakban feljebb csúszhat, ahogy egyes feltöltéseknél is (arról nem is beszélve, hogy az admin is ember, aki dolgozik, kutyát sétáltat, egyetemre jár, esküvőt szervez, sőt, még meg is betegedhet), illetve azt is vegyétek figyelembe, hogy nem minden admin moderál. Annak, hogy egy feltöltés viszonylag hosszú ideig áll bent a listában, vagyis még nem lett moderálva, általában két nagyon egyszerű oka van: vagy annyira specifikus, hogy még nem került hozzáértő admin keze közé (pl. versek, animék/mangák, számunkra ismeretlen fandomok), vagy valami (legtöbbször a téma) miatt megvitatásra szorul a történet. Ilyenkor az aktuálisan moderáló admin behozza a „közösbe”, felveti a kérdést a többieknek, minek után akár öten-hatan is átnézzük bekezdésről bekezdésre az adott történetet, és megvitatjuk, hogy felengedjük-e az oldalra vagy sem. Ez pedig sokszor bizony időigényes. Tehát senki ne ijedjen meg, ha 3-4 nap után még nem kapott moderáló e-mailt, valószínűleg hamarosan sorra fog kerülni ő is. Ezzel el is jutottunk a következő ponthoz:

"Beküldtem a történetem új fejezetét, és látszik az új feltöltéseknél, de e-mailt még nem kaptam, és ha megnézem a történet kezdőlapjánál, ott sem látszik."
Válasz: Ez azért van, mert ha egy fent lévő történet új fejezetét töltöd fel, akkor a feltöltés főlapja egyből láthatóvá válik a főoldalon, de ettől még a legutolsó fejezet nem lett lemoderálva. Ezzel nem lehet mit tenni, ismét csak türelmesen kell várni. Levelet minden esetben mindenki kap, elfogadás és elutasítás esetén is. Ha nem látod a feltöltésedet a saját beállításaid között, és levelet sem kaptál, érdemes csekkolni a Spameket a levelezésedben, de ha az is üres, vedd fel a kapcsolatot valamelyik adminnal vagy írj a fórumra. A citromailes, freemailes, vipmailes, hotmailes levelezéseket nem mindig szereti a rendszerünk… Épp ezért érdemes gmailes e-mail címmel beregisztrálni.

Még egy fontos infó a főoldalon való megjelenéssel kapcsolatban, ami leginkább az újak előtt nem ismert: A történetek feltöltési idő alapján kerülnek be az Új feltöltések közé, nem engedélyezés alapján. Azt fentebb leírtuk, hogy ha második, harmadik, sokadik fejezetet töltötök fel, az első fejezet automatikusan megjelenik a főoldalon, viszont ha első fejezetet, akkor az „láthatatlan” lesz egészen addig, míg engedélyezésre nem kerül, de attól még technikailag ott van a főoldalon. Így eshet meg, hogy ha utánad 10-12 ember feltölt, és csak ezután kerül engedélyezésre a történeted, lehetséges, hogy átcsúszik az új feltöltések második oldalára, ami a főoldalon már nem látszik. A megfelelő kategóriában azonban természetesen mindig megjelenik a történet, és ha abban a kategóriában más aznap mondjuk nem töltött fel, akkor ott a tiéd lesz az első. Ha más is épp ugyanabban a kategóriában írt, akkor szintén a feltöltési sorrend szerint jelenik meg és sorolódik be.

"A történetet/fejezetet még nem engedélyezték, de már elolvasták egy páran/üres vagy csak egy vesszőt, gondolatjelet tartalmazó kritikák érkeztek rá."
Válasz: Ez a script hibája, sokan nem bírják megvárni az engedélyezést, feltörik a fejezetet, és olykor ilyen csaló kritikákat hagynak. Kellemetlen és bosszantó dolog, de nem lehet vele mit kezdeni. Ezeket a kritikákat itt (viewtopic.php?f=7&t=922) lehet töröltetni. Ilyenkor figyeljetek arra, hogy a kritikák linkjét adjátok meg, és ne a szerzőét, ne a történetét, pláne ne azt, ahol a szerző válaszol a kritikáira.

"Válaszolni akartam az egyik kritikámra, de amikor a gombra kattintottam, ezt az üzenetet írta ki: _NOTYOURSTORY."
Válasz: Ez úgy történt, hogy az illető csaló kritikát írt a fejezetedre, ami később elutasításra került, ezért nem tudsz rá válaszolni, a rendszer nem tudja értelmezni. Ezeket is ugyanazon a felületen töröltethetitek, mint az "üres" kritikákat.

"Ezt az üzenetet írja ki a fórum, most mit csináljak?: phpBB : Critical Error
Could not open template2 template config file
DEBUG MODE
Line : 390
File : functions.php"

Válasz: Mit ne csináltál volna a helyes kérdés. Átállítottad a profilodban a sablont, hiába írtuk le tucatnyiszor, hogy a profilban NE ÁLLÍTGASSÁTOK át a sablont. Írj egy e-mailt egy adminnak, ezt csak ők tudják visszaállítani.

"Hogyan válik valaki adminná?"
Válasz: Jelentkezni eddig egyetlen egyszer lehetett, mikor egyszerre volt szükségünk 3-4 adminra, és adminpályázatot hirdettünk.
Egyébként az új adminokat általában az éppen aktuális admincsapat választja ki.
Összegyűjtjük, kik azok, akik szóba jöhetnek több szempont alapján, és aztán megkeressük őket, és felajánljuk nekik az admini helyet.
Jó helyesíró, gyakran netező, ügyes író, jó kritikus, jellemileg adminnak való, valamennyire ismert személyiség a lapon - ezek a kitételeink.

Feltöltési limit: Tördeléstől függően 20-25 oldalt tudsz egy fejezetbe feltölteni, ez valahol 8000-9000 szó között van (a Word számlálója szerint, a Merié kb. 14000), ezután az oldal le fogja vágni a szöveget. Mindig ellenőrizd az előnézetben, illetve javasolt feltöltés után, hogy megvan-e a fejezet vége. Ha nincs, ketté kell vágnod a fejezet szövegét, és két különálló feltöltésben beküldeni. A feltöltött történeteket mindig (még moderálás előtt is) tudod szerkeszteni, ha a Saját beállításokon belül kikeresed a Történet szerkesztése/törlése menüben a módosítani kívánt fejezetet.
Ide még egy gondolat: a Merengő számlálója kb. másfeles szorzóval dolgozik, így lehet, hogy egy 2000 szavas feltöltést a Merengő 3000 felettinek fog mutatni. Moderáláskor mi mindig a Word számlálóját vesszük alapul, a feltöltési limitnél is erre érdemes figyelni, valamint a feltöltési limitbe nem csak a szavak számítanak bele, hanem a leírás is, a fejezet címe, a szereplők, jellemzők, stb. (tehát minden adat), ezért nem tudunk pontos számot adni. Van akinek már nem fog felengedni egy 9200 szavas fejezetet (mert hosszú a leírása, sok a figyelmezetés, sok a szereplő), másnak viszont egy 9700 szavas fejezetet gond nélkül (kevesebb egyéb adattal).

Milyen történetet nem engednek fel az adminok?
- Házi feladatok, naplók, MSN-es sztorik, viccgyűjtemények, listák, aranyköpések nem kerülhetnek fel a Merengőre, valamint személyes blogbejegyzések(nek minősülő, néhány soros szösszenetek), emlékszemelvények sem.
- Színtiszta PWP (Porn Without Plot = Cselekménynélküli pornó) sem kerülhet fel.
- Pedofil tartalmú írás (a szereplőd, aki szexuális viszonyba kerül, legyen legalább tizennégy éves). Ha a karaktered 16-18 éves, de egyértelműen egy 12 éves gyerek értelmi és érzelmi képességeivel rendelkezik, szintén nem fogjuk engedélyezni a történetet.
- A nemi erőszakos, kínzásos és incest (vérfertőzést taglaló) sztorikkal is vigyázni kell, mert nehezen engedik fel az adminok az oldalra. Csak azok kerülhetnek fel, amelyek rendkívül jól vannak megírva, nagy hangsúlyt fektetve a lélektani hatásokra.
- Semmilyen politikai jellegű írás/megnyilvánulás nem lehet az oldalon. Az ilyen jellegű történetek/kritikák/fórumhozzászólások törlésre kerülnek.
- Az indokolatlanul durva vagy trágár írások/kritikák hasonlóan törölésre kerülnek. Ide tartozik minden olyan megnyilvánulás/fórumhozzászólás is, amely bárkit neme, faja vagy vallása miatt sért, illetve bárkit személyében sért.
- Szintén nem toleráljuk a más tollával való ékeskedést. Azokat a felhasználókat, akik mások írását a saját nevük alatt akarják feltölteni, egyszeri figyelmeztetés után véglegesen töröljük.

Mire kell figyelni egy történet feltöltésénél?
- Fontos, hogy a feltöltendő fejezeted előre meg legyen írva, és legyen elmentve a gépedre, hogy a feltöltéskor csak át kelljen másolni a megfelelő szövegdobozba. Sokan követik el azt a hibát, hogy feltöltés közben kezdik el kitalálni és begépelni a történetüket. Ez sok időt vesz igénybe, az oldal viszont néhány perc tétlenség után kilépteti a bejelentkezett felhasználókat, így a feltöltés közben újra be kell jelentkezni, és elvész a begépelt történet.
- Fordítások csak és kizárólag az eredeti szerző engedélyével publikálhatók. Ezen kívül a leírásban vagy a történet első fejezetében meg kell adni az eredeti szerző nevét, a mű eredeti címét és a linket, ahol az eredeti nyelvű történet megtalálható, valamint még A FELTÖLTÉS ELŐTT küldjétek meg nekünk a szerző engedélyét a forditas@fanfic.hu e-mail címre. Ameddig ezt nem kapjuk meg, nem engedélyezzük a feltöltést. Az e-mailbe javasolt beleírni a nickneveteket, a feltöltendő történet címét és az eredeti szerző nevét és történet címét. Ha nem tudjuk egyértelműen beazonosítani, hogy melyik ficre szól az engedély, úgy vesszük, hogy nem került megküldésre és a feltöltés elutasításra kerül. Az engedély megküldése a listás íróinkra is vonatkozik!
- Az adminokra való tekintettel (merthogy ők is csak emberek, nem robotok) naponta legfeljebb három-négy fejezetet tölts fel. Ezek lehetnek egy történet fejezetei, vagy akár különálló fejezetek, novellák, versek.
- Nagyon fontos, hogy ha figyelmeztetést kíván a történet (pl.: van benne kínzás, gyilkosság, trágár beszéd, erotikus tartalom stb.), akkor azokat tedd ki a legelső fejezetnél. A figyelmeztetések, a korhatár, a jellemzők, amelyeket egy regény első fejezeténél bejelölsz, nem csak arra az egy fejezetre vonatkoznak, hanem az egész történetre. Persze meglehet, hogy a regényed első fejezetében még nincs kínzás, csak később lesz, de akkor is be kell jelölni. És amikor elérkezel ahhoz a fejezethez, ahol a kínzás realizálódik, akkor is be kell jelölnöd a fejezet feltöltésénél.
- Ha részletesen leírt erotikus tartalom, gyilkosság, kínzás vagy nemi erőszak van a ficben, 18-as korhatárt kell választanod. Ha csak súrolod ezeket a jellemzőket, ha nem mászol beléjük nagyon, akkor elég a 16-os. Ha csak trágár beszéd van a ficben, akkor 14-es kell. Ha pedig nincs benne semmi „nehezen emészthető” elem, akkor 12-sel tedd fel, vagy nem korhatáros jellemzővel.
- Nagyon fontos, hogy az írásod a megfelelő kategóriába sorold. A hibás kategória szintén elutasító ok, ahogy a címben lévő helyesírási hiba is.

A fic szövegéről:
- A fejezetenkénti minimum terjedelem 2000 szó (kb 4 oldal) kell, hogy legyen Microsoft Wordben (tördelés nélkül). Kivételek a versek, egyperces novellák és a drabble-ök, amelyek lehetnek rövidebbek.
- Mi az a tördelés? Kihagyott üres sor. Ha minimális terjedelmű ficet írsz, vagyis körülbelül másfél oldalnyit, akkor azt legalább négy-öt helyen meg kell törnöd egy-egy kihagyott üres sorral. Miért fontos ez? Monitoron való olvasás közben sokkal hamarabb elfárad a szem, a nagyobb üres hézagok könnyítik az olvasást; egybefüggő betűhalmazt nagyon nehéz átlátni.
- Az oldalra nem lehet Word vagy más komolyabb szövegszerkesztő dokumentum formátumú fájlt feltölteni (pl.: .doc, .rtf stb.). A Merengő csak .txt formátumú szöveget tud elfogadni. Vagyis ha kész vagy a fejezettel, jelöld ki történet szövegét, nyomj egy jobb klikket, válaszd a másolást, majd újabb jobb klikk - beillesztéssel illeszd be a "Történet szövege" dobozba. (Ctr+C majd Ctrl+V ugyanúgy megteszi).
Másik lehetőség még, hogy a szöveget txt formátumban mented el (a Jegyzettömben, vagy magában a Wordben is menthetsz ilyen kiterjesztésben), és ezt töltöd fel.
- Elvárás minden feltöltésnél az alapvető helyesírási és stilisztikai szabályok betartása. Az admin nem béta, vagyis nem fogja kilistázni neked az összes hibádat, csak a típushibáidra hívja fel a figyelmedet, néhány példát hozva rá a történetedből. Ha harmadszor-negyedszer is (részben) javítatlanul töltöd vissza a fejezetet, anélkül, hogy részleteznénk, miért, automatikusan töröljük a feltöltést. A fórumon van egy BétaPiac nevű topik, ott kereshetsz bétát, lektort, aki feltöltés előtt átolvassa neked a fejezeteidet, és segít javítani a hibáidat.
- A szöveg ne tartalmazzon emotikonokat, szmájlikat, ne legyen zsúfolva írói kommentárokkal, és lehetőség szerint messzire kerülendőek a szlenges szavak/kifejezések.

Szövegformázásról: a html kódok
Úgynevezett html kódokkal tudsz dőlt, vastagon szedett vagy aláhúzott betűket létrehozni a Merengőn publikált történetedben, illetve a középre zárást is így érheted el (vagyis hogy a lap közepén szerepeljen a szöveg, ne balra zárva).
A kódokat itt találjátok: viewtopic.php?f=5&t=927
Amennyiben úgy döntesz, használni fogod ezeket a kódokat, ne alkalmazd őket az egész fejezetedre, csak azokra a kisebb egységekre (szavakra, mondatokra, esetenként bekezdésekre), amelyeket ki szeretnél emelni. Számolnod kell azzal, hogy hosszabb dőlt betűs vagy középre rendezett szöveg olvasása kellemetlen a szemnek, hamarabb fárad.

Fontos, hogy fejezetfelöltésnél a leírásban kerüld a html kódokat, ugyanis néha megzavarodik tőlük a Merengő, és eltorzíthatják a főoldalt. Ha mégis előfordulna ilyen, és az író elsiklik a probléma fölött, az adminok figyelmeztetés nélkül kivehetik a kódokat a leírásból.

Képet a történet leírásába tilos tenni, ezt jobb esetben figyelmeztetés nélkül törlik az adminok, rosszabb esetben elutasítják miatta a fejezetet. A történetbe, fejezet elejére, vagy végére engedélyezett képbeillesztésnél nagyon kell ügyelni a méretre, mert a túl széles kép széthúzza az oldalt. Ezért is maximalizáltuk 700×500 képpontban a beilleszthető képek méretét. A képátméretezéshez itt találtok segítséget: viewtopic.php?f=5&t=1223

A képfelhasználással kapcsolatban még egy dolog: Sokan nincsenek tisztában vele, de az interneten fellelhető illusztrációk, fanartok (kivétel ez alól a stock képek) nem szabadon felhasználhatók, a minimum elvárás, hogy minden esetben meg kell jelölni a kép forrását, ahogy azt tesszük idézetekkel, versekkel, dalszövegekkel is. Egy ideje erre már fokozottan figyelünk új fejezetek feltöltésénél, és ha azt látjuk, hogy az író lefelejtette a forrást, figyelmeztetjük erre. Kérünk benneteket, hogy ezután tartsátok észben ezt a szabályt.

Van egy remek kis segédletünk, ez A Merengőről merengőknek (https://fanfic.hu/merengo/viewstory.php?sid=10050), ebben külön fejezetenként több tipikus helyesírási hibát és ezek javítását is taglaljuk, illetve néhány szót ejtettünk úgy általánosságban az írásról, feltöltésről, moderálásról. Javasoljuk, hogy minden kezdő merengős olvassa ezt el, illetve a régi motorosoknak sem árt néha visszanézniük.

A halmozott írásjelek helytelenek egy ficben, vagyis ne alkalmazz ilyet: ???????? meg !!!!!!!!! meg ??!?!?!??!. Négy megoldás létezik csak: ? vagy ! vagy ?! vagy !?

Egy történetben célszerű betűvel kiírni a számokat. Egytől-tízig kötelező, de az sem árt, ha százig megteszed. Mennyivel szebben mutat a nyolcvanhét, mint a 87 a sok-sok betű között.

Az idézetekre és az erotikus tartalmakra még egy plusz szabály vonatkozik: egyik sem haladhatja meg a teljes történet körülbelül 20-30%-át. Erotikus tartalom esetében ez alatt értelemszerűen a részletesen leírt tartalmat értjük, nem azt, hogy a karakterek szép óvatosan becsukják maguk után a hálószoba ajtaját, leoltják a villanyt, és... fejezet vége.
Az idézetet pedig MINDEN ESETBEN jelölni kell, ezt megteheted akár a fejezet leírásában, akár a fejezet elején/végén szerzői megjegyzésként, magát az idézetet pedig lehetőleg csillagozd, hogy a fandomban nem ismert olvasó is tudja, hogy azok a bizonyos részek nem a te elméd szüleményei. A forrásmegjelölés nélküli idézet használat bizony plagizálás.

Még egy megjegyzés így a végére: az admin is ember, aki tévedhet, aki nem hivatalos lektor, szerkesztő, se nem magyartanár (tisztelet a kivételnek :D), és nem nyelte le a Magyar Helyesírási Szabályzatot sem. Megesik, hogy már hatálytalan szabályra hivatkozunk, vagy mi vagyunk tévedésben egy-egy kifejezés helyes írásmódja kapcsán, így ha nem értesz egyet az elutasító levelünkkel vagy annak egy részével, írj vissza! Nem fogjuk leharapni a fejedet, sőt, még örülünk is neki :)

(A fentebb összeszedett szabályzat egyelőre csak itt a fórumon érhető el így egyben, de már dolgozunk azon, hogy a Merengő Íróasztal menüjében is elérhetővé tegyük.)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 1 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség